A l’estiu ens encanta obrir un vi blanc fresquet i trobar-nos amb els nostres al voltant d'una taula. És temps de llargues sobretaules i de brindar molt. Per això, portem una petita, però cuidada, selecció de vins blancs fàcils i amb baix alcohol, d’altres amb certa potència per acompanyar arrossos i carns a la brasa, fins i tot algun vi brisat i claretes per descobrir això tan nou (i, alhora, tan antic) que és elaborar el vi com abans. Hi trobareu vins entre els 9,10 euros i els 40 euros, per triar.
1. AUS Rosé Pét-Nat
Si el que volem és reduir el consum d'alcohol aquest estiu, res no ens impedeix decantar-nos per un moscato d'Asti. Les begudes amb menys graduació alcohòlica o desalcoholitzades són des de fa un parell d'anys tendència amb percentatges de creixement del 25%, segons experts. Encara que potser preferim veure quines referències podem tenir molt més a tocar de casa. Us recomanem les noves anyades d'AUS Pét-Nat i AUS ROSÉ Pét-Nat de l'enòloga Mireia Pujol-Busquets del Celler de les Aus (Alta Alella). Vins amb un procés d'elaboració natural, sense addició de sulfits ni cap altre producte químic, lleugerament escumosos, frescos i rústics, lleument tèrbols (sense degollament) i amb tap corona en lloc de suro i morrió. Preu: 12,95 euros.
Més informació: https://altaalella.wine/es/producto/aus-pet-nat-rose/
2. El Pacte
Si estimeu els negres per sobre de totes les coses (també a l'estiu), una boníssima opció és un “Ull de Gall” o Clarete. Anomenat així pel (poc) color -en d’altres zones és un claret intens-, va ser el més conegut a l'Alto Najerilla durant les dècades més fredes del segle XX, el vi elaborat a casa per compartir amb veïns i forasters. Un vi “de poble” que recupera la Companyia de vins Vintae sota el segell Viñedos El Pacto. S'extreu d'una petita parcel·la ubicada a Cárdenas, a 600 metres d'altitud, plantada el 1957 sobre sòls argil·lo ferrosos amb alt component de roca conglomerada a la base. La seva gran peculiaritat és el mix de plantació, ja que conviuen percentatges similars de varietats blanques i tintes, principalment Garnatxa Tinta i Viura, encara que també hi ha ceps solts d'Ull de Llebre, Malvasia, Graciano, Mazuelo i alguna varietat desconeguda. Preu: 19,50 euros.
Més informació: https://www.decantalo.com/es/es/el-pacto-de-cardenas-ojo-gallo.html
3. Pazo Señorans Selecció d'Anyada 2013
La Guia Peñín a la seva edició 2020 ja va Pazo Señorans Selección de Añada 2011 amb 99 punts, puntuació que en aquesta edició 2023 ha aconseguit “arrodonir” amb 100 punts. El Pazo Señorans Selección de Añada 2013 és el primer i únic vi blanc que ha obtingut la màxima puntuació al llarg de la història d'aquesta prestigiosa guia. El celler familiar de Marisol Bueno, ubicat a la Vall del Salnés, en ple cor de la D.O. Rías Baixas, ha assolit situar-se entre els millors elaboradors de blancs amb guarda del món. Van apostar des del 1995 per l’albarinyo amb criança sobre mares en acer inoxidable, cosa que va canviar la manera d'interpretar aquesta varietat. Pazo Señorans Selección de Añada és un albarinyo de la finca Los Bancales, una vinya de més de 45 anys sobre terra de xabre amb una criança sobre mares de més de 30 mesos en acer inoxidable i un any més en ampolla. Preu: 40 euros.
4. Polvorete 2022
El sector vitivinícola del Bierzo està aconseguint resultats molt positius en els darrers anys gràcies al treball de recuperació de vinya i a les noves plantacions. I aquí destaquen els vins de Bodegas Emilio Moro que fa ja deu anys es va enamorar perdudament de la varietat blanca godello treballada en una zona vitivinícola amb moltíssim potencial. És una varietat que permet elaborar vins amb una gran complexitat, estructura, capacitat de guarda i sobretot amb vocació gastronòmica. Al seu catàleg d'estiu hi ha tres referències de la que destaquem Polvorete 2022. Un blanc fresc i juvenil, el blanc més divertit i rebel de la gamma, amb notes florals i cítriques al nas. Un vi que pot acompanyar qualsevol trobada demostrant que, tot i ser el més jove, la terra del Bierzo té molt per explicar. Preu: 9,80 euros.
5. Paisatges Picassians
Les Vinyes del Convent, celler inaugurat el juny de 2017 i l'únic de la Terra Alta que es troba a Horta de Sant Joan, ha presentat un vi que ret homenatge a la figura del pintor malagueny que tant va marcar la vida d'aquest poble. el seu nou vi brisat Paisatges Picassians va ser recentment presentat al Museu Picasso de la localitat en un moment emblemàtic, l'Any Picasso (és a dir, l'any en què es fan cinc-cents anys de la mort del geni que ha inspirat aquesta referència). És un vi blanc elaborat amb la varietat autòctona de la Terra Alta, la garnatxa blanca i amb una tècnica antiga recuperada. Els brisats s'elaboren amb els components sòlids del gra (brisa com si es tractés de negres, en lloc de premsar el raïm per després fermentar el most net, es deixa fermentar el most del raïm blanc amb la pell i llavors. Amb aquesta pràctica, el most fermenta alhora que macera amb les pells, obtenint totes les seves substàncies, com ara aromes, color o tanins. Aquest brisat ataronjat, fresc i expressiu és un bon acompanyament d'arròs, carns blancs, i també com a aperitiu, amb cremes lleugeres i formatges. Preu: 15,83 euros.
6. Cara Nord Blanc
Tomàs Cusiné i Xavier Cepero són els amics i artífexs després del projecte Cara Nord, un celler jove (fundat el 2012) que creu que el lloc d'origen, la vinya, el clima, la terra i la mà de les persones que la treballen determina la personalitat de cada vi. Per això van decidir elaborar vins amb ceps de la Cara Nord de la Serra de Prades, per aprofitar el seu magnífic clima, terroir i història en entorn de gran interès geològic i protegit pel parc natural del Bosc de Poblet. Una “Viticultura de Muntanya” que dóna com a resultat vins molt interessants. Per exemple, la seva Cara Nord Blanc elaborat amb vinyes aïllades entre boscos de Macabeu, Chardonnay i Trepat (vinificat a Blanc de Noirs) amb criança de 3 mesos sobre mares fines en dipòsit. Un cupatge que resulta en un vi amb fons floral, de fruita blanca, pruna verda i aranja, de gran frescor i cremositat. Preu: 10,35 euros.
7. Volador Blanc 2022
Josep Grau és l'enòleg i propietari del celler i actualment gestiona 26 hectàrees de vinyes a diferents punts de la D.O. Montsant. Sota el segell Josep Grau & Fills embotellen aquest suggerent 'montsant' de cultiu ecològic que s'obté d'un treball artesanal a peu de vinya, des de la poda fins a la verema, i gràcies a un procés de vinificació mínimament intervencionista. Les vinyes estan situades a Capçanes, Marçà i Falset. El resultat és un blanc expressiu i aromàtic, cupatge amb l'empremta del celler familiar on la garnatxa blanca, raïm autòcton de la D.O. Montsant, és sens dubte l’estrella. Preu: 9,10 euros.