• Territori
  • El sud prem l'accelerador gràcies al sector químic i el turisme

El sud prem l'accelerador gràcies al sector químic i el turisme

La fortalesa de Tarragona és la diversitat de sectors, ara vol augmentar-ne la velocitat cap enfora

Xemeneies a la química de Tarragona
Xemeneies a la química de Tarragona
Elena Domingo
14 de Maig de 2013
Act. 14 de Maig de 2013

La crisi econòmica ha fet estralls a les comarques tarragonines. El nombre d'empreses s'ha reduit un 10% i l'atur ha passat d'una taxa del 10% al 29% entre 2008 i 2013. Va començar engolint el sector de la construcció, però poc a poc s'ha anat emportant per davant tota la resta de sectors. Cada zona viu a la seva manera la crisi i busca convertir els seus trets diferencials en una oportunitat.

 


La població de la demarcació, de 814.199 habitants, es divideix en dues àrees clarament diferenciades: Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, i es concentra majoritàriament a la franja costanera, al voltant de nuclis urbans com Reus i Tarragona. Mentre algunes zones han funcionat durant anys al ritme potent del turisme, la indústria petroquímica, el sector energètic i la construcció;altres comarques es movien al ritme del sector primari amb el repte, sempre latent, de plantar cara a la despoblació.

El químic i el turisme
"La fortalesa del Camp de Tarragona és la forta especialització en indústria i empreses de gran internacionalització; en són un clar exemple el sector químic i el turisme", explica Juan Antonio Duro, coordinador del Grup de Recerca d'Indústria i Territori (GRIT) de la URV. La franja costanera del Camp acull el complex petroquímic més gran de l'estat, i el segon d'Europa.

L'energia porta el segell del sud: al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre es produeix el 70% de l'energia elèctrica que es genera a Catalunya. El turisme, un dels sectors que mou més llocs de treball, ha estat i continua sent un altre dels principals motors de l'economia de les comarques tarragonines.

Una mirada cap enfora, en aquests i altres sectors, és clau. L'últim informe trimestral de conjuntura econòmica que elabora el GRIT, juntament amb les cambres de comerç de Reus, Tarragona, Valls i Tortosa, situava el comerç exterior com un dels factors per a l'optimisme a les comarques de Tarragona, amb exportacions per valor de prop de 12.000 milions d'euros durant l'any 2012. "El repte és aquest, precisament, obrir nous mercats en temps de crisi i aconseguir més ocupació, especialment entre els més joves, que són el futur del nostre territori", assegura Josep Antoni Belmonte, president de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA).

El sector del turisme també té motius per a l'optimisme. La Costa Daurada ha vist com es desinflava el turisme intern; els estrangers, però, han augmentat en quantitat i en dies d'estada. El blanc de totes les mirades és el turisme rus, d'alt poder adquisitiu i que, segons les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, s'incrementarà un 25% durant l'any 2013.

Desenvolupar el Port de Tarragona com a destinació de creuers, potenciar l'aeroport de Reus i diversificar l'oferta per englobar també les zones interiors de la província són ara les assignatures pendents en matèria de turisme. Un gran projecte reposa, de moment, a l'horitzó: el Barcelona World.

Mentrestant, quin futur espera a les comarques de l'interior del Camp? La realitat del Priorat, la Conca de Barberà i algunes zones de l'Alt Camp i el Baix Camp es manté força allunyada de les necessitats de la franja costanera. L'empenta d'aquestes comarques ve ara de projectes lligats a la riquesa del territori, com les denominacions d'origen vitivinícoles, el turisme rural o l'impuls de la cultura gastronòmica.

Al sud del sud
"Les Terres de l'Ebre són una zona clarament diferent, que parteix d'uns nivells molt més baixos i a la qual la crisi l'ha tocat de manera especial", explica el professor Juan Antonio Duro. Poc múscul productiu, poques empreses grans i unes infraestructures deficitàries fan que aquestes comarques comparteixin problemes amb la resta de la província, però amplificats. Al mateix temps, però, segons Duro, "les possibilitats de millora són més grans perquè es parteix d'una base més dolenta".

Els reptes de les Terres de l'Ebre passen per impulsar al màxim els sectors amb més potencial, com la indústria agroalimentària i el turisme. Els grans parcs naturals que es troben dins de les comarques més meridionals de Catalunya, com el del Delta de l'Ebre i el dels Ports, fan que aquestes terres disposin del marc perfecte per al desenvolupament del turisme rural i el turisme etnològic. Per la seva banda, la indústria centra les seves expectatives en el triangle Tortosa – Amposta – L'Aldea.

  • Zona: Tarragona
  • Principals sectors: Serveis, turisme, indústria, energia i agricultura
  • Taxa atur: 29% (EPA, 1r trimestre de 2013)
  • Principals empreses: BASF, SCA Hygiene Products, Associació Nuclear Ascó – Vandellòs II, DAPSA, Port Aventura Entertainment i Borges
  • Infraestructures importants: Port de Tarragona, Aeroport de Reus, autopistes i autovies (AP7, C-14, N-420), AVE
  • Reptes: Infraestructures (corredor del mediterrani, construcció de la A-27), construcció del complex Barcelona World, resolució de les diferències territorials