Anna Balcells, "l'amant del tenis" que lluita contra el maltractament infantil a Filipines

Més de 20 anys de lluita, la creació del projecte solidari Kalipay i una història de resiliència que posa els "pèls de punta"

Anna Balcells és la líder de Kalipay | EP Anna Balcells és la líder de Kalipay | EP

Parlar d'Anna Balcells és abordar la lluita d'una catalana i també mig filipina que fa més de 20 anys que ajuda a rescatar els nens i nenes del carrer a l'illa de Negros, a Filipines. Després d'una trajectòria professional de més de dues dècades a Barcelona al sector del turisme, Balcells va capgirar per complet la seva vida. Abans del nou mil·lenni, va marxar a Filipines, la seva terra natal perquè tenia clar que calia lluitar contra l'abús i el maltractament infantil. Amenaçada de mort per moltes màfies i abusadors sexuals del país asiàtic, Balcells no s'ha rendit en cap moment: "no puc permetre que la por em domini".

En un dinar organitzat per Juno House, sota el nom de Social Talks, nombroses directives i empresàries catalanes es van reunir al voltant d'una taula per escoltar una història "commovedora", però "amb esperança". La professional va abandonar les comoditats occidentals per combatre des de fa anys l'explotació de menors a Filipines. D'aquí en va néixer el projecte Kalipay, una fundació sense ànim de lucre convertit en el "flagell" de les màfies i les famílies que abusen de menors. Les xifres, sovint escasses, són esgarrifoses: dels 120 milions d'habitants de Filipines, un 70% són pobres; un milió i mig de menors del país asiàtic viuen al carrer i set milions d'infants són abusats cada any. "Quan els recollim dels carrers sempre els prometo que ningú els podrà fer mal", continua Balcells. 

Amenaçada de mort per moltes màfies i abusadors sexuals de Filipines, Balcells no s'ha rendit en cap moment

D'on venen aquestes xifres tan alarmants? La catalana apunta que els abusos ja comencen en els entorns familiars, en què 10 milions de dones filipines i homes emigren a l'estranger per treballar i deixen de conviure amb els infants. Molts d'ells creixen amb tiets o pares i que, sovint, alguns d'ells abusen dels nens per una "qüestió sistèmica", per una "transmissió entre generacions", les precàries condicions de vida, enmig de la marginalitat i la misèria. I també per falta d'educació i l'accessibilitat de drogues. I també per "qüestions econòmiques", ja sigui venent fotografies i vídeos dels fills de contingut sexual a través d'Internet. 

Més info: Fassulo, com parir una ONG

"El pitjor que he viscut durant la meva estada a Filipines ha estat veure a una nena de vuit mesos violada. Els psicòlegs diuen que mai es recuperarà", explica visiblement emocionada Balcells. A Kalipay acullen 120 infants que viuen a les seves instal·lacions i en aquests moments compten amb diversos psicòlegs, educadors socials, cuiners i professionals que vetllen per aconseguir millors oportunitats pels més menuts. Alguns dels infants aconsegueixen graduar-se a la universitat anys després o són adoptats per membres d'arreu del món. O, fins i tot, des de països totalment oposats a Filipines, com és Finlàndia. "Mai separem a germans i si algú vol donar-los una vida millor, s'han d'endur la família sencera". 

Balcells: "El pitjor que he viscut durant la meva estada a Filipines ha estat veure a una nena de vuit mesos violada. Els psicòlegs diuen que mai es recuperarà"

La "tita Anna", com li diuen tots els nens, explica que tots són conscients que a Filipines hi ha un greu problema i que ni el govern, ni l'Església catòlica fan res i que no saben com solucionar el problema. A més, és dels pocs països del món que no existeix el divorci, ni tampoc l'avortament ni els anticonceptius. D'aquí que algunes dones tinguin més de 10 fills i no els hi puguin donar menjar o millors condicions de vida.

220 euros diaris per alimentar els "més menuts" de Kalipay

A Kalipay acullen 120 infants | EP
A Kalipay acullen 120 infants | EP

Quins recursos financers rep Kalipay pel seu funcionament? Balcells detalla que necessita 220 euros diaris, com a mínim, per donar menjar a 120 nens i 3 àpats al dia, a part de pagar els salaris dels treballadors i les despeses de la llar i l'escola, que van a part. I que des de Catalunya rep molts recursos, des del ioga solidari que es fa a Pals i que tants productes i recursos els envien cada mes, fins a altres iniciatives. També rep a diversos voluntaris d'arreu del món que conviuen durant un mes amb els més petits i ajuden en el que sigui necessari, des de l'educació a l'alimentació. 

En aquests moments, la líder de Kalipay fa un mes que està a Catalunya i aprofita per visitar a amics i familiars, a més de divulgar, amb una agenda força atapeïda, tots els entrellats del seu projecte perquè més gent hi doni suport per tirar endavant. I, enmig d'una història de supervivència, la mateixa Anna Balcells, a part de complir el somni de lluitar contra el maltractament infantil a Filipines, ha conegut el tenista Rafael Nadal a Tossa de Mar. El tenis és una passió per ella, que també incorpora als infants de Kalipay, i veure Nadal fa pocs dies s'ha convertit, per a ella, en un "moment inoblidable". Van parlar de la seva tasca i de continuar, passi el que passi: "No puc permetre que la por em domini", torna a repetir.

Més informació
ONG: sense comunicació no hi ha mobilització
Avui et destaquem
El més llegit