La recuperació econòmica s'estén a totes les comarques barcelonines
Milloren les xifres d'ocupació i creació d'empreses a tot el territori, segons la Cambra de Comerç
En línia amb el creixement de l'activitat, les empreses de la província de Barcelona han crescut el 2,4% el 2015, per segon any consecutiu des de l'inici de la crisi, segons les dades de la Seguretat Social. La millora en l'evolució del teixit empresarial ha obeït principalment al sector dels serveis, atès a la seva importància (representa el 81% del total empreses) i al seu creixement (el 2,4%). Així mateix, la resta de sectors productius també han registrat un augment del nombre d'empreses.
La comarca on més ha augmentat el teixit empresarial clarament és el Moianès (un 6,4%), però cal tenir en compte que és la comarca amb menys comptes de cotització (418 empreses, el 0,2% de la província). El gran pol d'activitat empresarial de la província, el Barcelonès, ha aportat gairebé el 40% dels nous centres de cotització que s'han creat el 2015. A continuació, li segueix el Vallès Occidental, que crea 924 empreses de les 4.277 noves empreses de la província.
Pel que fa al mercat de treball, les dades confirmen l'any 2015 com el millor any des del començament de la crisi: es continua creant ocupació i reduint el nombre d'aturats, i a més amb més intensitat que l'any anterior. Així, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), el 2015 l'ocupació a la província ha crescut l'1,4% interanual, per segon cop consecutiu des de l'inici de la crisi, pràcticament el mateix que el conjunt de Catalunya (l'1,5%). Malgrat aquesta evolució favorable, les xifres del 2015 encara es troben lluny de tornar als registres d'abans de la crisi, sobretot per a l'agricultura i la construcció.
L'atur registrat a la província ha disminuït de forma generalitzada a totes les comarques, per tercer any consecutiu, i a més ho ha fet amb més intensitat que els dos precedents. En termes relatius, els descens més important s'ha produït al Moianès (el –14,4%), seguit del Bages (el –13,9%); i, per contra, els descensos més moderats s'han donat al Maresme, l'Anoia i Osona (–9,3%, –9,5% i –9,9%, respectivament). Aquesta caiguda del nombre d'aturats inscrits al SOC, superior a la de la població activa estimada, ha afavorit la reducció de la taxa d'atur registral a totes les comarques, entorn als dos punts percentuals. La comarca amb una taxa d'atur més elevada continua sent l'Anoia, amb el 18,8%, mentre que la més baixa ha estat el Moianès, amb el 10,9%, seguida del Barcelonès (13,2%) i Osona (13,8%).
El nombre d'afiliats a la Seguretat Social també ha seguit una evolució positiva, i a més ha crescut amb més intensitat que l'any anterior i que l'ocupació estimada per l'EPA de l'INE. Més concretament, els afiliats al règim general i autònoms han crescut un 3,8% al conjunt de la demarcació. A l'igual que ha succeït al conjunt del Principat, el creixement ha estat superior entre els assalariats (el 4,3%), que entre els autònoms, on el creixement ha estat de l'1,6%. Els serveis, amb un creixement del 4,1%, han estat sens dubte l'element tractor de l'embranzida de les afiliacions, amb una aportació neta del 84% dels nous afiliats a la demarcació, situant la seva contribució al creixement global dels afiliats en 3,24 punts percentuals. Quant a la indústria, el nombre d'afiliats ha augmentat un 2% respecte a l'any anterior. Per últim, la construcció destaca per ser el sector on més han crescut els afiliats en termes relatius, el 5,9% el 2015.
L'any 2015, l'ocupació ha augmentat de forma generalitzada a totes les comarques de la província de Barcelona respecte a l'any anterior, tant al règim general com al règim d'autònoms. Aquest fet es registra per segon any consecutiu d'ençà que va començar la crisi, i a més ho ha fet amb més intensitat, registrant un increment anual del 3,8% al conjunt de la província, enfront al 3,1% del 2014. Els creixements més elevats, superiors al 5%, s'han registrat a les tres comarques interiors situades més al nord: el Vallès Oriental, Osona i el Berguedà. Però si es té en compte la dimensió de cada comarca, evidentment s'obté que la principal contribució al creixement ha estat del Barcelonès, la comarca amb major nombre d'afiliats a la Seguretat Social (el 51% del total), tot i que ha estat la comarca que ha registrat el menor creixement dels ocupats (un 3,4%).