L'acte de presentació de la Taula Competitivitat de Rubí

Territori

L’Ajuntament de Rubí presenta la Taula de la Competitivitat Industrial

La primera convocatòria del projecte reuneix 27 agents econòmics del territori amb l’objectiu de marcar els eixos de treball pel desenvolupament econòmic de la ciutat

“A Rubí som indústria i volem seguir sent indústria”. L’alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, resumeix així l’esperit de la ciutat en la presentació de la Taula de la Competitivitat Industrial, celebrada aquest dilluns a la Masia de Can Serra. L’Administració posa així en marxa un dels projectes estratègics del Pla Director de Polígons d’Activitat Econòmica i impulsa una iniciativa que implica a tots els actors econòmics de la ciutat en la presa de decisions. “L’objectiu és posar en marxa un òrgan de concertació i corresponsabilitat efectiva amb capacitat per prendre decisions en les polítiques de desenvolupament econòmic”, resumia Martínez.

La primera reunió de la Taula de la Competitivitat Industrial ha convocat a 27 actors econòmics del territori, com la patronal Cecot, Diputació de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Eurecat, els sindicats UGT i CCOO, i empreses rellevants de la ciutat com DSV, Campos Estela i Vak Kimsa, entre altres organitzacions.

Martínez: “A Rubí som indústria i volem seguir sent indústria” 

L’èxit d’aquesta primera convocatòria ha certificat la bona acollida del projecte que ja projectaven les enquestes prèvies. “El 93% dels agents consultats prèviament van considerar que la Taula de Competitivitat era necessària i pot aportar solucions a la ciutat i  el 91% dels stakeholders consultats volen participar en aquesta taula de mantera activa”, resumia el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto.

A més de mostrar la seva predisposició a formar part del projecte, els agents locals enquestats prèviament van marcar les seves prioritats en matèria de desenvolupament econòmic urbà, resumides en tres eixos: territori, amb el desenvolupament de l’esperat POUM, l'adequació de poligons d’activitat econòmica, la millora en la gestió de llicènciesi les millores en mobilitat i accessibilitat com a prioritats; coneixement, amb la millora de la qualitat de la formació professional en funció de les necessitats empresarials i la creació d’espais de coneixement compartit entre Universitat i empresa; i empresa pròpiament, amb la relació supramunicipal, la definició d’una marca identitària de ciutat i la clarificació de qüestions tributàries com a prioritats.

Territori, coneixement i empresa són, precisament, els tres eixos de treball principals del Pla Director de Polígons, i la Taula de la Competitivitat Industrial comptarà amb una comissió per cadascun d’aquests temes.

Un projecte innovador

El Director de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Jordi Núñez, ha estat l’encarregat de descriure la metodologia de treball de la Taula. Núñez destaca la innovació i la transversalitat del projecte. “Proposem construir les polítiques de desenvolupament local entre tots els agents econòmics del territori, tant públics i privat, amb l’objectiu de crear un pla a curt, mig i llarg termini”.

Núñez també va destacar el paper de la Taula com a projecte impulsor de la transformació digital, gràcies a la creació del Next Cloud, un núvol digital on els agents de la taula podran compartir la documentació generada i establir un sistema de comunicació àgil. 

Núñez: “Proposem construir les polítiques de desenvolupament local entre tots els agents econòmics del territori" 

En aquesta primera reunió, els 27 participants han posat els fonaments dels grans temes que se tractaran a la Taula de la Competitivitat Industrial, entre els que es troben la mobilitat i la planificació urbanística, però també les estratègies per crear una ciutat més sostenible i amable pels seus veïns.

Les properes passes del projecte consistiran en la configuració de les taules de treball i l’establiment d’objectius concrets, assolibles i mesurables, per tal de garantir un sistema d’anàlisi i correcció en el futur.