• Afterwork
  • 215 tombes al Canadà i la commoció de la fotografia

215 tombes al Canadà i la commoció de la fotografia

Els conflictes internacionals, la crisi mediambiental i les cultures indígenes, al World Press Photo 2022

World Press Photo of the Year, Amber Bracken pel 'The New York Times' | Cedida
World Press Photo of the Year, Amber Bracken pel 'The New York Times' | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
25 de Novembre de 2022

Vestits de color vermell penjats d'unes creus al llarg d'una carretera reten homenatge als nens que van morir a l'escola residencial indígena de Kamloops, una institució constituïda per forçar l'assimilació cultural dels nens indígenes, després d'haver-se trobat 215 tombes sense senyals identificatius al Canadà, el 19 de juny de 2021. Aquesta és la fotografia més impactant de l'any que ha rebut el prestigiós guardó World Press Photo.La instantània correspon a la fotoperiodista Amber Bracken, que va realitzar un reportatge per a The New York Times. Una història desconegudasobre l'assimilació de les ètnies indígenes, en el que es calcula que van morir 4.100 alumnes.

El concurs de fotoperiodisme més prestigiós del món aterra per 18è any consecutiu al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb l'exposició World Press Photo 2022, que es podrà veure fins a l’11 de desembre de 2022. Comunitats indígenes, les cultures tradicionals i les qüestions identitàries són les principals temàtiques en una edició que ha ampliat l'abast de la seva mirada global, juntament amb altres grans temes reincidents com la crisi mediambiental, els conflictes bèl·lics i les protestes ciutadanes. Una exposició que sempre ens recorda com és la humanitat de què formem part.

L’edició d’enguany presenta un nou model regional per donar visibilitat a aquelles històries que han estat poc representades en el passat i per “mostrar l’increïble talent fotoperiodístic que existeix a escala mundial”, segons apunten a VIA Empresa. Una visió que comparteix Tanzim Wahab, president del jurat d’Àsia: “ara més que mai, és important romandre solidaris amb els narradors visuals i fomentar noves solucions i estratègiques per a la fotografia de premsa”.

46 periodistes van ser assassinats el 2021 i 488 van ser empresonats mentre duien a terme la seva feina

Respecte als altres guardonats, el Reportatge Gràfic de l'Any, de Matthew Abbott, retrata les cremes controlades de mala herba per a prevenir els incendis forestals dels indígenes australians; el Projecte a Llarg Termini, de Lalo de Almeida, és testimoni de la devastació de l'Amazònia brasilera que s'ha accelerat coincidint amb les polítiques mediambientals regressives del fins ara president Jair Bolsonaro, i el Format Obert, d’Isadora Romero, qüestiona la pèrdua del coneixement ancestral. Finalment el World Press Photo 2022 ha comptat amb la participació de 4.066 fotògrafs de 130 països i 64.823 imatges. 

La llibertat de premsa: en perill

Segons Periodistes sense Fronteres, 46 periodistes van ser assassinats el 2021 i 488 van ser empresonats mentre duien a terme la seva feina. “La llibertat de premsa no es pot donar per feta. En molts països, fins i tot en alguns considerats oberts, aquesta està limitada o amenaçada”, remarquen des de l’organització. “L’assetjament en línia, el bloqueig d’Internet, la censura i l’accés restringit són només algunes eines per controlar els periodistes a l’hora de preguntar, investigar i informar”, destaquen.