• Afterwork
  • Alapar, una izakaya mediterrània hereva de Pakta

Alapar, una izakaya mediterrània hereva de Pakta

El nou projecte de Jaume Marambio i Vicky Maccarone s'emplaça en el mateix lloc on va estar l'estrellat restaurant d'elBarri

Sèpies presentades en plat a l'estil Alapar
Sèpies presentades en plat a l'estil Alapar
Barcelona
08 de Maig de 2022

Es diu Alapar i recull de reüll el testimoni de Pakta, el restaurant de cuina nikkei amb una estrella Michelin que Albert Adrià i els germans Iglesias van haver de tancar amb motiu de la pandèmia. Després es va dissoldre el grup elBarri i la resta ja és una altra història.

Ecosistema elBarri

És inevitable, són nous amos i és nou nom, però les mans són les mateixes: les de Jaume Marambio, excap de cuina de Pakta. Es posa al capdavant d'aquest projecte propi després d'una breu etapa al costat de Fran Agudo a Mediamanga, germà petit de MontBar, on també treballava la seva parella i sòcia, Vicky Maccarone (ex, a la vegada, d'HojaSanta i Niño Viejo). "Ja ho tenia pensat, fins i tot abans de la pandèmia, que volia obrir alguna cosa meva. Però mai veia que era el moment. Aquest ha estat el moment. Amb tot el que ha passat i està passant, si no era ara, quan?", es qüestiona Marambio mentre dóna servei als últims entrants després de la barra de fusta disposada per acollir el servei d'obertura.

Jaume Marambio i Vicky Maccarone
Jaume Marambio i Vicky Maccarone, tots dos al capdavant d'Alapar

Marambio: "Volia obrir alguna cosa meva, però mai era el moment"

Alapar: Una izakaya, però d'aquí

Arriben a taula uns daus de síndria —ara que ja gairebé s'obre la temporada— amb un dashi de síndria i una ostra amb tartar de tomàquet, ponzu i un lluent ou fregit de guatlla que ho corona. Combinacions impossibles? Sí, fins que les menges de mans d'un xef que sap com balancejar sabors en cada mossegada.

Marambio va estudiar a l'escola Hofmann, va fer camí a Saüc, Tickets i Disfrutar (tots amb estrella Michelin) i va passar fins i tot una etapa com a xef privat. Ha sabut portar a la seva cuina grans dosi de creativitat d'aquestes que no perden tampoc el nord. Simfonies que ja ens sonaven però que sonen igual de bé. Provar-nos un floral sake de Fukishima que — ens anuncien— s'elabora polint el 60% del gra així que el minvament és important. Sense albirar radioactivitat (esperem) ens serveixen el matrimoni d'anxova i seitó amb una nivea escuma aigua de tomàquet que no dóna treva a la foto.

Com en la moderna izakaya que és, la informalitat i la naturalitat imperen i el restyling (encara que notable) convida a la calma. "Quan entrem en el local després de tres anys tancat estava en molt mal estat. Faltaven moltes coses i hem anat molt a contra corrent per poder acabar de tenir-ho al nostre gust", detalla Maccarone. La fusta i les línies blanques, i els impactants taulells verds vitrificats, que aporten profunditat, lluentor i aquest toc casolà són un encert absolut.

Interior de Alapar
Interior d'Alapar

Ens avancem a celebrar que la tirania del menú degustació vagi decaient en més i més restaurants

Restaurants que se simplifiquen

"No tenim menú degustació —avança el xef—sinó una carta amb bocades a manera de snacks, plats freds, guisats tradicionals elaborats a la nostra manera i els anomenats #alapar envers un producte principal amb "diferents satèl·lits" del mateix producte o no per menjar el plat de diferents formes —normalment, per compartir—", detalla Marambio. Ens avancem a celebrar que la tirania del menú degustació vagi decaient en més i més restaurants.

La part terrenal d'aquesta nova carta encara en construcció ve amb uns espàrrecs untats amb rovell d'ou i una lustrosa emulsió d'all negre acompanyats de tires de bonic guarit tallat davant del client cinc minuts abans. És una dels avantatges quan es menja en la mateixa barra: no perdre't res. Com en aquest plat, el fil conductor és el producte en el seu moment òptim: "Estem en aquest moment en què ja s'acaben els pèsols, les carxofes, les faves… Fins que arribin productes més divertits improvisem".

Les gyozas de fricandó amb miso i gingebre ens recorden que la cuina d'Alapar està basada en el rebost i la cultura mediterrànies. Un encert no disfressar els sabors i no buscar la fusió forçada. Ingredients i formes d'elaboració propis d'ambdues cultures s'acoblen amb total senzillesa. Passa amb la sopa de 'fideus' d'anguila amb un reconfortant dashi de ceba amb fulla de trencapedres i oli de julivert. Sorprèn la delicadesa i subtilesa de cadascun dels dashi que acompanyen el viatge a diversos plats japonitzant l'experiència sense que ens adonem.

Proposta de sepionets d'Alapar
Proposta de sepionetas d'Alapar

La part de cullereig ve representada en aquesta primera obertura per una salsa de calls amb morelles i sepionets bresats delicadament al Josper, un exemple d'aquesta línia de treball sense por a les fronteres. Amb la guatlla amb una duxelle premsada amb alga nori i parmentier amb rostit, Marambio tanca la part salada i es marca un mar i muntanya conceptual que recorre la boca i dispara al cap del client despistat sense dir ni mu. MushiPan (pastís demarshmallow farcit de crema de xocolata) i kakigōri per als postres que japonitzen l'experiència.

Molts són els casos de exmembres d'elBarri que s'estan ressituant Barcelona i altres ciutats. Va passar recentment amb l'obertura de Teatro (ExTickets) i passarà en breu amb l'obertura de Come (ExFulla Santa) sota la batuta en solitari també del seu excap de cuina Paco Méndez. Mentre, Albert Adrià ja ha obert reserves per a la reobertura d'Enigma el proper 1 de juny on no hi haurà menú degustació ni servei nocturn. Nous temps per una Barcelona que reviu amb aquesta diàspora de talent gastronòmic.

Alapar

Adreça: C/Lleida, 5 (Barcelona)

Tiquet mitjà: 60 - 70 euros