Els anuncis tornen per Nadal

Si durant tot l’any la publicitat és un destorb pels telespectadors, per aquestes dates s’acumulen 'spots' que són esperats temporada rere temporada. Molts d’ells han passat a la història

 La campanya nadalenca és el moment de més consum de l’any | iStock
La campanya nadalenca és el moment de més consum de l’any | iStock
Barcelona
28 de Desembre de 2018

Hi ha diversos senyals que és Nadal. La decoració urbana, l’acumulació de catàlegs a les bústies i, com no, la publicitat de la tele. La campanya nadalenca és el moment de més consum de l’any i les marques inverteixen grans sumes per dissenyar anuncis que apel·lin als clàssics d’aquestes dates: família, amistat, tradició, celebració,...

Aquests anuncis no tenen més d’un mes de vida útil, però han constituït un gènere que ha deixat desenes de peces que han passat a la història de la televisió. Aquests són alguns exemples.

Freixenet (1977)

No fa tant de temps, l’estrena de l’anunci nadalenc de Freixenet era tot un esdeveniment que ocupava espais als informatius, generava tot tipus de rumors previs i reunia a tota la família. La marca va popularitzar les seves bombolles daurades, que acompanyaven a l'estrella convidada que servia de reclam.

En els darrers anys, el fabricant de cava ha apostat per cares reconegudes a escala estatal, com Michelle Jenner, David Bisbal o l’equip espanyol de natació sincronitzada dels Jocs Olímpics de Pequín, però el prestigi de l’anunci li han donat les aparicions d’estrelles internacionals. Gwyneth Paltrow, Demi Moore, Pierce Brosnan o Meg Ryan són només algunes de les personalitats que han brindat vestits de negre i daurat. Un clàssic de Nadal que va començar el 1977 amb Liza Minelli interpretant Cabaret copa en mà.

El Almendro (1994)

Si hi ha un element que fa memorables als anuncis aquest és el jingle. El Almendro va trobar la fórmula guanyadora amb la cançó Vuelve a casa por Navidad i un anunci sentimental que parla de l’esperada tornada dels estimats en aquestes dates.

Un motiu universal que li ha permès a la marca repetir la campanya any rere any, clar que, ara, amb un nivell de sofisticació que li permet mantenir-se al dia.

Loteria Nacional (1999)

Si El Almendro va trobar l’èxit amb la seva cançó, la Loteria va trobar el seu espai a l’imaginari amb la combinació d’imatge i eslògan. El plano del calb de la loteria mirant a càmera amb la veu en off xiuxiuejant a l’espectador “que la sort t’acompanyi” és pura història de la televisió.

Tal va ser la popularitat del calb que la Loteria va apostar per ell des del 1998 fins al 2005. Potser l’anunci més recordat d’aquest període és el del 1999, amb la música del Doctor Zhivago.

Airtel (1999)

“Hola, soy Edu. Feliz Navidad”. Aquestes cinc paraules van ser el malson de tots els Edu de l’Estat durant la primera dècada del segle XXI. Amb aquest anunci, Airtel va col·locar un jingle tant ocurrent com odiós, que es va quedar gravat a foc en la ment de tots els consumidors, però que no va aconseguir el propòsit de relacionar-se amb la marca. Tant és així que el 2001, només dos anys després de l’aparició de la campanya, la companyia es diluïa per la compra de Vodafone.

Malgrat tot, el famós Edu es va convertir en un personatge propi del Nadal. El mateix actor ha reconegut que la fama el va desbordar, amb alguns efectes negatius com el fet de patir bullying. Això no li ha impedit tornar a les pantalles aquest Nadal prestant el seu alter ego a una altra marca.

Si a Espanya la publicitat nadalenca és un clàssic, el gènere als Estats Units és un fenomen capaç de generar històries més pròpies d’un curtmetratge que d’un simple anunci. Aquests són alguns dels més recordats.

Lucky Strike (1950)

No és ni l’anunci més vistós i ni tan sols té una història al darrera, però és rellevant pel simple fet que avui seria inimaginable. Primer, per ser un anunci d’una tabaquera i, després, per un eslògan que blanqueja el fet de fumar com mai ho faria una cigarreta sobre les dents d’un fumador: “Merry Christmas and Happy Smoking”.

Coca Cola (1971)

Coca Cola és la marca dels anuncis nadalencs per excel·lència. En els darrers 30 anys ha creat petits curts al voltant dels seus camions corporatius, una família d’óssos polars o el món interior de les seves màquines expenedores. Però l’origen de les seves campanyes de Nadal el trobem al 1971, amb un anunci d’una diversitat cultural més pròpia de Benetton i amb la cançó ‘I’d Like to Buy the World a Coke’, que competeix amb les nadales de Mariah Carey com les més reproduïdes en aquesta època de l’any.

M&M (1996)

Per norma, els anuncis de Nadal presenten personatges i històries blanques, aptes per a tota la família. Potser per això la mínima transgressió crida l’atenció. M&M van crear un relat nadalenc pels seus caramels animats mantenint el seu punt gamberro i descarat. Una pastilla groga i una altra vermella passejant per un pis la nit del 25 de desembre discuteixen descreguts sobre l’existència de Santa Claus... fins que se’l troben de cara. El vell barbut tampoc s’esperava la trobada.