Collita de préssec al Pla d'Aitona | ACN

Territori

El preu que costa produir un quilo de préssec o nectarina al pagès català

El cost de produccció per quilo de fruita de pinyol des del 2018 a Catalunya ha augmentat un 11%

Al pagès català li costa una mitjana de 0,44 euros produir un quilo de préssec o nectarina, una xifra que puja fins als 0,52 euros si es té en compte la mà d'obra. I perquè el pagès pugui cobrar aquests 0,52 euros per quilo, cal que la fruita tingui un cost de 1,08 a la seva sortida de la central. Així ho estima l'estudi de costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2024 que ha elaborat el Departament d'Alimentació, conjuntament amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i la Universitat Politècnica de Catalunya. L'estudi vol aportar "major transparència" a la cadena alimentària, segons ha explicat el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol.

El secretari d'Alimentació ha remarcat la importància de disposar d'aquesta informació: "Cal que des del productor fins al distribuïdor i el consumidor coneguin aquesta estimació oficial del cost de produir un quilo de fruita de pinyol". L'estudi no té validesa legal i no obliga a les empreses a pagar al pagès d'acord als preus que mostra, sinó que té un paper "moral" i vol aportar informació i afavorir un preu just i digne per al productor". "Si volem tenir pagesos, el sector s'ha de poder guanyar la vida, sinó plegarà", ha afegit.

Més info: Mercabarna preveu una "normalització" de la producció i els preus de la fruita aquest estiu

L'estudi també constata un increment del 17% del cost de producció per hectàrea i d'un 11% en costos per quilo entre la mitjana del període 2018-2022 i l'estimació per a l'any 2024. Aquestes dades serveixen d'orientació per a determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya. Si s'hi afegeix la despesa en mà d’obra familiar, aquesta xifra augmenta fins al 0,524 euros per quilo. I si a més s'hi suma també el cost de confecció, el total s'eleva fins a 1,080 euros per quilo, amb una forquilla entre el cost mínim i el màxim de 0,980 a 1,198 euros per quilo.