• Afterwork
  • 10 històries catalanes d'èxit empresarial

10 històries catalanes d'èxit empresarial

Francesc Cabana recull 10 casos d'empreses i sectors transcendentals per explicar la idiosincràsia de la cultura empresarial catalana

    Per Francesc Cabana CaixaBank és la primera empresa de Catalunya
    Per Francesc Cabana CaixaBank és la primera empresa de Catalunya
    01 d'Abril de 2016
    Act. 24 de Maig de 2017

    Un país petit, sense recursos naturals i amb un Govern central que ben sovint ha posat més traves que facilitats. Els ingredients potser no presagien res de bo, però el cert és que tot i les múltiples adversitats, Catalunya ha liderat els darrers segles l'economia espanyola i s'ha convertit en referent al sud d'Europa. Al llarg dels últims 200 anys són diverses les empreses i els sectors que han marcat l'economia catalana. L'especialista en temes econòmics Francesc Cabana recull a Deu èxits de l'economia catalana (Pòrtic, 2016) alguns dels més destacats, incloent-hi anècdotes i dades curioses que sorprendran el lector.

    1. La indústria cotonera
    A començaments del segle XX Catalunya era una potència europea en el camp del cotó. Cabana ho qualifica de "miracle, ja que tenia pocs factors a favor i molts en contra". Un èxit que el pas del temps va anar apagant, però que va deixar per a la història biografies per recordar, que inclouen fins i tot l'espionatge industrial patrocinat i promogut per patronals del país.

    2. La Hispano Suïssa
    Una aposta al circuit d'Indianapolis el 1928 és el punt de partida per conèixer la història de l'automoció a Catalunya. La Hispano Suïssa va marcar més d'una generació, fruit de la insistència de l'enginyer Marc Birkigt, i va viure anys de glòria a finals dels 20 del segle passat. Una història que, amb una mica més de capacitat d'adaptació, hagués permès a Catalunya "comptar amb una gran empresa pròpia d'automòbils com la Fiat, la Renault o la Citroën".

    3. CaixaBank, el banc que segueix sent una caixa
    Cabana no dubta a assenyalar CaixaBank com "la primera empresa de Catalunya". Al llibre explica amb detall el seu naixement i desenvolupament, l'ascens cap al lideratge i la transformació final en banc. Alhora, no oblida repassar la trajectòria de grans directius de l'entitat com Josep Vilarasau o Ricard Fornesa, la vinculació del qual amb l'Obra Social va deixar frases com "menys Kandinsky i més Alzheimer".

    4. Diaris i enciclopèdies
    Catalunya tampoc seria el que és sense la seva cultura impresa. Cabana repassa la història del Diario de Barcelona i els increïbles viatges d'Antoni Brusi. També detalla el recorregut de La Vanguardia i la família Godó. En el món enciclopèdic, descobrim els primers intents de fer una enciclopèdia, amb l'Espasa; i les vivències en primera persona de l'autor amb el pedregós camí per confeccionar l'Enciclopèdia Catalana.

    5. Gas Natural, el combustible de Pere Duran
    Per explicar la història de Gas Natural el més adient és conèixer l'apassionant biografia de Pere Durani Farrell, ànima del projecte. Cabana repassa els inicis de la companyia, els moments difícils amb les explosions de gas a Barcelona i l'expropiació; fins a arribar a la nova Gas Natural de la mà de La Caixa.

    6. Un país de vins i caves
    Què seria de Catalunya sense la cultura del vi i el cava? Cabana la resumeix a través de la història de tres grans famílies del sector: Torres, Codorníu i Freixenet.

    7. Molt més que sol i platja
    El nostre país compta avui amb milions de visitants i s'ha convertit en un dels principals atractius turístics mundials. En aquest capítol descobrim com eren els primers turistes que arribaven a Catalunya, l'evolució cap al model de sol i platja i l'explotació de nous formats turístics que aposten per la cultura, el disseny o la gastronomia.

    8. La rivalitat vallesana
    Sabadell i Terrassa. Terrassa i Sabadell. Dues ciutats amb tanta rivalitat que la competència les ha fet créixer gairebé en paral·lel. Cabana relata la història dels anys d'or del Vallès a través de noms com el de Pau Turull i Alfons Sala.

    9. Multinacionals a mida
    Potser Catalunya no té autèntiques grans empreses, gegants que dominen el món. Ara bé, és plena de multinacionals de butxaca, que han convertit el que era un país tradicionalment proteccionista en una de les economies més exportadores. Cobega, Grífols, Ficosa, Roca, Agroalimen, Fluidra, Molins i Puig exemplifiquen el creixement cap a l'exterior de l'empresa catalana.

    10. Damm, la cervesa del país
    Que un país de vins acabés abraçant amb força la cervesa té com a principal responsable un cognom: Damm. La història de la companyia hegemònica del sector a Catalunya deixa anècdotes curioses, com la de comprovar que el mes de més vendes de cervesa de l'empresa va ser l'abril del 1931, coincidint amb la proclamació de la 2a República.

     

     

     

    Autor: Francesc Cabana
    Editorial: Pòrtic
    Any de publicació: 2016
    Tema: Empresa

    Més informació 
     


    Ets subscriptor de VIA Empresa? Entra, participa al sorteig que fem cada setmana i emporta't aquest llibre signat per l'autor.