La Riera de Caldes impulsa les empreses cap a la indústria 4.0
L'Ajuntament de Santa Perpètua engega un projecte per formar, reciclat i preparar professionals
L'Ajuntament de Santa Perpètua, a través del Servei de Desenvolupament Local, està duent a terme el projecte Indústria 4.0 a la Riera de Caldes. Els objectius d'aquesta nova oferta de serveis són l'acceleració i la implantació de tecnologies 4.0 a les empreses, la formació, el reciclatge i l'especialització de professionals i, sensibilitzar i promoure les vocacions industrials.
El projecte també inclou la iniciativa TASK FORCE 4.0, amb la que es vol ajudar a les empreses a accelerar el seu procés de transformació cap a la Indústria 4.0 a partir d’una assessorament i acompanyament per part de tècnics especialistes.
En una primera fase es realitza una anàlisi i definició de pla d’acció cap a la Indústria 4.0, ajudant a detectar oportunitats i identificant les tecnologies més adients en cada cas. En una segona fase, es dóna suport i acompanyament especialitzat durant el període d’implantació tecnològica inicial, i orientació en la presa de decisions durant aquest procés de canvi.
A més a més, es posa a disposició de les empreses participants un banc d’empreses proveïdores de solucions tecnològiques 4.0., ubicades principalment al nostre territori.
La presentació de la iniciativa es farà el pròxim dijus 29 de juny a l’Espai de fabricació digital SPMakers. En aquesta jornada, a més d’explicar a les empreses de la Riera de Caldes les accions a les quals tindran suport, també hi haurà casos d’èxit en la implantació de diferents tecnologies 4.0. Són bones pràctiques ja executades en realitat augmentada, màquines intel·ligents i Internet de les coses aplicades als processos industrials.
Espai de fabricació digital SPMakers
Durant els mesos de maig i juny s’han programat sessions de presentació i iniciació a les tecnologies que s’ofereixen a l’Espai de fabricació digital SPMakers. Aquest nou equipament compta amb un impressora 3D, un fresadora digital i una talladora làser, i programari específic de disseny 3D.
Fins ara s’han dut a terme diferents sessions que han realitzat grups de persones aturades, d’usuaris del servei de Desenvolupament Local, que estaven participant en programes o accions formatives. Primer han fet sessions introductòries per conèixer en funcionament de les màquines i programari informàtic i després han dissenyat diferents objectes i peces que han fabricat amb la impressora 3D i la talladora làser. Han participat un total de 40 assistents.
També està programada una formació de 30 hores a docents de batxillerat de diferents instituts del nostre territori. Hi ha previstes les primeres atencions individuals a joves estudiants de formació superior que també tenen projectes a desenvolupar. Igualment es faran les primeres atencions individualitzades a empreses que tenen un projecte que poden desenvolupar utilitzant les tecnologies de l’espai SPMakers, com per exemple la fabricació d’una motllo amb la impressora 3D.
A partir de setembre, a l’equipament es continuaran desenvolupant formacions d'iniciació, reciclatge i especialització per a empreses i professionals; accions per a docents de Formació Professional, formació per a persones aturades i suport a projectes específics de fabricació digital promogut per empreses i professionals.