El polígon de la Zona Franca de Barcelona, al bell mig de l'aeroport del Prat i del Port, busca llogaters per als més de 200.000 metres quadrats que té buits actualment. El Consorci de la Zona Franca (CZF) s'encarrega en exclusiva de la comercialització d'aquests espais que han quedat buits com a conseqüència del tancament d'empreses per la crisi econòmica o de l'extinció de contractes de llarga durada. Un dels espais més destacats són les 50 hectàrees que va alliberar l'empresa SEAT.
Els responsables del CZF pretenen aprofitar aquesta ocasió per poder rellançar el polígon com a gran plataforma industrial i logística internacional. Actualment, a les 600 hectàrees que té la Zona Franca s'hi ubiquen 216 empreses, el 54% industrials i el 25% logístiques.
La directora de comunicació del CZF, MontseNovell, recorda la diversitat de tipologies de solars que ofereix actualment el polígon, que van dels 4.500 metres quadrats dels més petits als 100.000 metres quadrats dels més grans. També s'ofereix flexibilitat als períodes de lloguer d'uns solars únics a en una zona densament poblada com és l'àrea metropolitana de Barcelona. "La intenció és augmentar l'ocupació amb empreses tan industrials com logístiques" comenta Novell.
Una de les empreses que ha fet una aposta important per aquest polígon és la valenciana Consum, que invertirà 50 milions d'euros en la construcció d'un centre logístic que aixecarà a una parcel·la de 92.000 metres quadrats. Des d'aquí s'abastirà als 150 supermercats que la cadena té a Catalunya. La creació d'aquesta plataforma de mercaderies, que es farà en dues fases i podria estar enllestida totalment d'aquí dos anys, suposarà la contractació de 170 persones.
Promoció internacional
La responsable de comunicació del CZF subratlla la política promocióinternacional del polígon "amb trobades amb empresaris i institucions internacionals i la presència en fòrums internacionals". Aquest esforç, segons Novell, ha permès "importants fites com que l'empresa de certificació xinesa s'instal·li a la zona".
I és que l'empresa estatal xinesa China Certification & Inspection Group (CCIC), que avalua els productes que volen entrar al mercat xinès, ha confirmat que ubicarà la seu del laboratori europeu de certificacions i inspeccions a un edifici del CZF després d'unes negociacions que s'han allargat durant més d'un any. La CCIC és la quarta empresa d'inspecció i certificació més gran del món i el de Barcelona serà el primer laboratori que instal·larà a fora de la Xina. Durant els pròxims mesos s'han de tancar les condicions de l'arrendament, que es farà a un solar del carrer Motors. L'operació suposarà una inversió de dos milions d'euros.
Una gestió centralitzada
La gestió del polígon es fa exclusivament des del Consorci, que ofereix serveis d'utilitat empresarial com són el manteniment de zones comunes, la coordinació en la recollida de residus i les rondes de seguretat i vigilància de les àrees comunes, segons Novell, que recorda que darrerament han posat la seu corporativa al servei d'actes dels arrendataris.
La ubicació estratègica del polígon de la ZonaFranca és un dels aspectes que més destaquen i valoren les empreses que hi ha ubicades. La responsable comercial de Maresa, que es dedica a la logística i el transport, MatildeAbad, explica que "les vies de comunicació i la proximitat a la ronda del Litoral i al port i a l'aeroport van ser determinants per traslladar-nos al polígon de la Zona Franca quan la nostra seu a L'Hospitalet es va quedar petita i buscàvem més espai".
Maresa va arribar a la Zona Franca des del veí polígon Pedrosa de L'Hospitalet l'any 2001 amb el seu mig centenar de treballadors i recentment ha renovat el seu contracte d'arrendament. Abad considera que "un dels aspectes a millorar, pels treballadors, és el transport públic al polígon. És una dificultat perquè els treballadors puguin accedir al lloc de feina però no dificulta el funcionament de l'empresa".
El polígon de la Zona Franca busca llogaters
El tancament d'empreses i l'extinció de contractes han buidat una zona que espera indústries i logístiques
24
d'Octubre
de
2013
Act.
25
d'Octubre
de
2013