• 6 catalans que van decidir canviar el món (i ho estan aconseguint)

6 catalans que van decidir canviar el món (i ho estan aconseguint)

Forbes publica un llistat de 23 'changemakers' entre els quals hi ha sis personalitats catalanes

D'esquerra a dreta, Sira Mogas, Eva García, Francesc Font, Gemma Galdón, Ion Vidaurreta i Marta Rodríguez | VIA Empresa
D'esquerra a dreta, Sira Mogas, Eva García, Francesc Font, Gemma Galdón, Ion Vidaurreta i Marta Rodríguez | VIA Empresa
Barcelona
09 de Gener de 2023

Una companyia ben gestionada i amb una organització viable econòmicament pot esdevenir una eina per canviar el món. Així ho van creure Carlota Pi, Ferran Nogué i Oriol Vila en un bar, tot just després de cursar un MBA a IESE, en el moment que van decidir crear Holaluz. La companyia que està liderant la revolució de les teulades va ser fundada l'any 2010 i, poc més de 10 anys després, pot presumir de facturar 562,60 milions d'euros en sis mesos (resultats del primer semestre del 2022). Aquesta és la filosofia que comparteixen un munt de professionals que, "amb la seva feina i visió, dirigeixen la societat cap a un futur més prometedor" i aquesta és, de fet, la qualitat que Forbes ha destacat a l'hora d'elaborar el seu darrer llistat titulatEls 23 changemakersEl rànquing conté en veritat 25 persones distingides que estan generant canvis positius en la societat o en el medi ambient. Descobrim els sis catalans que apareixen al llistat.

Sira Mogas, amb KOA Biotech

Amb KOA Biotech, la startup que ha fundat i dirigeix, Sira Mogas va rebre aquesta tardor el premi Global eAwards de la Fundación NTT Data. El seu projecte de biotecnologia aspira a posar fi a l'alta mortalitat que hi ha a les piscifactories. Més de la meitat del peix que consumim prové d'aquestes granges, on es perd, segons la startup, el 30% de la producció a causa d'infeccions. Per això, KOA Biotech ha desenvolupat un sistema de biosensors capaç de detectar de manera primerenca les infeccions en l'aigua, evitant la seva propagació i les pèrdues econòmiques associades. D'aquesta manera es redueix la mortalitat per patògens infecciosos i també l'ús d'antibiòtics per als animals 

Forbes l'ha col·locat en la primera posició del llistat per haver aconseguit, amb 27 anys, atacar un problema creixent que implicava, a escala global, pèrdues estimades en 6.000 milions de dòlars i que implicava un consum d'antibiòtics per part dels peixos 79 vegades superior al de les persones. 

L'ètica tecnològica de Gemma Galdón 

La segona posició del llistat l'ocupa la mataronina Gemma Galdón, reconeguda experta en ètica tecnològica i responsabilitat algorítmica. Galdón és fundadora i CEO d'Eticas Consulting, una consultora des d'on identifiquen vulnerabilitats algorítmiques i dissenyen i implementen solucions pràctiques quant a reptes de protecció de dades, ètica o biaixos. Galdón ha assessorat organitzacions internacionals com la OCDE, EU FRA, l'ONU o el Parlament Europeu en aspectes relacionats amb l'ètica apicada i la intel·ligència artificial responsable. El seu leitmotiv: "Treballar per protegir la gent de la tecnologia", amb tecnologia.

El cafè de Francesc Font

Francesc Font promou amb Incapto un model de consum de cafè en gra sostenible i més econòmic per al consumidor. La startup, fundada una setmana abans de declarar-se l'estat d'alarma per la pandèmia de la covid-19, proposa una alternativa a les càpsules de cafè amb un model de subscripció que inclou una cafetera automàtica que mol el cafè "sense càpsules ni residus". Defensen que les càpsules són asèptiques, que maten l'experiència del consumidor i perjudiquen el planeta. Segons dades de la startup, anualment es produeixen 60.000 milions de càpsules de cafè al món i el 80% d'aquestes, un cop utilitzades, acaben en abocadors o incineradores.

