• Territori
  • Barcelona perd oficines a favor de pisos i hotels

Barcelona perd oficines a favor de pisos i hotels

La capital catalana ha reconvertit 380.000 m2 d'oficines en una dècada en habitatges o places hoteleres

La Torre Glòries de Barcelona | iStock
La Torre Glòries de Barcelona | iStock
EFE
09 de Febrer de 2015
Act. 09 de Febrer de 2015
La ciutat de Barcelona ha perdut en una dècada un total de 380.000 metres quadrats d'oficines perquè aquests edificis s'han reconvertit en hotels (52%), se'ls ha donat un ús residencial (44%) o bé s'han destinat a altres usos (4%).

En un comunicat, la consultora JLL destaca que aquests 380.000 metres quadrats impliquen que la superfície disponible per a aquest ús a la zona cèntrica de la ciutat ha caigut un 12%.

Segons càlculs d'aquesta consultora, aquest procés ha generat inversions superiors als 2.000 milions d'euros, i ha tingut dues fases diferents.

En primer lloc, a l'escalf de la bombolla immobiliària, es va donar un procés de reconversió d'edificis d'oficines per a ús residencial, fins que el 2007 va esclatar la crisi i es van frenar moviments i operacions.

La segona fase té el seu origen el 2013, quan els edificis d'oficines van passar a convertir-se en hotels, un fenomen que va adquirir més repercussió encara el 2014, quan es van reconvertir en hotel un total de 95.000 metres quadrats d'oficines a Barcelona.

En aquesta tendència ha pesat el fet que les grans empreses han preferit mudar-se a moderns edificis en noves àrees de negoci de la ciutat mentre el sector hoteler buscava ubicacions cèntriques a Barcelona.

JLL assegura que el 60% de tota aquesta superfície que ha canviat d'ús en l'última dècada estava situada al centre de la ciutat, mentre que un 28% estava a la zona de Passeig de Gràcia i Diagonal.

De fet, durant aquest període, hi ha hagut edificis que s'han venut fins a dues i tres vegades, com els situats al número 1 de Passeig de Gràcia o bé el número 5 de Plaça Catalunya.

Un cas interessant és el de l'antiga seu de Banesto, situada a Plaça Catalunya, 11, que va ser comprada per Pontegadea (societat d'inversió immobiliària d'Amancio Ortega) a Sareb per 44 milions i ara es convertirà en un hotel Iberostar.

Un altre exemple de reconversió són les antigues dependències del departament d'Interior situades al passeig Pujades 11-13, que la cadena Motel One va comprar a la Generalitat per 14 milions per fer un hotel.

També la companyia Henkel va vendre la seva seu corporativa, situada al carrer Còrsega, 480, a Meridia Capital, per traslladar-se a un complex situat al 22@.

El fons demolirà les velles oficines per construir un projecte immobiliari que, a més de l'hotel, inclourà un bloc de 33 pisos, un local comercial i sis habitatges adossats.

Tots aquests moviments han fet que la taxa de disponibilitat mitjana d'oficines a Barcelona se situés al tancament del 2014 per sota del 13%.

Respecte a les previsions per al 2015, el director general de JLL a Catalunya, Jordi Toboso, ha comentat que la tendència serà "clarament de descens" per la falta d'oferta nova d'oficines, i ha augurat que no serà fins al 2016 quan es podran veure nous edificis d'oficines com la Torre Marina, situada al costat del Passeig de la Zona Franca.