• Territori
  • Cecot trasllada a De Guindos la preocupació per la limitació dels drets bàsics de les pimes

Cecot trasllada a De Guindos la preocupació per la limitació dels drets bàsics de les pimes

La patronal considera que els darrers canvis legislatius responden a "necessitats de determinades grans empreses" en detriment de les societats mercantils

El president de la patronal Cecot, Antoni Abad. FOTO: Cedida
El president de la patronal Cecot, Antoni Abad. FOTO: Cedida
Redacció Món Terrassa
Terrassa
31 d'Octubre de 2017
Act. 31 d'Octubre de 2017

La patronal catalana Cecot ha remès un escrit al Ministre d'Economia del Govern d'Espanya, Luís de Guindos, per traslladar-li la preocupació de les seves empreses associades pel que consideren una limitació dels drets bàsics dels accionistes, propietaris en la seva majoria de petites i mitges empreses i que formen el 98% del teixit empresarial a Espanya i a Catalunya. La limitació, segons l'anàlisi de la Cecot, prové del canvi legislatiu que va aprovar el Govern en el Consell de Ministres del passat 6 d'octubre i que fa referència a les mesures urgents en matèria de mobilitat d'operadors econòmics dins del territori nacional incloses en el RDL 15/2017.

 

La Cecot, a través d'una carta del seu president, Antoni Abad, ha expressat al Ministre que “després d'haver analitzat únicament els drets bàsics dels accionistes, i especialment del gruix de la nostra activitat econòmica, volem animar-lo al fet que avaluïn l'anàlisi que hem realitzat i que introdueixin les esmenes necessàries per corregir els efectes negatius que va a implicar en més del 90% dels nostres actors econòmics”.

La principal crítica a la modificació de la mesura neix del fet que el RDL 15/2017 sostreu de la junta general d'una empresa la competència d'acordar el trasllat de la seva seu, i ho fa de tal manera que l'òrgan d'administració podrà arribar a prendre la decisió de traslladar la seu social fins i tot en contra de la voluntat explícita dels socis o accionistes.

 

Drets dels accionistes

A més, obliga als accionistes a realitzar un nou acord per tornar a assumir aquesta competència excloent expressament als administradors, ja que tal com s'ha aprovat el text, la decisió consta com una competència exclusiva dels administradors o ben compartida entre els dos òrgans. De fet, ha de ser el mateix òrgan d'administració el que, a iniciativa pròpia o a petició dels socis/accionistes, convoqui una junta general per abordar el tema, amb els terminis i requisits pertinents, i mentrestant la competència seguirà sent de l'òrgan d'administració, exclusivament. Finalment, l'acord haurà d'elevar-se a escriptura pública i inscriure's al registre mercantil, a càrrec de la societat.

A criteri de la Cecot, aquesta iniciativa és contrària a la tradicional prevenció del legislador davant els canvis de domicili, per sospitar que poden dissimular una voluntat de manipulació de les regles de competència territorial dels jutjats i tribunals, en perjudici de les accions que els socis/accionistes o els creditors volguessin interposar contra les societats.

"És una modificació, a més, que lesiona directament els drets dels socis/accionistes, que són els propietaris de la societat. Com és sabut, la junta és l'òrgan suprem de les societats de capital, a la qual s'han de sotmetre els administradors, i aquesta modificació legislativa subverteix aquest principi, situant a l'òrgan d'administració davant, quant a aquesta matèria, trencant l'acord contingut en els estatuts (que és la llei de la societat) i obligant als propietaris de les companyies a prendre de nou l'acord, deixant lliure un espai de temps suficient perquè els administradors puguin traslladar la seu social, sense que els socis/accionistes el puguin impedir", subratllen en el comunicat.