L'equip d'Incapto Coffee, format per Francesc Font, Beatriz Mesas i Joaquim Mach | Cedida
L'equip d'Incapto Coffee, format per Francesc Font, Beatriz Mesas i Joaquim Mach | Cedida

Ion Vidaurreta amb Decowood

Abans d'estar al capdavant de Decowood, Ion Vidaurreta havia fundat Sweet Messages, una startup digital de caixes de regals personalitzats amb la qual havia aconseguit més de 100.000 clients. Però l'any 2021 va fer una fusió amb Decowood, convertint-se en soci i CEO d'una de les empreses de mobles i decoració sostenible més reconegudes del país. Els productes de la companyia vallesana, que han conquerit a més de 40.000 usuaris a tota Europa, estan fabricats amb fusta 100% reciclada, procedent de boscos del territori espanyol i manipulada de forma artesanal. 

Marta Rodríguez-Tobalo i la lluita contra els biaixos en els processos de selecció

 En principi la consideració d'un candidat en un procés de selecció laboral no s'hauria de veure alterada pel seu gènere, ni per la seva nacionalitat, raça, edat, origen ètnic o orientació sexual, però les dades demostren que aquests biaixos es repeteixen diàriament en el mercat laboral. Per aquest motiu, Marta Rodríguez va crear Blindstairs, un programari que facilita fer seleccions de personal a cegues. "Volem acabar amb moltes desigualtats socials que parteixen en gran part de la discriminació laboral, com la bretxa salarial o el sostre de vidre", va explicar recentment Rodríguez-Tobalo a VIA Empresa.

Avatar despersonalitzat representant a un candidat en un procés de selecció | Cedida
Avatar despersonalitzat representant a un candidat en un procés de selecció | Cedida

La startup ofereix tres nivells de processos "a cegues". En el primer nivell, els clients (les empreses) reben tots els currículums despersonalitzats quant a gènere, fotografia, nom i edat. En el segon nivell tenen un paquet d'entrevistes despersonalitzades que es fan mitjançant un avatar i modulant la veu del candidat. I el tercer nivell arriba fins al moment de la signatura: és completament digital i cec d'inici a fi.

Eva García i WIVI Vision

Eva García és cofundadora i CEO de WIVI Vision, una plataforma immersiva que detecta disfuncions visuals amb un diagnòstic molt precís i ofereix un tractament basat en entrenament. Les disfuncions oculars afecten a Europa a 4 de cada 10 menors de 15 anys. Però en moltes ocasions, aquestes disfuncions no són detectades o diagnosticades de manera adequada, i això provoca greus problemes d'adaptació entre els nens i joves que les pateixen. De fet, des de la companyia asseguren que el 20% de nens amb dislèxia i el 30% de casos de TDAH són en realitat casos mal diagnosticats de disfuncions visuals.

La tecnologia que proposa WIVI complementa l'optometria tradicional amb realitat virtual, intel·ligència artificial i big data. El producte immersiu basat en visualització 3D permet, de forma còmoda, avaluar les capacitats del sistema visual i dissenyar i aplicar un tractament personalitzat per a cada pacient que dóna plena llibertat de moviment, elevada precisió i avaluació en temps real. 

Els 23 changemakers de Forbes

1. Sira Mogas, fundadora i CEO de KOA Biotech.

2. Gemma Galdón, fundadora d'ETICAS.

3. Pablo Fernández, fundador de Clicars.

4. Amaia Rodriguez, CEO de Gravity Waves.

5. Francesc Font, cofundador de Incapto.

6. Nuria Oliver, directora científica.

7. Ignacio H. Medrano, fundador de Savana.

8. Julián Fernández i Vicente González, fundadors de Fossa Systems.

9. Ion Vidaurreta, CEO de Decowood.

10. Pablo Álvarez i Sara García, astronautes.

11. Esther Elías, cofundadora de FunTech Rocket.

12. Manu Marín, cofundador i CTO de LIVALL.

13. Marta Rodríguez-Tobalo, CEO de BlindStairs.

14. Valeria Corrales, cofundadora de ValPat.

15. Federico Sainz de Robles, fundador de Sepiia.

16. Eva García, cofundadora i CEO de WIVI Vision.

17. César de la Fuente, biotecnòleg.

18. Patricia López, fundadora i CEO de Myhixel.

19. Juan García Sánchez, CEO d'Exponentia.

20. Cristina Martín, CEO d'Usyncro.

21. Ángel León, fundador d'Aponiente.

22. Rafa Yuste, neurocientífic.

23. Antonio Espinosa de los Monteros i David Sancho Domingo, cofundadors de Liux Animal.