• Afterwork
  • Altaveus feministes des de l’èxit

Altaveus feministes des de l’èxit

Actrius, cantants i tot tipus de celebritats han fet de la lluita per la igualtat de gènere un leitmotiv que impregna tota la seva carrera

full Beyonce
full Beyonce
Barcelona
09 de Març de 2018

Relacionem el món de les celebrities amb la frivolitat i la joie de vivre. Però la realitat és que trobem desenes de casos de famosos que s'han convertit en un referent en la lluita per diferents causes, sense que hi hagi beneficis fiscals al darrere necessàriament. En aquest Casual Friday repassem el cas de cinc estrelles que han fet de la seva carrera un altaveu per la igualtat de gènere i l'empoderament de les dones.

 

Lena Dunham

Si ser la creadora d'una sèrie amb una audiència milionària amb només 25 anys no és prou mèrit, arribar a l'èxit amb un producte de discurs clarament feminista parla amb eloqüència del talent de Lena Dunham. La guionista i actriu de Nova York va crear amb Girls un univers en què quatre noies joves parlaven en prime time sobre assetjament sexual, avortament, inseguretats i llibertat sexual en clau femenina.

Dunham no només va crear la sèrie que marcarà la resta de la seva carrera, sinó que, a través de Hannah –el seu personatge dins de la ficció-, s'ha convertit en la veu de tota una generació. Les estadístiques així ho diuen: el 79% de l'audiència de la sèrie era femenina i més de la meitat tenia menys de 30 anys.

 

Beyoncé

Beyoncé la vida li somreia. Podria haver optat per seguir el camí dolç marcat per les Destiny's Child o el trencament cap a diva del pop que va iniciar amb Dangerously in love, el seu primer disc en solitari. Però la cantant de Houston no és de les que es conforma i ha fet de la seva popularitat una oportunitat per reivindicar els drets de les dones.

Run the world? (Girls). Més que el títol d'una cançó, el tema de Beyoncé s'ha convertit en un lema. I no és una acció aïllada en la seva carrera. En la gira Mrs. Carter –el seu nom de soltera-, la cantant va projectar la paraula Feminist en les pantalles gegants de cada concert. Una gira de dos anys amb més de 130 concerts i gairebé dos milions d'espectadors.

En una entrevista prèvia al tour, l'artista va marcar els principis d'un discurs que mai ha abandonat: "les dones som el 50% de la població i més del 50% dels votants, pel que hem d'exigir el 100% de les oportunitats".

Tina Fey

11 milions d'espectadors i un show amb 42 anys d'història. En aquest context, l'actriu Tina Fey va dir el seu rajonià "bitches get stuff done". "Les *** fem coses". Un missatge tant obvi com directe i provocador que ha passat a la història del Saturday Night Live.

Aquest només és el moment reivindicatiu més recordat en la trajectòria de Fey. El 2012, anys abans que el moviment Time's Up destapés les històries d'abusos sexuals en la indústria de l'espectacle, l'actriu es va dirigir als polítics per advertir-los que si "torno a veure un home de cara grisa amb un tall de cabell de dos dòlars dient-me què és la violació, perdré els nervis".

Emma Watson

A l'actriu anglesa ja se la coneix tant pel seu paper com a Hermione a la saga Harry Potter com per la seva lluita per la igualtat de gènere. Emma Watson és una de les imatges globals del feminisme d'ençà que el 2014 va pronunciar el seu discurs HeforShe a la seu de les Nacions Unides. Aquella intervenció va ser el punt d'arrancada d'un dels programes més ambiciosos per la visibilització de les dones, l'empoderament femení i la igualtat de gènere.

 

Aquell discurs també va fer que Watson rebés tot tipus d'amenaces i insults, però, des de llavors, l'actriu no ha deixat d'aprofitar les seves intervencions públiques per reivindicar la igualtat de gènere. De fet, el 2016 va tornar a dirigir-se a l'assemblea general de l'ONU per denunciar la violència sexual present a les universitats. "Les institucions acadèmiques han de deixar clar que la seguretat de les dones, les minories i de totes les persones vulnerables és un dret, no un privilegi".