
El Mobile World Congress és una cita obligatòria per les marques, gurus i aficionats a la tecnologia. Però és també una data més que assenyalada al calendari dels hotels, restaurants, comerços i taxistes. I ho és especialment per aquest últim col·lectiu, amb qui no hem pogut parlar i que mira amb un optimisme prudent la vaga anunciada per TMB i Adif coincidint amb la celebració del congrés. Un sector que vol demostrar que la digitalització els ha convertit en un mitjà de transport competitiu.
Les previsions apunten a l'arribada de 95.000 visitants, els que veuran reduïda les seves opcions de mobilitat si no s'arriba a cap acord entre els sindicats i l'administració. Si en un dia normal els més de 4.000 taxis que circulen per Barcelona ja són insuficients, aquesta situació només pot generar un resultat: "Caos". Així ho qualifica el CEO de MyTaxi a Espanya, Antonio Cantalapiedra, qui considera que "la vaga és només un benefici a curt termini" per aquest mitjà de transport. "És innegable que és un benefici pel taxista, però no ho serà tant com es pensa, ja que ells sols no podran cobrir les necessitats de transport i això els acabarà traient de polleguera", afegeix.
MyTaxi, que va iniciar la seva activitat coincidint amb el MWC del 2012 i és partner en l'edició d'enguany del 4YFN, vol superar amb bons resultats aquesta campanya. Compta amb una flota de 3.000 taxisque usen la seva app a Barcelona, una eina que, juntament amb altres com Hailo, han ajudat a posar ordre i a modernitzar un servei que no vivia cap innovació des de feia més de 30 anys.
Desestigmatitzar el sector
Uber i BlaBlaCar no són el mateix que Hailo i MyTaxi. Les primeres converteixen conductors particulars en una mena de taxistes –fet que ha posat en dubte la seva legalitat-, mentre que les segones treballen braç a braç amb els xofers professionals per treure'ls l'etiqueta de "sector tancat". "Els taxistes estan molt oberts a usar la tecnologia", assenyala la directora de Hailo a Barcelona, Mar Pallàs, "estan tot el dia dins del cotxe, així que tot el que serveixi per optimitzar la seva feina, és positiu". Aquest mitjà ha intentat contactar amb professionals del col·lectiu, però no ha obtingut resposta.
Hailo rep una sol·licitud de taxi cada 30 segons i han arribat ja a una base de 200.000 usuaris i més de 5.500 taxistes. I, en un any, ha incrementat un 200% el seu negoci a Barcelona, el que demostra que no només optimitza recursos, sinó que és també un model de negoci rendible. "S'ha de tenir en compte que el taxi és un vehicle que ja s'usava", posa de relleu Pallàs, "nosaltres hem ajudat a fer més eficients els recursos".
Cantalapiedra va més enllà i assegura que es tracta d'un mitjà de transport que necessitava pujar al carro de la innovació tecnològica: "Estem anant cap a un model de ciutat intel·ligent que, segons diuen els experts, serà on viurà el 75% de la població mundial el 2025. Necessitàvem unir-nos a aquesta digitalització, optimitzar el servei i que el client i el taxista puguin organitzar-se millor, planificar la demanda i contribuir a la sostenibilitat del medi ambient".
Per al CEO de MyTaxi els dispositius mòbils són els agents principals de canvi en la societat del present. La seva creixent penetració ha provocat que la gestió en temps real dels serveis bàsics reconverteixi àmbits tradicionals, i el taxi no podia quedar-se enrere. "Els conductors seguien trucant a les emissores o intermediaris per saber on hi havia un client, el que feia que es multipliqués el temps d'espera i fos tot més complex. Ara el client pot demanar el cotxe que li queda més a prop i valorar amb l'app el servei", posa com a exemple.
Avantatges pràctics de l'aplicació
Abans de tenir les aplicacions mòbils, elstaxis circulaven molt més sense rumb fix per les ciutats, tenien més despesa i, fins i tot, es trobaven amb problemes per donar canvi als clients. "Eren situacions habituals per als conductors, com també rebre avisos de gent que s'havia deixat ulleres i altres objectes i no podia recuperar-los. Nosaltres ajudem a recuperar amb més facilitat allò que s'ha perdut i oferim el pagament a través del mòbil", segueix explicant la directora de Hailo a Barcelona.
Però la llista d'avantatges que Pallàs detalla encara és més llarga: "Hem solucionat la fragmentació que hi havia en la regulació. Barcelona no funciona igual que Girona o Lleida, no podies agafar un taxi i anar d'una ciutat a una altra, ara sí que ho pots fer. També fem més fàcil la gestió dels tiquets per a les empreses, ara poden tenir un millor control dels viatges dels treballadors".
