L’any 2020 es van tancar 152 operacions d’inversió a startups de Barcelona per valor de 696 milions d’euros. Entre el gener i l’abril del 2021, l’import ha arribat als 1.800 milions. El rècord ja està fet i encara queden vuit mesos més d’ampliacions de capital perquè l’ecosistema emprenedor barceloní vagi sumant. Aquest any postpandèmic serà l’any de les empreses emergents, però el 2022, també, i és que el creixement que es preveu és acusat. Són dades del primer Scanner Startups Ecosystem, un informe que han presentat aquest dimecres el Barcelona Tech City i Closa Investment Bankers.
El 2020 ha estat un parèntesi en aquest creixement sostingut i la pandèmia és l’únic motiu que les dues organitzacions hi troben. “Al principi de la covid-19 hi va haver tres mesos de pànic, en què les rondes es van aturar; van ser moments molt durs, però tot d’una va arribar l’efecte de la digitalització i l’escenari va canviar”, ha indicat el president del Barcelona Tech City, Miguel Vicente, durant la presentació de l’estudi. El nombre d’operacions ha disminuït -el 2019 se’n van completar 178- i la inversió total, també -l’any anterior havia estat de 939,3 milions d’euros-. Però aquest pas enrere no preocupa a l’ecosistema.
I és que aquests primers mesos del 2021, el sector tecnològic ha començat a mostrar signes de maduresa. Vicente n’ha detallat cinc. D’una banda, han identificat “una acceleració molt ràpida en la creació de nous fons d’inversió i de fons de major mida” a l’Estat espanyol. Aquests, ja s’atreveixen a invertir en models de negoci realment disruptius: “Abans només es posaven diners en models que ja havien funcionat a altres països”. El rècord d’inversions n’és un altre indicador, així com el posicionament del sector tecnològic com a palanca de canvi en el marc de la recuperació econòmica postcovid. Finalment, Vicente assegura que cada vegada són més les grans empreses que creen fons per invertir en innovació.
"Al principi de la covid-19 hi va haver tres mesos de pànic, en què les rondes es van aturar; van ser moments durs, però tot d'una va arribar l'efecte de la digitalització i l'escenari va canviar", segons Miguel Vicente (Barcelona Tech City)
I és que aquest augment de finançament disponible a l’Estat espanyol també es nota en les xifres: l’any 2019 es van tancar 178 operacions amb inversors només espanyols (un 61% del total), mentre que el 2020 el nombre s’ha incrementat fins a les 242 (un 67%). En canvi, el capital estranger ha reduït el pes en el finançament: un 23% el 2020 davant del 29% del 2019. El coronavirus n’és, de nou, responsable. “Estem en màxims de liquiditat dels fons de capital i, a més, hi ha un entorn macroeconòmic favorable”, ha indicat Vicente. Tot i així, cal destacar que les rondes de finançament més altes s’han de buscar, en general, a l’estranger. “No ens podem permetre el luxe que les companyies no siguin locals”, s’ha queixat Josep Maria Romances, chairman de Closa Investment Bankers, davant lamanca de finançament en fases avançades.
Qui inverteix a quines empreses?
Posem noms i cognoms. Els fons d’inversió més actius el 2020 han estat, com els dos anys anteriors, Inveready -amb 15 operacions- i Sabadell Venture Capital -amb 13-; el 2018 i el 2019, l’ordre era invers. Aquests són els dos únics que repeteixen en el top 5. Les tres següents posicions en nombre d’operacions tancades les ocupen Kfund, JME VC i Encomenda. Això significa que surten d’entre els inversors més actius habituals com Caixa Capital Risc, Seedrocket 4 Founders i Wayra.
On inverteixen? L’empresa mallorquina Hotelbeds va captar la major ronda de finançament de l’any de la pandèmia, de 430 milions d’euros. Està molt lluny de la segona ampliació de capital més gran del 2020, protagonitzada per Idealista i que rondava els 150 milions. Glovo, Job and Talent i MealFood completen les cinc primeres posicions. Precisament l’empresa emergent d’entregues a domicili també es troba en els top 5 del 2018 i el 2019 i ja ha tancat la major ronda de finançament de la història a Espanya, de 450 milions d’euros. El 2019 ja n’havia captat més de 300 i el 2018, més de 100.
Inveready -amb 15 operacions- i Sabadell Venture Capital -amb 13- són els fons més actius del 2020
Aquestes xifres contribueixen a situar Barcelona -ciutat d’origen de Glovo- com el territori que més inversió concentra. Tot i així, Madrid ha tornat a retallar distàncies el 2020: 581 milions d’euros de finançament per a startups davant els 696 milions de Barcelona. L’avantatge que havia agafat la capital catalana durant el 2019 -939,3 milions enfront els 529 milions de Madrid-, ha disminuït molt. L’informe del Barcelona Tech City i Closa Investment Bankers ofereix dades de tota la resta de l’Estat junt, on hi ha l’evolució més positiva i exponencial. El 2018, tots els territoris de l’Estat excepte Madrid i Barcelona van captar inversions per un valor de 195 milions d’euros. La xifra es va més que doblar el 2019, amb 483,5 milions i s’ha tornat a multiplicar el 2020, amb 810 milions d’euros. Cal tenir en compte que gairebé la meitat d’aquests 810 milions corresponen a la ronda d’Hotelbeds.
Per sectors, l’estudi mostra un fort creixement de les inversions en empreses de software (de les 32 operacions tancades el 2019, a les 45 del 2020), biotecnologia (de 33 a 43) i salut (de 20 a 29). En canvi, les proptech, les startups tecnològiques i les d’ecommerce han presentat reduccions. L’impacte de la covid-19, doncs, és molt diferent en funció de cada àmbit d’activitat econòmica. En canvi, si s’analitza el valor de les inversions, traveltech i ecommerce són els sectors en què més s’ha disparat el finançament. El motiu d’aquesta diferència són les rondes d’inversió d’Hotelbeds i Glovo.
Emprenedors optimistes
L’Scanner Startups Ecosystem inclou un baròmetre d’opinió realitzat a partir d’enquestes a 70 directius de startups barcelonines. “Un 60% dels CEOs fa una valoració positiva dels efectes de la pandèmia”, ha indicat Vicente. I és que un 41% dels enquestats assegura que la facturació del seu negoci ha augmentat durant el 2020 i un 21,5% indiquen que s’ha mantingut estable. Pel que fa a l’ocupació, el balanç tampoc no és negatiu. Tot i que un 31,5% d’empreses emergents ha disminuït la plantilla, un 41% l’ha augmentada. Els ERTO també han estat presents en l’ecosistema tecnològic: un 15% de startups n’ha aplicat.
De cara al 2021, les previsions són optimistes. Un 86% dels enquestats preveuen augmentar els ingressos, mentre que només un 6% creu que disminuiran i un 8% que es mantindran estables. D’altra banda, un 53% contemplen tancar rondes de finançament enguany. I és que el 2021 és l’any de les startups.