• Vermut Dos Déus Reserva Única 2013: màgia a l'aperitiu

Vermut Dos Déus Reserva Única 2013: màgia a l'aperitiu

Posada al dia d'un producte tradicional, que no renuncia als seus orígens en les elaboracions vitivinícoles gregues i romanes

Títol de la imatge
Títol de la imatge
Joan Nebot
06 de Febrer de 2014
Act. 06 de Febrer de 2014

El vermut, tot i que pot semblar una elaboració moderna, en realitat prové de les tradicions vinícoles grega i romana, quan els vins es consumien aromatitzats amb herbes per conservar-los millor i dissimular-ne els defectes quan s'espatllaven, cosa que devia ser habitual si es té en compte que no tenien criança en fusta i els envasos eren poc hermètics.

Aquesta tradició va continuar a l'edat mitjana i ha perdurat fins els nostres dies. El nom li ve de l'alemany wermut en català, donzell (Artemisia absinthium), la planta que li és més característica i amb la qual també es fa l'absenta. Per a elaborar aquest Dos Déus Reserva Única 2013 (el 2013 no fa referència a la collita, sinó a la data de llançament d'aquesta partida de només 500 ampolles), es posa a macerar en alcohol durant dos mesos una mescla de diverses herbes, les principals de les quals són el dictam de Creta (Origanum dictamnus), el donzell petit (Artemisa pontica), la sajolida de jardí (Satureja hortensis) i la genciana.

Transcorregut aquest temps es premsen les herbes per extreure l'extracte on es concentren les aromes i el sabor, i es barreja amb vi blanc de Tarragona i amb mistela que li aporta les notes dolces. La mescla madura 5 anys, pel sistema de soleres, en bótes de 500l. procedents de la criança de vins de Cadis.

El resultat és aquest vi d'aperitiu de color de caramel, net i lluent i d'aromes excepcionalment riques i potents. Hi dominen les típiques del vermut negre, en aquest cas acompanyades de notes de vi de criança, que no de vi ranci. A la boca és potent -un glaçó de gel no li farà cap mal, més aviat el contrari- però amb un pas pel paladar fresc. Té un punt de dolçor suau i integrat i un final amarg i elegant. I la capacitat d'elevar a la categoria d'alta gastronomia un aperitiu amb un plat d'olives arbequines o uns bons filets d'anxova en salaó.

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi