• Afterwork
  • Andorra serà la capital mundial de les cuines d'alta muntanya

Andorra serà la capital mundial de les cuines d'alta muntanya

Andorra Taste se celebrarà del 14 al 18 de setembre, i rebrà grans cuiners, sessions infantils i activitats populars

La presentació d'Andorra Taste. | Lourdes López
La presentació d'Andorra Taste. | Lourdes López
Barcelona
02 de Juliol de 2022
Act. 02 de Juliol de 2022

Sostenibilitat, producte local i respecte mediambiental. Sota aquestes tres premisses arrencarà la primera edició d'AndorraTaste, esdeveniment professional organitzat per Vocento Gastronomia, Grup gsr i Andorre Turisme, que acollirà un centenar de professionals del sector entre el 14 i el 18 de setembre amb l'objectiu de fer valdre la cuinaandorrana i la seva relació culinària amb França i Espanya.

Andorra, a la taula

Una important representació de cuiners andorrans, com Carles Flinch, Miquel Canturri, Dolors Pal o Marcel Besolí, es donaran cita en l'esdeveniment amb altres xefs rellevants amb restaurants al Principat, com Francis Paniego, Jordi Grau, Nandu Jubany o Oriol Rovira. Se sumaran alguns xefs andins (la Serralada dels Andes és la regió convidada) i es donarà un premi que reconeixerà la trajectòria del xef francès Michel Bras, un dels cuiners més idestacats de la història de la gastronomia. Seran cinc dies per debatre, argumentar i construir a través de la gastronomia sobre identitat, sostenibilitat i projecció dels territoris d'alta muntanya com a entorns de vida natural i generadors de riquesa.

Llana: "La gastronomia és tendència i ens porta estades més llargues i turisme de qualitat"

Andorra Taste és "una aposta d'Andorra per la gastronomia, una activitat que ens permet donar a conèixer les nostres tradicions, que ens acosta a la gent, i que és un motiu més de visita o de satisfacció del nostre turista", defensava Benjamí Llana, director general de Vocento Gastronomia, en la seva presentació a premsa en el municipi andorrà d'Escaldis-Engordany. Perquè la gastronomia és tendència i ens porta "estades més llargues i turisme de qualitat", com ressaltava Betim Budzaku, CEO d'Andorra Turisme, durant la mateixa trobada. Andorra Taste vol posar l'accent en la poc coneguda tradició culinària andorrana de la mà de la sostenibilitat, la proximitat, el territori, "però amb la singularitat que té la cuina d'alta muntanya, la de territoris en condicions ambientals complexes", puntualitzava Llana.

Reconeixement a Michael Bras

Exemple de la cuina arrelada al territori i a la família, no pot parlar-se d'una història de la gastronomia obviant el seu cognom. Michael Bras, un dels xefs més respectats en l'àmbit internacional i que ha marcat un abans i un després en el que avui coneixem com a cuina contemporània, rebrà un homenatge en la cita. La família Bras està bolcada al complet en el seu restaurant (Rest. Bras** Laguiole, França). La seva dona és l'especialista en la decoració floral del local, la seva mare prepara l''aligot' –delicat puré de patata amb mantega i formatge fresc de la regió de Laguiole–, la seva nora, Verónique és la que rep i atén als clients i el seu fill, Michael, li acompanya en cuina. El seu model culinari també abrigalla l'entorn, amb una projecció de plats amb herbes autòctones recollides amb prou feines unes hores abans de degustar-les, amb un parell o tres ingredients en cada plat i amb una escrupolosa atenció a l'estacionalitat dels mateixos. El francès és un dels màxims referents culinaris de l'actualitat i assistirà a la trobada per rebre el guardó.

Participantes del Andorra Taste | Lourdes López

Participants de l'Andorra Taste | Lourdes López

 

Altres exemples de territorialitat culinària

Entre els ponents estan l'escriptora i estilista gastronòmica danesa Mette Helbæk i també el seu marit, el xef Flemming Schiøtt Hansen, (Rest. Stedsans in the Woods, Hyltebruk, Suècia). La seva és també una història de connexió amb les arrels i el territori a través de la cuina. Aquest matrimoni va renunciar en 2016 a la vida còmoda de la ciutat de Copenhaguen per instal·lar-se en una parcel·la remota del bosc suec verge d'Hytebrik i crear el seu projecte Stedsans in the Woods, un complex gastronòmic-turístic de proximitat extrema a la naturalesa amb menjars elaborats amb ingredients obtinguts a solo uns metres de la taula. L'experiència de menjar a casa seva es complementa amb tendes beduïnes i cabanyes de fusta per als allotjaments. Un lloc concebut com un "laboratori per descobrir millors formes de menjar, viure i connectar-se amb la naturalesa".

Representació andorrana i francesa

Diego Herrero i Albert Boronat seran els xefs que posaran la nota francesa i ressaltaran el valor de l'alta muntanya en l'esdeveniment. El segon, va obtenir en 2011 un estel Michelin en un restaurant de propietat del triestrellat Jean André Charial de Baumanière en Montelimar. Boronat busca en la cuina el retrobament amb els gustos de la seva infantesa, per això s'inspira en les dues cuines, francesa i catalana, i uneix la tradició i l'evolució. Herrero, xef al restaurant Vidocq de Formigal, és un expert en la gastronomia d'alta muntanya i aposta per productes de proximitat en una cuina que proposa un viatge pels sentits.

La representació local vindrà de la mà de Carles Flinch, al capdavant d'un restaurant familiar amb 40 anys d'història dedicada a la gastronomia on ofereixen una cuina tradicional amb tocs d'avantguarda. Dolors Pal segueix la mateixa línia defensant plats típics de la terra, igual que Miquel Canturri i Marcel Bessolí, al capdavant de la cuina en una altra de les referències culinàries del país veí, el Celler d'en Toni.

L'únic restaurant amb estel Michelin a Andorra participa també al congrés de la mà de Francis Paniego i Jordi Grau (Restaurant Ibaya* Soldeu, Andorra), un projecte que reflecteix la simbiosi de la cuina andorrana i de La Rioja en un dels millors hotels del Principat, l'Sport Hotel Hermitage & Spa, situat a peu de pistes de Grandvalira. Paniego és, al temps, algú que maneja amb l'habilitat d'un mag les dues baralles de la cuina espanyola. D'una banda, segueix fidel a l'estil que va aprendre amb Ferran Adrià i Arzak i per un altre manté, fixa al paladar de les noves generacions les receptes clàssiques de la cuina de La Rioja heretades de la seva mare.

Àmplia representació espanyola

A la llista de ponents se sumen Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch (Gaudir** Barcelona, Espanya). Estan al capdavant del cinquè millor restaurant del món segons la llista de The World's 50 Best o el Premi Nacional de Gastronomia 2021 al millor cap de cuina, Nacho Manzano (Casa Marcial** Arriondas, Espanya), cuiner intuïtiu, que ha modificat la cuina tradicional asturiana sense perdre les seves virtuts.

També estarà Fina Puigdevall (Les Cols** Olot, Espanya), al comandament de Les Cols des de 1990, un restaurant que se situa en la masia on va néixer i en la qual ha crescut el seu projecte personal, però també la seva família. Les seves filles, Martina, Clara i Carlota, segueixen els seus passos en un negoci que viuen com a part de la seva manera de ser, en comunió amb l'entorn i posant en valor el producte de la Garrotxa.