• Territori
  • La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya es consolida

La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya es consolida

L'esdeveniment, que enguany ha comptat amb 100 expositors, passarà a celebrar-se cada dos anys a la capital d'Osona

Presentació de la Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya, aquest dilluns a Vic
Presentació de la Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya, aquest dilluns a Vic
ACN
10 de Febrer de 2015
Act. 10 de Febrer de 2015
Vic acollirà del 19 al 21 de febrer la quarta edició de la Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya. La fira és el primer saló del país dedicat a l'aprofitament energètic sobre la biomassa i els usos. Enguany hi haurà un centenar d'expositors, una xifra lleugerament inferior a la de l'any passat, amb presència de productors, fabricants, consultors energètics o instal·ladors, entre d'altres. L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha destacat que la cita ja s'ha consolidat com a referent entre el sector. L'any que ve la fira s'incorporarà al projecte 'Barcelona Bioeconomy Forum BBF', un fòrum d'experts liderat pel doctor Martí Boada, i a la capital osonenca passarà a celebrar-se cada dos anys.

La fira és des de l'any 2012 un espai d'impuls d'aquesta energia a Catalunya. Amb l'objectiu de donar a conèixer i facilitar l'explotació dels avantatges ambientals, socials i econòmics associats a l'aprofitament de la biomassa forestal, la fira vol ser un punt de trobada per a professionals del sector i una referència per als usuaris i ciutadans interessats en aquesta font d'energia renovable.

Més enllà de les solucions elèctriques que pot generar, la biomassa es focalitza sobretot en l'aprofitament tèrmic, que permet escalfar particulars o indústries a partir de la calefacció o també per produir aigua calenta sanitària.

La fira combina una vocació comercial i una de pedagògica. Per un costat, les empreses presentaran a Vic les últimes novetats i ofertes en matèria de productes i serveis relacionats amb la biomassa, en un espai que vol ser creador de sinèrgies i noves línies de negoci. D'altra banda, la fira també permetrà als ciutadans conèixer les diferents solucions tecnològiques associades a l'aprofitament de la biomassa i veure quines es poden ajustar més a les seves necessitats.

Un centenar d'expositors
La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya comptarà enguany amb 99 expositors d'empreses i institucions relacionades amb el sector de la biomassa com distribuïdors de marques de calderes i de maquinària diversa, instal·ladors, fabricants, consultors energètics, entre altres. La majoria dels expositors procedeixen de Catalunya, però també n'hi haurà d'Euskadi, Astúries, Madrid, Galícia, i Castella Lleó. La mostra estarà oberta de deu del matí a set de la tarda del 19 al 21 de febrer. L'entrada és gratuïta.

Hi haurà demostracions d'estellatge que es podran veure cada dia a l'exterior del recinte firal El Sucre de Vic. També s'ha organitzat una sortida per visitar una instal·lació d'una caldera industrial al Berguedà. L'activitat tindrà un cost de deu euros i cal inscripció prèvia.

El sector forestal també hi tindrà el seu espai amb unes jornades enfocades per als professionals. Entre d'altres, s'hi podran trobar conferències que tractaran aspectes relacionats amb la bioeconomia, el mercat de l'energia, el clúster de la biomassa, i també es presentarà la Setmana de la Fusta de Catalunya 2015. Per poder accedir a les conferències de dijous i divendres cal inscriure's prèviament a través de la pàgina web.

La regidora de Fires i Mercats, Montse Rovira, ha explicat que enguany s'ha deixat de programar la jornada tècnica del dissabte oberta al públic general.

La biomassa a Osona
El President del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, ha exposat que, en aquesta comarca, al 2012 el consum energètic procedent de la biomassa per a ús tèrmic era nul, mentre que ara suposa un 8% del total. En aquests moments hi ha 27 instal·lacions de biomassa en 18 ajuntaments d'Osona, i tres projectes en curs.

Roca ha destacat que aquestes instal·lacions han gastat 130.000 euros en pèl·let que, en cas d'utilitzar energies fòssils, haguessin suposat 344.000 euros i, per tant, ha quantificat l'estalvi durant aquest anys en 214.000 euros. Roca ha afegit que durant aquest temps s'han creat a Osona 5 empreses de subministrament d'estella i una de pèl·let.

La comarca de la Selva és la zona més boscosa de Catalunya, seguida per les comarques del Berguedà, Osona i el Ripollès.

Catalunya és un país de boscos, amb una superfície arbrada de 1.318.000 ha (41% de la superfície) i amb un increment anual de 3'5 milions de m3 de biomassa. Ara bé, els aprofitaments forestals suposen únicament el 30% ja que actualment la gestió tradicional dels boscos és poc rendible, degut principalment a l'elevat cost dels treballs forestals i al baix preu de la fusta en la indústria de la transformació.

La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya està organitzada per l'Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l'Institut Català d'Energia i la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Consell Comarcal d'Osona, i compta amb la col·laboració de les quatre diputacions catalanes i el patrocini de Ferrovial Servicios.