A l’estiu, per a molts consumidors el vi negre queda relegat a un segon pla, i això significa via lliure a la seva principal contrincant a taula quan fa calor: la cervesa. I és que, segons l’estudi de l’EAE School of Business sobre tipus de consumidor de vi, del 60% de la població que a Espanya es considera consumidora, un 72,9% prefereixen el vi negre. Ara bé, les tendències de consum estan canviant i, cada cop més, el consumidor urbanita, trendy o interessat en el món del vi eixampla la forquilla del 12,9% interessat en vi blanc, el 6,4% en rosat i el 6% en espumosos. Per si de cas tenim agendat algún apat familiar (o uns quants) retrassat per la pandèmia, aquí tenim un bon catàleg de vins blancs fresquests amb el que quedareu bé.
Casa Mariol Garnatxa Blanca Bota (D.O. Terra Alta)
Gustós i persistent, s'elabora amb Garnatxa Blanca 100% procedent de vinyes velles que tenen entre 50 i 80 anys. La maceració pel·licular, d'uns quants dies, posterior repòs sobre les pròpies lies i finalment envelliment en bota i botella durant 12 mesos li dóna un color groc daurat, net i molt brillant. És un vi fàcil de prendre com tots els monovarietals d'aquesta bodega familiar de divertides etiquetes. Un plus és que només hagis de recordar el color per saber quina varietat t'emportes a casa. "És perfecte per prendre en un sopar informal amb embotits, guacamole i formatges suaus, per una barbacoa amb la família, o bé per un àpat exòtic amb un curri de verdures. És el nostre tot terreny que et conduirà a gaudir dels millors instants" detalla Marta Vaquer copropietària, enòloga i neta del fundador de la bodega que ja a complert 76 anys. Per a més informació: https://www.casamariol.com/
L'Equilibrista Blanc 2018 (DO Catalunya)
Un dels emblemes en Blanc de la bodega Ca B'Estruc és aquest Xarel·lo 100% amb 6 mesos d'envelliment en bótes de 500 L de roure francès amb llevats autòctons. Siscu Martí conrea les 22 hectàrees en propietat a la finca de Ca N'Estruc - vinculada al món del vi des de 1548- a 165 metres d'altitud a la falda de la muntanya de Montserrat, al terme municipal d'Esparreguera (Barcelona). Un microclima específic, a raser dels vents freds de nord i un sòl majoritàriament de grava, pobre, propicia una producció mateixa però concentrada. Martí, copropietari amb Quim Vila d'una de les majors distribuïdores de vi del sud d'Europa: Vila Viniteca, té el magatzem logístic de la companyia al costat de la masia de Ca N'Estruc, sota terra, on s'hi guarden milers i milers de vins de tot el món. Per a més informació: https://www.vilaviniteca.es/es/
Cérvoles Blanc 2019 (DO Costers del Segre)
Fermentació i 8 mesos de criança en bóta per a un vi que és intensitat, profunditat i untuositat. Elaborat amb les varietats Macabeo y Chardonnay en dues parcel·les, Finca Cametes i Finca Oliveres, situades entre els 700 i els 800 metres als peus de la Serra de la Llena, frontera natural amb la comarca del Priorat i la Serra de Montsant. L'altitud de les vinyes i les nits fresques de les Garrigues incrementen el gruix de les pells afavorint la concentració d'antocians i tanins alhora que accentuen la seva acidesa i frescor. La Guía Peñín el distingeix amb 91 punts i als Premis Vinari va ser triat com a Millor vi blanc amb criança 2018 i Millor vi DO Costers de Segre. Per a més informació:https://www.vilaviniteca.es/es/
PVP. – 20,70€
Turons de la Pleta (D.O. Costers del Segre)
