• Afterwork
  • Can Buch i la soledat de la Garrotxa

Can Buch i la soledat de la Garrotxa

Una masia rural allunyada de la civilització que, a través del boca-orella, s'ha convertit en una revolució del model turístic català

Can Buch, una masia rural allunyada de la civilització | Cedida
Can Buch, una masia rural allunyada de la civilització | Cedida
Sant Esteve de Llémena
15 d'Abril de 2022
Act. 15 d'Abril de 2022

Quan viatges des de Girona fins a la Garrotxa per la carretera comarcal GI-531 hi ha un cartell de fusta que posa ‘Can Buch’ i aquí comença la gran aventura: endinsar-se al cor de la Garrotxa, dir adéu a la cobertura mòbil i respirar aire pur de veritat. Sí, encara és possible en ple segle XXI i a Catalunya, un gran al·licient pels turistes autòctons i internacionals. Benvinguts a Can Buch, una masia de 1621 transformada en un peculiar hotel rural amb lloc per a tan sols 22 hostes.

L'impulsor de l’hotel es diu GerardBofill i la seva vida de futbolista professional a Barcelona es va veure truncada amb 22 anys. Poc després va decidir reconvertir el seu futur per promoure un allotjament sostenible, amb respecte al medi ambient i al cor de la Garrotxa, a tan sols 17 quilòmetres de Girona i a 6 de Sant Esteve de Llémena, el poble més proper. Potser va forçar massa la màquina, o potser no, però el seu ritme de vida va frenar en sec el dia que li van diagnosticar un osteosarcoma. No era dels càncers més agressius, però va tenir tres recaigudes que li han fet passar per quiròfan moltes vegades.

Can Buch és un allotjament sostenible al cor de la Garrotxa que té lloc per a tan sols 22 hostes

A Bofill ja no li agradava ni el futbol ni la Barcelona natal. Li venia de gust una vida més espiritual, tranquil·la, en contacte amb la natura i els animals, segons explica en un sopar amb VIA Empresa. Va traslladar la seva residència a Girona i, després d'una estada amb la seva parella en una masia, es va adonar que la seva nova veritat era el camp real, que era on volia viure i treballar.

Els inicis de Can Buch

El 2020, en plena pandèmia, va restaurar Can Buch mitjançant materials naturals i artesanals, per promoure una masia ecològica que funciona amb energies renovables. La llum prové de 36 plaques fotovoltaiques que generen electricitat gràcies al sol, l'aigua de la pluja, l'aigua calenta i la calefacció de la llenya que ells mateixos tallen al bosc. A més, compten amb una depuradora pròpia que utilitza plantes i grava per filtrar.

 

Can Buch, una masía de 1621 transformada en un peculiar hotel rural | Cedida

Can Buch, una masia de 1621 transformada en un peculiar hotel rural | Cedida

 

Finalment també disposen d’un restaurant ecològic i de proximitat amb una carta d'autor on la majoria de productes els extreuen de camps del voltant, entre ells plantes silvestres. Per portar a terme les reformes van necessitar estalvis personals i familiars, ajuda bancària i una contribució procedent dels Fons Leader pel desenvolupament rural.

El boca-orella en el segle XXI

L’impulsor detalla que encara segueix amb el seu viatge personal a l'espiritualitat, la salut, la nutrició, l'agricultura o la vida holística. D’aquí l’hort i la granja d’animals que els provenen dels aliments necessaris pel dia a dia. De moment a la plantilla compten amb entre sis i onze treballadors, segons la temporada. A part, molts d’ells viuen permanentment a les instal·lacions.

Bofill: “Tot aquell que passi per Can Buch tornarà a casa seva canviat, o si més no, millor del que va arribar”

Per altra banda, l'hotel consta de set habitacions, cada una diferent i amb acabats de gran qualitat. A més, disposen d'una piscina exterior, un chill-out, recepció, menjador i una piscina interior d'aigua calenta, anomenada Hammam.

 

La piscina interior de agua caliente, llamada Hammam | Cedida

La piscina interior d'aigua calenta, anomenada Hammam | Cedida

 

Bofil confessa a VIA Empresa que en aquests moments l’ocupació de la masia és plena i no disposen d’habitacions lliures fins al setembre, fruit del boca-orella i la gran demanda que han tingut, especialment provinent de les xarxes socials. El compte d’Instagram (@ecoturismecanbuch) que gestionen ells mateixos ha assolit la xifra gens menyspreable de 30.000 seguidors. I també del grau de satisfacció dels hostes, que majoritàriament busquen repetir. I Bofill, fruit d'aquest canvi de vida, promet que tot aquell que passi per Can Buch tornarà a casa seva canviat, o si més no, millor del que va arribar.