• Territori
  • Un laboratori per fer la vida més fàcil

Un laboratori per fer la vida més fàcil

El Fab Lab de Barcelona aplega 80 arquitectes per construir processos creatius des de la idea inicial fins al producte final

Fab Lab Barcelona
Fab Lab Barcelona
Redacció
18 de Desembre de 2013
Act. 18 de Desembre de 2013

 Un horitzó millor, més eficient i més còmode. Aquesta és la meta que persegueixen les ciutats intel·ligents, un camí que inclou projectes smart com el que està enllestint aquests dies Barcelona al Fab Lab. Un espai on una vuitantena d'alumnes de màster en arquitectura de diferents nacionalitats treballen per posar la tecnologia al servei del sentit creatiu per fer la vida més fàcil als ciutadans. 

 

Per exemple, se les enginyen per donar forma, i sobretot volum, als objectes i productes que han pensat prèviament mitjançant la impressió en tres dimensions. Ho fan amb materials ben diversos: plàstics, fustes o cartrons. La maquinària que tenen a l'abast els permet veure com acabarà quedant.

El trampolí dels creatius
Un procés de creació complet que dóna un gran servei, segons explica el mànager del Fab Lab Barcelona, Luciano Betoldi: "Això ens permet des de tenir la primera idea fins a l'objecte final, ja que realment una persona sola, amb una mica d'ajuda dels que estem aquí, pot fer tot el procés tenint el control de la idea des del començament fins sigui una realitat. I això per als creatius té un valor enorme".

Des de Barcelona cap al món
Rober Garita, un dels estudiants del màster i professor d'arquitectura a Costa Rica, d'on és originari, ha aconseguit una beca per posar en pràctica els coneixements. "L'important de la meva estada a Barcelona ha estat anar una mica més enllà del nostre abast, a l'Amèrica Llatina, i veure que totes aquestes tecnologies són coses que estan passant aquí a Europa i ara les podrem implantar als nostres països i ajudar-los a créixer". De fet, Garita avança que properament impulsarà un Fab Lab a Costa Rica.

Com coincideixen els que treballen en el món de l'arquitectura, és un camp que s'ha de reinventar contínuament i encara més ara, pel context de crisi. Per Rober, "la innovació no és tant inventar alguna cosa de zero, sinó poder-la canviar en el procés de manera que ho torni, valgui la redundància, innovador". I va més enllà a l'hora de construir el futur: "No només parlem d'imprimir un producte o objecte, sinó per què no imprimir una casa".

Laboratoris en cultiu
El nombre de laboratoris de fabricació creix i ja n'hi ha més de 200 arreu del món. Un espai on Barcelona vol ser protagonista. L'any que ve se'n posaran en marxa dos més a la capital catalana; un a les Corts –en un equipament municipal– i un altre a Valldaura –que ocuparà un total de deu hectàrees. Una mostra, en definitiva, que la Ciutat Comtal aposta per ser una smart city capdavantera i seguir a primera línia de les ciutats intel·ligents.