Turons de la Pleta (DO Costers del Segre) primer vi de finca blanc monovarietals de la col·lecció Turons de Raimat. Un blanc (chardonnay) que té l'origen en la vinya del turó de la Pleta. L'enòleg del celler, Carles Escolar, detalla que s'elabora triant a mà el millor raïm dels millors ceps de cada parcel·la i amb llargues criances que busquen la fidelitat al terroir. Són vins excepcionals, fruit de la singularitat de la vinya plantada als turons, formats durant l'erupció del Pirineu, i que s'han mantingut pràcticament inalterables. La pobresa dels sòls i difícil conreu, i el clima ventós i amb temperatures diürnes més baixes, li atorguen un caràcter inconfusible. El resultat és raïm de més qualitat, més gustós i dolç, i amb maduracions més lentes que donen vins concentrats i intensos. La consideració de vi de finca és el màxim reconeixement que es pot atorgar a un vi i significa que s'ha produït en un entorn únic, amb característiques de terreny i clima pròpies, entre d'altres. Per a més informació: www.raventoscodorniu.com
PVP. – 15,26 €
Via Edetana Blanco (DO Terra Alta)
Via Edetana Blanc és la nova joia d'Edetària, celler de referència de la DO Terra Alta, al sud de Catalunya. Es tracta del seu primer vi amb certificat ecològic, un producte tan especial i nou que compta amb una limitada producció de 50.000 ampolles. És un vi elaborat amb un 70% de Garnatxa Blanca, procedent de vinyes de més de 40 anys, i un 30% de viognier que aporta vigorositat. Aquest blanc és el viu reflex de l'exquisit tracte dels terrers que fa aquesta bodega puntera, una selecció molt acurada de garnatxa blanca, marca de la casa d'Edetària, i la punta de llança del cultiu ecològic que promou el seu propietari, Joan Àngel Lliberia, absolutament bolcat en el desenvolupament sostenible dels seus vins. Per a més informació: http://www.diprimsa.es/
P.V.P. – 12,00 €
Dido Blanc (DO Montsant)
Aquest blanc de la bodega Venus La Universal és el desig de realitzar un vi blanc mediterrani amb varietats locals com la Garnatxa blanca, la Macabeu i la Cartoixà. Seductor, sensual i voluptuós, és un viatge per la DO Montsant. Les Garnatxes provenen de 2 finques situades a Marçà i Falset. La primera és una vinya vella de 70 anys, la més calorosa de la D.O, de verema primerenca (la segona setmana de setembre). La segona finca, de 25 anys, amb Garnatxa i Macabeu, està situada prop de Falset, una zona de més vigor i frescor, el que ha permès compensar la calidesa i la densitat de la primera amb una bona acidesa, pH baix i aromes especiats. Les altres dues finques són de Macabeu, de més de 70 anys, situades a les zones més fredes i tardanes, el que confereix als vins l'estructura i el potencial d'envelliment, una cosa molt apreciat també en un blanc. Un vi ideal per acompanyar carns i peixos, en companyia i en una bona terrassa. Per a més informació: http://www.diprimsa.es/
P.V.P. – 20,50 €
Caminante (DO Empordà)
D'acord amb la personalitat i criteri de Marc Bournazeau, copropietari del celler Terra Remota –juntament amb l'Adèle, l'Adrien i l'Emma-, Caminant és un vi honest i respectuós amb la geografia en la qual s'elabora. Collides a mà, els raïms de Garnatxa Blanca, Chenin Blanc i Chardonnay en ecològic, fermenten en bótes de roure francès i passen a fer la criança sobre fines mares durant 6 a 8 setmanes. El celler, entre Capmany i Sant Climent Sescebes, en els contraforts de la serra de l'Albera, ha aparcat alguns dels seus projectes per la pandèmia (com el seu nou celler a Formentera) i ha vist frenades les seves inversions de creixement. Ha superat l'any, però, amb una baixada en la seva facturació de només el 20% gràcies al consum intern i a l'obertura a nous mercats. Igualment, s'ha consolidat com una referència dins la DO Empordà que l'empara, amb una producció de 100.000 ampolles anuals. Per a més informació: http://www.diprimsa.es/
P.V.P. – 21,25 €