
Darrere del restaurant Alba Granados (Enric Granados, 34) hi ha tres generacions familiars. A un li pot semblar que en aquesta popular artèria barcelonina mig de vianants sempre obren i tanquen locals. Encara que és cert, això no nega que en aquest passatge s'aixopluguin algunes cases de menjars que porten mitja vida amb nosaltres. Res més lluny de la realitat. L'Alba Granados, un dels degans d'aquesta artèria, fa 20 anys de vida aquest 2025 i vol celebrar-ho amb un menú degustació que repassa alguns dels hits de la seva cuina. En aquestes dues dècades, el restaurant ha aconseguit mantenir vius els secrets de la cuina tradicional catalana i s'ha adaptat als nous temps sense perdre la seva essència: la d’un restaurant amb producte de qualitat.
Alba Granados, un restaurant dels de sempre
Els seus orígens es remunten al restaurant Alba París, fundat el 1996. Van ser els pares i l'àvia de Mario Claver, un dels socis i el benjamí de la família, que dirigeix actualment el negoci amb cura: “l'atenció al detall en aquesta casa és primordial per a nosaltres”, sosté l'empresari. La seva germana, la popular cuinera Carlota Claver (La Gormanda) va liderar els fogons durant alguns anys fins que va acabar trobant un camí propi a l'abric de l'alta cuina al carrer Aribau (a escassos 550 metres de la casa mare).
Des del 2020 és el xef Dobrica Ene qui està al comandament de la cuina i hi ha sabut mantenir l'aposta per la qualitat que caracteritza aquesta casa, introduint propostes innovadores que respecten les arrels de la cuina catalana, però amb un toc creatiu i altres plats que són plenament actuals. “Sempre ens donem suport en productes de molta qualitat que, de vegades, simplement treballem amb humilitat perquè brillin”, sosté.
Alba Granados: Menú 20è aniversari
En el seu 20è aniversari, Alba Granados reforça el seu compromís amb els sabors que han conquerit generacions de clients fent lluir alguns plats clàssics que encanten el públic local. A la carta, plats de sempre com els ous estrellats, els caragols i les croquetes, que continuen sent imprescindibles, juntament amb els emblemàtics arrossos que han estat un referent per a menjars familiars a Barcelona. Un exemple de plats amb un twist actual que recullen el paladar dels nous temps i han estat inclosos al menú són els daus de tonyina marinats en soja amb oli de gingebre, wakame, sèsam i pebre rosa, un dels entrants d'aquest menú recentment estrenat.

Un altre exemple seria l'ostra a la brasa, acompanyada de mantega fumada. A la croqueta de gamba i eriçó hi afegeix un toc de xipotle que acosta la proposta la cuina mexicana. A la línia de plats que destaca el saber fer de la casa, sobresurten la torra de steak tàrtar de costella de vaca rossa gallega fumada, servida amb una gilda basca; i el fi cor de carxofa farcit de confit d'ànec, acompanyat de salsa de múrgoles, tòfona i sal de pernil.
Es manté la destacada oferta de carns nacionals, incloent-hi la famosa carn a la pedra, així com peixos frescos de llotja que els serveixen diàriament. En concret, en aquest especial menú 20è aniversari, com a plat principal del mar, es presenta un saborós pop a la brasa, sobre una parmentier de patata, papada ibèrica i salsa teriyaki. I, per als amants de la carn, el protagonista és un tendríssim mini filet a la brasa amb la clàssica mantega cafè de París.

No en va, la carn continua sent una de les grans especialitats de la casa i, en la selecció, disposen de l'exclusiu wagyu Miyazaki -reconegut com la millor carn del món-, i l'angus de Nebraska, una peça tendra i de perfil gustatiu molt més suau per la delicada infiltració de greix. També s'ofereix entre els talls més sumptuosos, la vaca vella frisona, amb una lleugera maduració de 21 dies, i la vaca rossa gallega, més intensa en gust. El tomahawk d'angus nacional, un dels talls que s'han posat de moda a moltes taules a Barcelona, també forma part de la selecció de la casa i és, sens dubte, un dels nous talls més demanats.
Aquest menú clàssic que estarà disponible durant tot l'any es tanca amb dues postres ja clàssiques de la casa: el coulant de xocolata amb gelat de fruita de la passió i un flam de formatge i caramel, acompanyat de gelat de dolç de llet i nata muntada. El maridatge proposat, ja inclòs en el preu, tres copes de vi: dos blancs – un elegant Chardonnay i un fresc Buffalo Albariño – i un negre Rioja Crianza.
L'ampli menú es pot degustar als diferents espais del restaurant. La seva terrassa exterior, a l'elegant menjador principal d'estètica novaiorquesa i a la demandada planta superior, El Bala, un acollidor espai reformat per Carlos Martínez Interiors inspirat en les tavernes angleses, amb certs tocs de loft novaiorquès i l'atmosfera d'un bistró francès. Us encantarà l'ús de materials rústics, l'ambient càlid i aire vintage d'una sala que, encara que té capacitat per a 60 persones, és íntima i còmoda. Un lloc per quedar-se i seguir complint 20 anys més.
Restaurant Alba Granados
Preu del menú degustació: 80 euros
Adreça: Enric Granados, 34
Tel.: 934 546 116
reservasgranados@grupalba.com