• Afterwork
  • 7 llibres sobre dones periodistes que són un “boom”

7 llibres sobre dones periodistes que són un “boom”

El rànquing de publicacions literàries que ha deixat empremta al gremi periodístic i que hauria de ser lectura obligatòria

Txell Feixas, autora de 'Dones Valentes' | Cedida
Txell Feixas, autora de 'Dones Valentes' | Cedida
Barcelona
06 de Novembre de 2022
Act. 06 de Novembre de 2022

Les històries de les dones valentes i anònimes que potser no troben espai als informatius, però que commouen, empoderen i expliquen els canvis que truquen a la nostra porta. Saber mirar, saber entendre, saber dir. A continuació 7 llibres encoratjadors de dones professionals del periodisme que impacten i canvien la vida.

Lydia Cacho. Esclavas del poder. (Debate)

Lydia Cacho. Esclavas del poder | Cedida
Lydia Cacho. Esclavas del poder | Cedida

La periodista i escriptora ha dedicat 35 anys de la seva vida a documentar el millor i el pitjor de la humanitat, ha viatjat per 143 països i ha publicat 19 llibres. Lluita per la igualtat i la llibertat de les dones, coneix el risc que comporta dir la veritat i sap què és sentir-se perseguida per les seves investigacions periodístiques. Lydia Cacho és una activista social nascuda en Mèxic i especialista en investigació de violència de gènere, salut, infància i delinqüència organitzada.

Esclavas del poder és una investigació periodística sobre el tràfic de persones. La història relata casos de dones i nenes que van sobreviure a aquest succés a països com els Estats Units, Espanya, Anglaterra, Índia, Cambodja, Tailàndia i el Japó. El llibre narra entrevistes fetes a personatges de la màfia, experts que analitzen el tema, i sobretot els que van viure en carn pròpia aquest procés.

Natalia Sancha. Balas para todas. Seis mujeres periodistas en Oriente Medio y el Magreb (Larrad Ediciones)

Natalia Sancha. Balas para todas | Cedida
Natalia Sancha. Balas para todas | Cedida

Un total de sis corresponsals de guerra, estrangeres i locals, procedents de diferents branques (ràdio, premsa, fotoperiodisme i televisió) que comparteixen quelcom més que una experiència: part de la seva biografia. "No venim a narrar una guerra femenina, però sí més inclusiva: la guerra d'ells i d'elles. Venim a explicar silencis", sentencia l’autora Sancha. Així ho explica la periodista de VIA Empresa Elena Busquets ‘A la guerra, hi ha llocs on només arriben les dones’.

Txell Feixas. Dones valentes (Ara Llibres)

 
Txell Feixas. Dones valentes | Cedida
Txell Feixas. Dones valentes | Cedida

“Com és que Txell Feixas pot ensenyar-nos tantes històries i tan descomunals, tan portentoses, tan honorables, tan transcendents, i totes, totes, protagonitzades per dones? Fàcil: perquè Txell Feixas les veu. Perquè les vol veure. Perquè a ella les vides de totes aquestes dones valentes no se li han fet transparents, quan se les ha topades a Beirut, a Gaza, a Rojava, al Kurdistan iraquià, a Síria”, apunta Gemma Ruiz, al pròleg del llibre de la catalana Txell Feixas. I té raó: un autèntic homenatge a les dones que no s’han sotmès i que estan canviant la història de l’Orient Mitjà.

Svetlana Alexiévich. La guerra no tiene rostro de mujer (Debate).

Svetlana Alexiévich. La guerra no tiene rostro de mujer (Debate) | Cedida
Svetlana Alexiévich. La guerra no tiene rostro de mujer (Debate) | Cedida

La guanyadora del premi Nobel del 2015 Svetlana Alexiévich recull aquí els records d'un centenar de dones que van disparar, van conduir tancs i van lluitar amb l'Exèrcit Roig durant la Segona Guerra Mundial. Assistents, infermeres, portalliteres, telegrafistes, franctiradores, conductores de tancs i oficials es construeix la història fonamental de la posició d'una dona al capdavant, fent trets.

Barbara Ehrenreich. Por cuatro duros (Capitan Swing)

Barbara Ehrenreich. Por cuatro duros (Capitan Swing) | Cedida
Barbara Ehrenreich. Por cuatro duros (Capitan Swing) | Cedida

Pensadora i columnista de Time, The New York Times, The Atlantic o Mother Jones, Barbara Ehrenreich s'infiltra en els treballs més mal pagats dels Estats Units per explicar les misèries de la classe treballadora des de dins. Una crònica de la nova esclavitud moderna que ja és un llibre de capçalera a les principals universitats nord-americanes.

Leila Guerriero. Frutos extraños (Alfaguara)

Leila Guerriero. Frutos extraños | Cedida
Leila Guerriero. Frutos extraños | Cedida

És la primera antologia de la periodista argentina Leila Guerriero. Mitjançant un conjunt de cròniques fa conèixer cada història des d'una mirada diferent. Descriu sentiments, recrea espais i reflecteix realitats amb recursos narratius literaris, sense deixar de banda la rigor del periodisme.

Montserrat Roig. L'agulla daurada (Grup62)

Montserrat Roig. L'agulla daurada | Cedida
Montserrat Roig. L'agulla daurada | Cedida

Un rànquing sobre dones periodistes ha d’incorporar l’escriptora per excel·lència Montserrat Roig. L'any 1980 Roig va viatjar a Leningrad, convidada per Edicions Progrés de Moscou, per escriure un llibre sobre el setge de Leningrad durant l'ocupació nazi. Durant l'estada a Leningrad -actualment San Petersburg-, va iniciar unes punyents entrevistes amb els supervivents del terrible bloqueig; també va conèixer la ciutat i els seus habitants, i en va quedar fascinada. Fruit d'aquesta experiència és L'agulla daurada, llibre de viatges i crònica personal alhora. Un altre llibre que s’hagués pogut incorporar al rànquing és Els catalans als camps nazis (1977. Premi Crítica Serra d’Or).