El nou vertiport per a drons petits i mitjans de l'aeroport de Lleida-Alguaire | ACN

Territori

L'aeroport de Lleida-Alguaire acull simulacions de rutes logístiques comercials amb drons

Aquesta setmana s'han desenvolupat també un conjunt d'operacions dron intensives, emulant un corredor logístic entre la ciutat de Lleida i l'aeroport

L'aeroport de Lleida-Alguaire ha estrenat un nou vertiport experimental, acollint la realització d'exercicis i operacions logístiques comercials amb drons. La nova estació es farà servir per drons petits i mitjans, i s'incorpora a l'estació de grans dimensions de proves per a vehicles aeris no tripulats inaugurada l'octubre de 2023. Les simulacions que s'han dut a terme aquest dimecres són exercicis i operacions rutinàries per fomentar l'adopció de la tecnologia U-space, serveis i procediments digitals que proporcionen accés segur i eficient a l'espai aeri per als vehicles autònoms. Això, en el marc del projecte U-ELCOME, en el qual participen Aeroports de Catalunya, la UPC i la UAB, i que compta amb 51 socis internacionals.

Durant la jornada d'aquest dimecres també s'ha fet una sessió formativa, a càrrec de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC),orientada al personal de l'Aeroport de Lleida-Alguaire, Aeroports de Catalunya i proveïdors de serveis Skyway. Aquesta sessió ha aprofundit en els conceptes generals d'U-space, la seva arquitectura de serveis, i en els sistemes USSP (proveïdors de serveis U-Space), els quals hauran de proveir serveis als operadors de dron.

Les simulacions s'han fet en el marc del projecte U-ELCOME, en el qual participen Aeroports de Catalunya, la UPC i la UAB, i que compta amb 51 socis internacionals

Aquesta setmana s'han desenvolupat també un conjunt d'operacions dron intensives, emulant un corredor logístic entre la ciutat de Lleida i l'aeroport. Aquest exercici pretén avaluar com realitzar la integració de l'espai aeri U-space al voltant d'una infraestructura aeroportuària. D'aquesta manera, s'han fet simulacions demostratives per a presentar les eines que han de facilitar la coordinació entre els operadors dron i els gestors aeroportuaris.

El futur de les operacions dron, tant comercials com a l'àmbit de la seguretat, es centra al voltant del desplegament de la tecnologia U-space. Aquesta tecnologia consisteix en una arquitectura de serveis digitals orientats a proveir serveis de planificació estratègics i de suport a l'execució tàctica. A més, facilitarà els vols dron en escenaris d'alta densitat d'operacions, on és necessari un nivell de seguretat d'acord amb el nivell de risc incrementat.