• Amb perspectiva novaiorquesa: les 10 millors startups catalanes

Amb perspectiva novaiorquesa: les 10 millors startups catalanes

La revista Wired escull 10 empreses emergents catalanes d'entre les 100 més prometedores d'Europa

Lucas Carné, José Manuel Villanueva, Alex Valls, Josep Barberà, Juan  Velayos i Jose Ojeda, els socis fundadors de 011h | Cedida
Lucas Carné, José Manuel Villanueva, Alex Valls, Josep Barberà, Juan Velayos i Jose Ojeda, els socis fundadors de 011h | Cedida
Barcelona
24 d'Octubre de 2022

A Catalunya hi ha més de 1.900 empreses emergents, de les quals la gran majoria estan concentrades a Barcelona. La ciutat és concebuda mundialment com "un hub global per a inversors, startups i un llarg llistat de companyies que busquen climes assolellats i un ambient favorable per a les empreses". De fet, així és com defineix Barcelona la revista novaiorquesa Wired, que ha publicat un llistat de les 100 empreses emergents més prometedores d'Europa, d'entre les quals hi ha 10 que són catalanes. 

La publicació especialitzada en noves tecnologies destaca la forta tradició de startups tecnològiques especialitzades en el sector de la salut, fet que ho vincula a la gran col·laboració que hi ha a Catalunya entre universitats i governs regionals. També reconeix la diversificació de l'ecosistema emprenedor, i en destaca tres sectors més: construcció, mobilitat i sostenibilitat.

011h, la primera startup seleccionada per Wired, va néixer de les cendres de Privalia. Lucas Carné i José Manuel Villanueva van vendre el marketplace l'any 2016 i, dels beneficis, van comprometre dos milions d'euros per fundar aquesta startup especialitzada en la construcció sostenible. "Accelerem la transició cap a un món sostenible, dissenyant i construint edificis neutres en carboni", asseguren a la seva pàgina web. L'empresa, que va aixecar aquest estiu una ronda de finançament de 25 milions d'euros, construeix habitatges prefabricats a la seva fàbrica utilitzant fusta de boscos que s'han aconseguit amb processos neutrals en emissió de carboni. La seva expansió internacional està prevista per al 2023. 

AcceXible analitza la parla amb intel·ligència artificial per detectar els primers signes de demència, Parkinson o malalties coronàries

Wired també ha seleccionat acceXible, una empresa emergent que analitza la parla amb intel·ligència artificial per poder detectar els primers signes de demència, Parkinson i malalties coronàries. Ho fa basant-se en el to, les pauses, la repetició i els sentiments expressats segons biomarcadors vocals. La startup de medicina fundada l'any 2017 detecta la demència amb una taxa de precisió superior al 91%. El salt internacional el va fer l'any 2021, després d'aixecar una ronda de 800.000 euros. 

La tercera startup del llistat també és del sector de la salut: Doctomatic. Després d'haver creat Doctoralia l'any 2007, Frederic Llordachs va fundar l'any passat, juntament amb Carmen Rios, Doctomatic, una empresa que posa la intel·ligència artificial al servei de la medicina i monitora de manera remota l'atenció al pacient amb malalties cròniques. L'eina permet als metges controlar els pacients utilitzant diferents dispositius mèdics, com monitors de freqüència cardíaca o bàscules. Per una banda, el pacient veu indicacions i recomanacions a la pantalla i, per la part del professional, s'envien alertes en cas de resultats anormals o si el pacient s'està deteriorant. 

Vottun és "el WordPress per a Web3", una eina que permet desenvolupar aplicacions Web3 sense necessitat d'entendre gran part de la tecnologia blockchain. Entre els seus fundadors destaca Luis Carbajo, antic director d'Amazon a Espanya. L'empresa ubicada a Sant Cugat del Vallès millora els processos de traçabilitat i certificació de les empreses mitjançant blockchain o DLTs (Ethereum, Hyperledger, Alastria, Oralcle, Quorum…). Segons la revista Wired, l'any 2021 Vottun va aconseguir equilibrar les seves finances i, en aquest 2022, ja ha obtingut beneficis. "El següent pas és l'expansió als EUA i Mèxic", asseguren des de la publicació novaiorquesa.

Lupa porta els corredors cap a noves rutes i experiències

Nuclia és un motor de recerca nascut a Manresa l'any 2019 que utilitza intel·ligència artificial per indexar dades de qualsevol tipus de document i transcriure vídeos en qualsevol idioma. L'objectiu és treure profit de totes aquelles dades no estructurades que posseeixen i emmagatzemen les empreses sense ser-ne conscients del tot. L'empresa emergent va tancar una ronda de cinc milions d'euros el passat mes d'abril. 

Lupa porta els corredors cap a noves rutes i experiències. L'aplicació fundada l'any 2020 combina l'activitat del running amb el deeptech, i ofereix al corredor àudios d'entrenament per acompanyar-lo en la seva activitat esportiva, amb mapes GPS i rutes turístiques on destaca llocs d'interès per visitar, amb informació addicional sobre aquests punts. "No tornis a córrer sol mai més", diuen a la seva web. Ofereix un coaching en temps real que guia al corredor i optimitza el seu exercici físic i el seu benestar mental.

En el rànquing de Wired apareix també la plataforma Hubuc, una fintech barcelonina que permet integrar serveis financers, com l'emissió de targetes de pagament, control de taxes de canvi o organitzar els pagaments dels clients. La plataforma incorpora serveis financers a ofertes comercials, a través d'una API amb solucions sense codi. Opera a 58 mercats i té clients de renom internacional com  Mastercard, Wagestream, PayFlow, OkTicket i Declarando. Aquest mes de febrer va tancar la seva primera ronda d'inversió, aixecant nou milions d'euros.

Vitaance vol sacsejar la relació de les empreses asseguradores amb els seus clients

Last.app és un servei de missatgeria B2B orientat a la indústria de la restauració. Va ser fundada per dos germans, antics empleats de Glovo, l'any 2019. El software recull totes les gestions de sala, take away o enviaments a la llar, per empreses d'hostaleria, restaurants i cuines fantasmes. El gener del 2022 van aixecar una ronda de 2,5 milions d'euros, punt de partida per impulsar l'expansió internacional. 

L'empresa catalana Vitaance vol sacsejar la relació de les empreses asseguradores amb els seus clients. Vitaance és una assegurança de vida que augmenta el benestar dels empleats d'una empresa i els recompensa per viure millor. La startup gamifica millores financeres, socials, mentals i físiques per aquells empleats d'una empresa que aconsegueixin objectius físics, emocionals i financers saludables. L'empresa catalana va tancar el 2021 amb una ronda de tres milions d'euros amb l'objectiu de finançar un laboratori de recerca i innovació orientat a ampliar els beneficis dels empleats.

Payflow, l'última del llistat de Wired, és una aplicació que permet avançar el sou als empleats, cobrant a les empreses una comissió si el personal retira una part del sou abans d'hora. L'empresa, fundada l'any 2020, té una taxa descàrrega mitjana del 40% del sou. Des del seu llançament, ha recaptat 12 milions d'euros, els últims 8 els va aixecar el gener del 2022