La Cambra vol que les pimes gastin millor l'energia
La patronal presenta una eina que permetrà a les empreses analitzar l’ús i el consum per estalviar costos
La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa promou un servei de suport empresarial orientat a optimitzar la despesa energètica mitjançant l’anàlisi de l’ús i consum de l’energia dins de la pime. Així mateix, busca definir un pla de mesures de gestió sostenible d’acord amb les característiques i objectius propis de cada projecte empresarial, sgons explica la patronal en un comunicat.
El servei permet determinar l’ús i consum de l’energia, identificar les àrees amb un consum significatiu i oferir un acompanyament en la implementació de mesures d’optimització. I tot això utilitzant recursos tècnics i sistemes digitals de monitoratge i control de consums energètics.
En el marc del projecte europeu Graspinno, la Cambra també ha desplegat un conjunt d’accions que tenen per objectiu donar suport a les empreses públiques en la millora energètica dels seus edificis a través dels processos de contractació pública.
Per tal d’informar de l’ús de sistemes que permeten la mesura i anàlisi dels consums energètics, la Cambra ha organitzat una sessió, en format Living Lab i a càrrec del cofundador i director general d’Aeca Grup, Ramon Nicolau, per facilitat l’intercanvi d’experiències i coneixements orientats a millorar la gestió energètica de les instal·lacions de les organitzacions públiques i privades. Així, s’han presentat casos de bones pràctiques en l’àmbit de la gestió sostenible del consum i estalvi energètic del centre tecnològic Leitat i de l’empresa Crevin.
La despesa energètica a la indústria
Nicolau també ha ofert una anàlisi de la situació de diferents sectors industrials pel que fa al consum energètic. Segons Nicolau, en el cas de la indústria alimentaria, el principal consum es troba en la cadena de fred i més del 50% dels costos energètics provenen de la il·luminació i els processos de refrigeració, seguit del consum d’energia en maquinària de preparació d’aliments.
D’altra banda, la indústria química, un sector que factura 45.000 milions d’euros, genera el 12,8% del total del cost en energia de tota la indústria d’Espanya. D’acord amb el directiu d’Aeca, la indústria química es podria beneficiar d’un estalvi potencial mitjà d’un 20%.
Al mateix temps, la indústria manufacturera representa el 35% del total del cost energètic del país, en el que els motors generen un consum d’entre un 60 i un 70% del total i la despesa tèrmica és entre un 20 i 30%, tot i que amb un potencial d’estalvi energètic del 20%.
Per això, segons Nicolau, les empreses haurien de tendir a transformar els processos de producció a partir de tres premisses: creant processos digitalitzats a través de la connexió de tots els equips de fabricació, aprofitar la tecnologia per analitzar dades de manera massiva mitjançant Big Data analytics i preprogramar per anticipar-se a les penalitzacions o avantatges.