La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha anunciat que destinaran 2 milions d'euros en ajuts | ACN

Territori

Territori destinarà 2 milions d'euros per retirar les cobertes d'amiant a Sant Pere de Torelló

El municipi calcula que hi ha 70.000 metres quadrats d'uralita malmesa al poble

La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha anunciat que destinaran 2 milions d'euros en ajuts per retirar les cobertes d'amiant malmeses per la pedregada del 2 d'agost a Sant Pere de Torelló i Vidrà. L'objectiu és que es resolgui amb "màxima diligència". Ho ha explicat durant una visita amb l'alcalde, Jordi Fàbrega, on ha pogut veure com avançaven els treballs de reparació de l'escola-institut, un dels espais municipals més malmesos. A banda de retirar-hi l'amiant, es farà una nova teulada amb plaques fotovoltaiques. La consellera ha assenyalat que, malgrat "la desgràcia meteorològica", el municipi "avançarà en temes de salut i medi ambient" tot recordant que el fibrociment està prohibit des del 2002 si bé encara està molt present al territori.

Aquesta línia d’ajuts, vehiculada a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), anirà dirigida a particulars i administracions locals per tal de poder cobrir els costos de retir l'amiant de forma segura i la seva gestió. La partida estarà acotada al dia i fets de la pedregada del 2 d'agost. Basant-se en les dades del Servei de Meteorologia de Catalunya, es podrà determinar amb exactitud la zona afectada a través d'un informe que actualment està en fase d'esborrany. Sant Pere de Torelló està afectat "de ple", segons paraules de la consellera de Territori, que aquest dilluns ha vist com evolucionaven els treballs de reparació.

Sant Pere de Torelló està afectat "de ple", segons paraules de la consellera de Territori

L'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, ha detallat que calculen que hi ha 70.000 metres quadrats de teulades amb fibrociment malmeses, entre habitatges, indústria, cases de pagès i explotacions agràries i ramaderes. Dels 50 milions d'euros valorats en danys, ha concretat que 3 milions es corresponen a danys en edificis municipals mentre que els restants són de particulars i empreses.

Fàbrega ha explicat que ja han rebut les reclamacions de 200 veïns que acrediten haver patit danys a través de l'oficina d'atenció que han obert per agilitzar i acompanyar els ciutadans en els tràmits. Aquest divendres, a més, s'acabarà el termini per poder presentar la documentació a l'Ajuntament. Després s'entregarà a l'Estat per demanar que el Consell de Ministres la declari zona d'afectació greu -el que abans es deia zona catastròfica.