Compatibilitzar les alternatives del mercat
L'Autoritat Catalana de la Competència també veu positivament l'aplicació de la tecnologia i ha qüestionat el veto de l'administració pública davant el sorgiment d'aplicacions d'economia col·laborativa en l'àmbit. La seva cap d'Àrea d'Instrucció d'Expedients, Susanna Grau, considera que "aporten innovació" i que ajuden a "millorar la feina que fa el taxista i el viatge del client", i defensa que donen "un valor afegit i més qualitat a un servei estàndard".
El seu comentari, però, fa referència a l'arribada d'iniciatives com Uber. Alguns ho consideren una amenaça; altres com Cantalapiedra, prefereixen llegir-ho com que els van donar un avís: "Nois, sou un servei públic, si no us modernitzeu i no aconseguiu un servei com el nostre, us quedareu enrere". No nega que aquestes companyies s'han de veure com un perill per la quota de mercat que poden prendre al taxi de tota la vida, ara bé, opta per quedar-se amb aquesta interpretació positiva.
Per això defensa la "compatibilització i coordinació" de totes les alternatives, ja que a les ciutats intel·ligents "no hi pot haver una única opció de mobilitat". Posa com a exemple, coincidint amb Grau, l'ús del cotxe elèctric, el que creuen que es convertirà en una demanda important a cobrir si la societat segueix prenent consciència sobre la contaminació i l'acumulació de vehicles privats.
Però per arribar a aquesta compatibilització, cal actuar des de l'administració per adaptar el marc legal. Una tasca que, segons Grau, no és fàcil perquè "el taxi és un món amb moltes limitacions i molt regulat". Considera que aquestes aplicacions han assolit amb èxit la "difícil tasca de diferenciar-se i prestar un servei de més qualitat" i que no s'ha de deixar escapar aquesta escletxa que han obert.
Crear un nou segment de mercat
Una altra proposta que porta escassament sis mesos al mercat és Ntaxi. La start-up va ser creada per tres taxistes que, coneixedors de la realitat que viuen aquests professionals, han volgut aprofitar les oportunitats que brinden les noves tecnologies.
La seva aplicació no exclou cap professional, accepten tan conductors abonats a una radioemissora com si són independents, i filtren les sol·licituds dels clients per codi postal per evitar carreres innecessàries i una allau d'informació innecessària. Dos detalls que, segons el coordinador de la companyia a Catalunya, Eduardo Guía, els diferencia de Hailo i My Taxi perquè ells "depenen d'una radioemissora i només volen treballar a les ciutats grans, no arriben a municipis petits".
El seu tret diferencial és que permeten compartir taxi. "Volem atraure el segment de gent que no està acostumada a agafar un taxi per temes econòmics", apunta Guía, qui posa com a exemple el desplaçament a l'aeroport: "Si es comparteix cotxe amb dues o tres persones, pot ser fins i tot més barat i ràpid que moure's fins al centre de Barcelona i agafar l'Aerobús".
Fins aquí sembla que no aportin res nou, però el cert és que tenen entre mans una altra proposta innovadora. L'equip està treballant en un servei de rutes turístiques a través l'aplicació mòbil per a l'usuari, amb un menú amb diversos idiomes i amb explicacions dels principals monuments d'una ciutat. Els turistes només hauran de pujar al taxi, contractar una ruta mitjançant l'app i anar escoltant el guia virtual mentre el cotxe segueix el recorregut escollit.
"Volem esprémer tot el potencial del turisme, crear una nova línia de negoci i donar una imatge més moderna del taxi", especifica el coordinador de Catalunya. La idea ve de l'experiència dels fundadors com a taxistes, els qui reconeixen que hi ha una falta important de coneixement d'idiomes i de la cultura del lloc on treballen: "Els conductors sovint no poden explicar res als turistes, amb això ho solucionem i anem a buscar un client nou".
Tot això porta al centre del debat l'atenció al client. És millorable? "Reconec que l'atenció al client no és l'adequada, hi ha companys que no entenc com és possible que tinguin l'acreditació. Però crec que és més problema dels requisits que es posen ara per obtenir les llicències, abans es feien proves més exhaustives d'idiomes, cultura o història", detalla el co-fundador d'Ntaxi. Amb l'ús de la seva app, assegura que això queda resolt, ja que obliguen els conductors a portar el cotxe net i a tenir una atenció amable i educada per consolidar-se com un servei de qualitat.