• Afterwork
  • Apostes i futbol, un matrimoni de conveniència

Apostes i futbol, un matrimoni de conveniència

Aconseguir que es percebi una competició neta és clau per al manteniment del negoci de la Lliga i de les empreses de joc online

Les apostes online tenen en el futbol un dels seus principals reclams
Les apostes online tenen en el futbol un dels seus principals reclams
Pau Garcia Fuster
22 de Febrer de 2017
Act. 22 de Febrer de 2017

El futbol necessita les apostes online i el sector del joc necessita el futbol. Les raons d'aquesta necessitat mútua són fàcils d'entendre: uns són una font important d'ingressos per publicitat mentre els altres són el principal reclam per captar usuaris. Alhora, per tal de mantenir els seus respectius negocis necessiten que la competició es percebi íntegra de cara al públic. Casos com el del polèmic porter suplent del Sutton United, acomiadat després de menjar un entrepà a la banqueta i comprovar que una casa d'apostes britàniques pagava aquesta situació a vuit lliures per lliura apostada; són una amenaça per al negoci.

"La relació amb la indústria del joc és àmplia i amb molts interessos comuns", reconeix Alfredo Lorenzo, director d'Integritat i Seguretat de 'LaLiga' en una jornada al Col·legi d'Economistes de Catalunya. No en va, segons un estudi de la Uefa, el 10% dels patrocinadors del futbol són cases d'apostes o empreses del sector del joc. A Espanya, un 20% dels clubs de 1a Divisió porten a la samarreta aquest tipus de patrocinis; i 14 dels 20 equips hi tenen algun acord d'esponsorització.

Vetllar per la integritat
Des de 'LaLiga', Lorenzo reconeix que "les cases d'apostes patrocinen el futbol i per tant hi aporten ingressos. A més, és un consumidor important d'espais publicitaris als estadis". Això provoca, explica, que "les dues parts tinguem l'obligació que la competició sigui neta". Lorenzo evidencia que "ningú voldria ser patrocinador d'una empresa corrupta. A més, per ells el millor suport publicitari és el futbol, que és el més seguit. Volem que hi hagi un entorn regulat que ho supervisi i ofereixi garanties als consumidors". 

El que va començar com una simpàtica imatge viral ha acabat amb la investigació per determinar si Wayne Shaw menjava un entrepà per una aposta 



El dirigent de 'LaLiga' insisteix en la importància de la imatge d'esportivitat impecable de la que ha de gaudir la competició per tal de preservar el negoci. Posa d'exemple la Serie A, la primera divisió italiana, que "fa vint anys era la millor lliga del món i ara està clarament per sota de l'espanyola, l'anglesa i l'alemanya". El motiu? L'escàndol Calciopoli del 2006, quan es va destapar una trama corrupta que va acabar amb el descens administratiu de la gran Juventus de Torí a Serie B i sancions (no tan dures) per a altres equips històrics com l'AC Milan. 

Lorenzo, el moderador Gay de Liébana i Michaud han debatut sobre el paper de les apostes al futbol. CEC


I qui millor per intuir possibles estafes que les cases d'apostes? "Analitzem els partits i les probabilitats. És fàcilment detectable quan hi ha moviments estranys i s'activen alertes", diu Sacha Michaud, president de l'Associació del Joc Online a Espanya (JDigital). Observar el moviment dels apostadors és una font d'informació clau per a les autoritats esportives.

"Cada banda té coneixement d'una part del negoci, no hi pot haver falta de coordinació que permeti que algú se n'aprofiti per obtenir beneficis estafant", concorda Alfredo Lorenzo. El dirigent de la lliga de futbol professional assegura que si no es protegeix la integritat de l'esport s'està obrint la porta a altres riscos com l'arribada del crim organitzat. "A Portugal ja s'han detingut jugadors, apostadors i membres de màfies. Si no els posem barreres preventives podem ser el següent escenari d'aquest tipus d'accions".

El joc que més creix
Les dades que recull periòdicament la Direcció General d'Ordenació del Joc ja mostren que les apostes esportives representen el 55% del total del joc online. "A Espanya són el producte estrella, bàsicament les de futbol", explica Sacha Michaud. Cada any, mouen uns 328 milions d'euros, amb un volum de negoci que va créixer un 32% el 2016.

El negoci de les apostes és antic, però el seu trasllat a Internet ha aportat una evident millora segons Michaud. "És sorprenent que s'associï la corrupció a les apostes online", manifesta. El representant del sector recorda que els escàndols a l'esport i en qualsevol àmbit no han nascut amb les apostes a la xarxa, ans al contrari. "Som empreses tecnològiques, digitals, contribuïm a la detecció. A Internet tots els usuaris estan registrats i verificats comprovant al moment que el DNI correspongui amb el cens", recorda.

A més, insisteix, "el sector està molt motivat a lluitar contra l'estafa perquè suposen un dany econòmic. Ens considerem víctimes i treballar amb les autoritats esportives és del nostre interès a part d'un deure". De fet, Michaud destaca que es tracta d'un sector "híper regulat. Cada model de joc ha de superar molts tests, fet que provoca que sigui una indústria poc innovadora però que aporta moltes dades: usuaris, jocs, etc."