Treballadors de l'escorxador d'aus de Lleida | Cedida

Territori

El 85% de treballadors de l'escorxador d'aus de Lleida estan externalitzats

Els sindicats denuncien la precarietat dels "falsos autònoms" que hi fan feina

Els sindicats CCOO i UGT han denunciat que l'aproximadament 85% de treballadors de l'escorxador d'aus de Lleida Milsa i Avidel estan externalitzats de manera que tenen unes condicions salarials més ''precàries'' en relació als que estan en plantilla.

Segons Miguel Ángel Domínguez, responsable del sector alimentari de CCOO, tot i que els sindicats i el comitè d'empresa han intentat dialogar amb la direcció de l'empresa, que pertany al grup Vallcompanys, la dinàmica de contractar ''falsos autònoms'' per poder-los pagar fins a un 40% menys no cessa des de fa dos anys i mig.

És per això que ja han presentat més d'una desena de denuncies a inspecció de Treball per alertar de la situació i han alertat que l'únic objectiu d'aquesta pràctica és incrementar els guanys ''rebentant'' els preus al mercat amb un perjudici final per al consumidor.

Dels poc més de 400 treballadors que hi ha a l'escorxador Milsa i Avidel de Lleida només un 15% són de la plantilla segons han alertat els sindicats. D'aquesta manera, uns 100 estan subcontractats, uns 150 provenen d'una altra cooperativa subcontractada, una quarantena formen part d'una empresa externa de neteja que també està subcontractada i que fins i tot fan feines a la cadena de producció de forma puntual, i una quarantena més provenen d'AVIDEL, que és una empresa del grup.

Segons Antonio Rodríguez, responsable del sector alimentari de la UGT a Lleida, això representa que hi ha un 85% dels treballadors d'aquest escorxador que estan externalitzats i això permet a l'empresa ''abusar de la precarietat'' i pagar sous més baixos exigint més hores de treball. Aquesta retallada del sou se situa entre el 35 i el 40% i cada mes es tradueix en fins a 300 euros menys a la nòmina.

Membres del comitè d'empresa de l'escorxador que han estat presents a la roda de premsa que s'ha convocat de forma unitària entre els dos sindicats han explicat que els treballadors que estan en aquesta situació no tenen una estabilitat laboral respecte al seu horari i que fins i tot se'ls avisa per treballar en festius i caps de setmana a través de watsapp. A més a més, han assegurat que s'ha donat el cas que després d'acomiadar gent que estava en plantilla, al cap de poc se'ls ha ofert tornar a treballar però en aquestes condicions de subcontractació que comporten una precarietat fins al punt que ''no es poden agafar hores per anar al metge''.

Miguel Ángel Domínguez, ha assenyalat que aquesta dinàmica coneguda com la dels ''falsos autònoms'' s'està donant a tot Catalunya amb uns 10.000 treballadors, sobretot a les comarques de Girona, que és on hi ha més escorxadors i empreses que treballen amb el sector carni. Lleida és el territori on els sindicats en tenen menys comptabilitzats i per això han volgut fer el crit d'alerta davant la situació d'aquest escorxador. Han lamentat que la majoria de treballadors que estan subcontractats siguin immigrants que necessiten la feina i han assegurat que els quins estan en plantilla pateixen pel seu lloc de treball ja que la situació fa anys que no canvia.