• Territori
  • La Fira de l'Avet d'Espinelves vol vendre 4.000 exemplars

La Fira de l'Avet d'Espinelves vol vendre 4.000 exemplars

El certamen, que arrencarà dissabte dia 1 de desembre i s'allargarà fins el dia 9, acull una norantena de parades

L'església de Sant Vicenç d'Espinelves amb persones passejant durant la Fira de l'Avet | ACN
L'església de Sant Vicenç d'Espinelves amb persones passejant durant la Fira de l'Avet | ACN
ACN
Barcelona
22 de Novembre de 2018
Act. 22 de Novembre de 2018

La 38a edició de la Fira de l'Avet d'Espinelves arrencarà dissabte 1 de desembre i donarà pas a una de les fires més tradicionals del calendari nadalenc del país. En total s'hi muntaran una norantena de parades, set de les quals seran d'avets i amb les que s'espera vendre uns 4.000 exemplars, 1.000 més dels que preveia l'any passat.

 

L'alcalde d'Espinelves, Joan Manel Claveria, ha explicat a l'ACN que, previsiblement, els dies de més afluència seran durant el pont de la Puríssima, per la coincidència amb el Mercat Medieval de Vic. Amb tot, el batlle ha recomanat als visitants que hi vagin dilluns, dimarts o dimecres perquè trobaran una fira amb els mateixos productes i serveis, "però es podrà passejar millor". El president de la Generalitat, Quim Torra, presidirà la primera jornada de la fira.

L'alcalde d'Espinelves, Joan Manel Claveria, ha destacat que, com és habitual, els dies de més afluència a la Fira de l'Avet seran els del Pont de la Puríssima, bàsicament per la coincidència amb el Mercat Medieval de Vic, que aquest any comença el dia 6 de desembre. "No ens fem la competència", sinó que les dues fires són un bon complement, ha assenyalat. 

 

Mantenir l'essència

Molts dels visitants provenen de l'àrea metropolitana de Barcelona, però també de diversos racons de Catalunya, atrets per la singularitat de la fira. Com a novetat, enguany està previst fer una enquesta per determinar la procedència i el grau de satisfacció del públic.

L'alcalde opina que allò que fa única la fira, i que provoca que el públic hi torni cada any, és "la tradició" d'anar a buscar l'arbre, els torrons o les peces que falten del pessebre. "Hi ha gent que cada any busca això. Gent que ve amb els seus néts, però que quan els seus fills eren adolescents ja venien a buscar l'arbre", ha destacat. Precisament, segons l'alcalde, un dels grans èxits de la fira ha estat i és mantenir la seva essència. 

Un altre dels punts que cada any afecta la Fira de l'Avet és la mobilitat, amb xifres d'assistència que poden anar dels 60.000 fins els 90.000, depenent de l'any. Tot i que hi ha més de 1.200 places habilitades en aparcament a l'interior del poble, "això és totalment insuficient", ha assenyalat l'alcalde.

En moments puntuals, els visitant poden superar en centenars aquestes xifres i Claveria demana paciència i també que, si es pot, enguany s'hi vagi dilluns, dimarts o dimecres, " per poder passejar tranquil·lament i dinar en algun dels restaurants". O, si s'hi va els dies del pont, ha puntualitzat, que es triï una franja que no sigui la de les 12 del migdia. 

La tradició de la fira

Durant els nou dies de fira, Espinelves s'omple d'una norantena de parades. D'avets enguany n'hi haurà 7, una menys que l'any passat, perquè un dels paradistes s'ha jubilat. A més, també s'hi poden trobar tot tipus de productes naturals i artesans com embotits, formatges o torrons i una mostra d'oficis artesans.

Pel que fa als avets, les tres varietats més demandades són Nordmanniana, Excelsa i Masjoanis. De fet, el Masjoanis és un avet autòcton d'Espinelves que es va crear fent un empelt entre un avet de les Guilleries i un avet andalús.

La Fira de l'Avet d'Espinelves va néixer l'any 1981 de la mà d'un grup de joves del municipi amb la intenció de recollir diners per fer activitats al poble. Des de llavors, la fira ha anat creixent en nombre de parades i sobretot en nombre de visitants fins a convertir-se en una de les fires de Nadal més importants i concorregudes de Catalunya.