SOS de les patronals catalanes per l'increment del preu de l'energia
Les patronals territorials de Catalunya alerten del "risc real de tancaments" si no es prenen mesures davant de l'increment "descontrolat" del preu de l'energia
Les patronals territorials de Catalunya reclamen als governs que prenguin mesures de manera urgent per fer front a l'increment "descontrolat" del preu de l'energia. “Ja no es tracta de vetllar per la competitivitat de les empreses sinó que estem arribant a un punt en el qual ens preocupa la seva continuïtat perquè està en perill la seva supervivència”, adverteixen l'Associació comarcal d'empresaris del Berguedà, la Cecot, el Centre Metal·lúrgic, el Consell Intersectorial d’Empresaris, la Federació Empresarial del Gran Penedès, la Unió Empresarial de l'Anoia i la Unió Empresarial Intersectorial.
Les entitats empresarials reclamen al Govern d'Espanya que acceleri les mesures per reduir l'impacte del cost energètic per les petites i mitjanes empreses. Així, han mostrat la seva preocupació per "l'escalada dels costos energètics" i han alertat "que posen en perill la continuïtat de gran part del teixit empresarial, els llocs de treball i els drets fonamentals de la ciutadania”. Un "increment desmesurat" que arriba després de l'impacte de la pandèmia, la pujada dels costos del transport de mercaderies o la manca de subministraments.
A hores d'ara, les patronals avisen que moltes empreses d'alt consum energètic ja preveuen tancaments temporals. En aquest sentit, adverteixen que els costos energètics (electricitat, gas o carburants) "són inassolibles per moltes empreses i comporten un risc real de tancaments". "No permeten a les empreses ser competitives nacional o internacionalment i estan fent literalment inviables alguns negocis", emfatitzen.
Les demandes als governs
Les entitats empresarials valoren positivament l'anunci del govern espanyol d'implantar mesures per reduir el cost de l'energia, desvinculant el mercat elèctric del preu del gas. Tot i això, les accions no entraran en vigor fins a finals de març. Per això, demanen impulsar mesures urgents, per exemple marcar uns topalls en el preu del gas.
Pel que fa a la Generalitat, les organitzacions li reclamen accelerar els projectes estructurals que han de permetre la transició energètica, reduir la dependència energètica d’altres països o regions i pal·liar els efectes dels mercats energètics sobre la competitivitat. Uns objectius que s'haurien de traduir en accions per promoure l’autogeneració, l’autoconsum i la implantació de la generació de renovables.