• Les empreses biomèdiques catalanes atrauen 102 milions d'euros el 2017

Les empreses biomèdiques catalanes atrauen 102 milions d'euros el 2017

L'any es caracteritza per rondes d’inversió més grans i més participació dels fons internacionals

La inversió en empreses 'biotech' no para de créixer | iStock
La inversió en empreses 'biotech' no para de créixer | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
12 de Juny de 2018
Act. 12 de Juny de 2018

Les empreses biomèdiquescatalanes han atret inversions per valor de 102 milions d’euros durant el 2017, amb una mitjana de 3,4 milions d’euros per operació. Aquests diners els permetran avançar en el desenvolupament de fàrmacs i tecnologia mèdica innovadora, tal com reflecteix l’Estudi d’inversió biomèdica a Catalunya 2018, presentat aquest dimarts per CataloniaBio & HealthTech i EY.

 

El capital risc se situa com la principal font de finançament de les empreses que desenvolupen productes (33%), mentre que les de serveis opten pel deute privat (74%). La major part dels inversors són de Catalunya (76%), tot i que ha crescut el capital internacional del 12% el 2016 al 16% aquest 2017, segons informen en un comunicat.

Els experts en capital risc destaquen que aquest any ha deixat resultats positius, amb tres tendències importants consolidades: rondes d’inversió més grans, més participació dels fons internacionals i una evolució qualitativa dels equips directius.

 

Nous projectes i més inversió en salut a Catalunya

Durant el 2017, s’han signat un total de 32 contractes de llicència a través dels quals les empreses preveuen uns ingressos potencials de 13 milions d’euros. A més, les empreses de l’ecosistema han signat 146 projectes col·laboratius amb altres agents del sector. Els centres de recerca i les universitats han estat l’elecció en un 56% dels projectes, les empreses de nova creació (spin off i startups) el 27% i altres entitats, el 17% restant.

Presentació de l'estudi d'Inversió en biomedicina a Catalunya

Presentació de l'estudi d'Inversió en biomedicina a Catalunya | Cedida

L’estudi també ha posat de manifest que el 7% dels projectes de biofarma ja es troben en fase d’aprovació reguladora, el 26% dels projectes de farma en fase d’aprovació-mercat, i el 19% dels projectes de les MedTech ja s’han introduït al mercat. El camp terapèutic predominant és l’oncologia (30%), seguit del sistema nerviós, malalties infeccioses, cardiovascular i respiratori.

D’altra banda, els firmes d’inversió catalanes, entre les quals hi ha Alta Life Sciences, Caixa Capital Rsic, Genesis Ventures, Healthequity, Inveready i Ysios Capital, han realitzat 31 operacions valorades en 56 milions d’euros, principalment en descobriment de fàrmacs. El valor d’aquestes operacions ha crescut un 74% respecte el 2016.