"Els treballadors estan millor ara que el darrer primer de maig". Un contundent Javier Pacheco, secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, celebra les millores en l'Estatut dels treballadors i la nova Reforma Laboral com a "victòries de l'acciósindical" en els darrers cursos a l'Estat espanyol. Com apunten els líders dels representants dels treballadors catalans, en els primers mesos de l'any – i a espera de l'EPA de l'abril – les contractacions indefinides a Espanya s'han disparat un 80%, amb un augment entre els treballadors joves encara més pronunciat, que ha fregat el 100%. Els canvis a la normativa i regulació al mercat laboral demostren, com apunten tant Pacheco com el Secretari General de la Unió General de Treballadors a Catalunya CamilRos, com l'acció col·lectiva pot revertir la "manca de voluntat empresarial". "És evident que les reformes han ajudat especialment al conjunt de la població en condicions de precarietat", celebra Ros.
Amb aquests assoliments ja afectant els treballadors, els líders sindicals plantegen unes mobilitzacions del Primer de Maig amb un component "festiu" per valorar les victòries. Com apunta el mateix Pacheco, qüestions com la recuperació de la ultraactivitat o la prevalença dels convenis col·lectius sectorials per sobre dels d'empresa signifiquen "un reforç de la capacitat de lluita del moviment sindical, confedera i de classe dels sindicats del país". Quant a la Reforma Laboral, el principal guany per a treballadores i treballadors del país ha estat l'expulsió de "la lògica laboral de la cultura de la temporalitat". L'increment en contractació indefinida va íntimament associada, argumenta el SG de Comissions Obreres, a la reducció de la precarietat al país. Amb tot, la nova legislació laboral aprovada pel govern de l'Estat té "les bases per donar un tomb important per canviar el mercat laboral" català i espanyol.
"Tenim el discurs de llagrimeta de les patronals, que reclamen contenir salaris; però no poden demanar moderació salarial quan els increments de costos s'estan reflectint en els preus de venda"
L'afany festiu dels principals sindicals catalans, però, es veu limitat pels efectes de la guerra a Ucraïna i la crisi de subministraments sobre el poder adquisitiu dels treballadors del país. Segons Ros, les reivindicacions de les mobilitzacions del Dia del Treballador aniran especialment encarades cap a l'exigència del control de preus i l'augment dels salaris d'acord amb la inflació. En aquest cas, com en les negociacions de la reforma laboral, els sindicats no veuen predisposició dels representants dels empresaris per negociar de bona fe les mesures que consideren necessàries. "Tenim el discurs de llagrimeta de les patronals, que reclamen contenir salaris; però no poden demanar moderació salarial quan els increments de costos s'estan reflectint en els preus de venda", retreu Ros, que critica que els patrons "vetllen només pels beneficis empresarials i no per la redistribució".
Així, el secretari general d'UGT alerta les administracions contra "paranys d'ajuts ràpids i fàcils a les empreses sense condicions sobre la millora salarial dels seus treballadors". Pacheco, per la seva banda, va més enllà, i reclama recursos perquè les noves normatives laborals es portin a terme, principalment pel que da a la inspecció de treball. El representant dels treballadors critica, pel que fa a aquesta demanda, la decisió de la Generalitat de "renunciar a posar recursos per fer complir la nova llei de l'Estatut dels treballadors". El Govern català, critica Pacheco, ha mostrat una "manca de sensibilitat" en relació a les noves necessitats del mercat laboral.
Pacte de rendes
Les reclamacions d'un pacte de rendes, un acord entre agents socials i govern per moderar el creixement dels salaris a la par que els marges de beneficis empresarials, funcionen en teoria per als sindicats, però els representants dels treballadors critiquen que, a l'hora de la negociació, només es troben "bloqueig" per part de la seva contrapart empresarial. Les aspiracions dels sindicats, això no obstant, no quadren amb la predisposició a negociar que observen per part de la CEOE, que, segons Ros, es troba "instal·lada en l'immobilisme". "Les converses amb la CEOE, com veiem en la majoria de taules de negociació, estan bloquejades a l'hora de reconèixer la revisió salarial", denuncia el secretari general de la UGT. Pacheco, tot i l'entrebanc en les negociacions, es mostra ambiciós amb el que espera de l'acord. "No permetrem que el pacte de rendes es quedi en la qüestió salarial; és molt més ample".
"La solució única no pot ser contenir salaris perquè no hi hagi després un increment de preus", redobla Pacheco, que acusa els patrons d'acceptar només aquelles mesures que contribueixen al seu benefici. "Els empresaris repercuteixen la pujada de costos als preus per mantenir els seus marges, però es contenen també els salaris per continuar amb els guanys", acusa el secretari general de CCOO, que tampoc veu amb bons ulls reformes a la baixa de la fiscalitat. Les baixades d'impostos retallen la capacitat de l'Estat per prendre mesures com l'ajuda de 300 euros a persones vulnerables per compensar la inflació i la pujada de l'electricitat que reclamen els representants dels treballadors, entre altres mesures que haurien, segons els dirigents, de formar part de les polítiques de les institucions de país i Estat per enfrontar aquesta crisi.
Amb tot, els dirigents sindicals avisen d'un increment de la mobilització dels treballadors del conjunt de l'Estat i de la conflictivitat laboral si governs i patronal no s'avenen a apropar-se a les condicions plantejades. "Si la CEOE no obre les seves mires – augura Ros – hi haurà més conflictivitat laboral a més sectors i empreses". El secretari general constata que les vagues i enfrontaments comencen a florir en diverses branques de l'economia, i "aniran a més i no a menys" sense un acord que tingui en compte les necessitats dels treballadors en el context de crisi. "La patronal planteja una espiral perniciosa", lamenta Pacheco, que es nega a acceptar una lògica de "més beneficis i menys salaris" que considera negativa socialment i econòmica. El secretari general de Comissions Obreres coincideix amb Ros en el risc d'un "rosari de conflictes", tot i que "confia que la lògica ens porti a un espai de negociació real".