• Afterwork
  • Casa Rafols, un restaurant amb ànima de ferreteria

Casa Rafols, un restaurant amb ànima de ferreteria

El matrimoni emprenedor format pel Bruno Balbas i Sofi Matarazzo, creadors de la famosa sangria Lolea, són al darrere aquest negoci amb molta personalitat

La Casa Ràfols és un restaurant amb ànima de ferreteria
La Casa Ràfols és un restaurant amb ànima de ferreteria
Barcelona
24 de Maig de 2019
Act. 24 de Maig de 2019

Durant més de 100 anys Casa Ràfols (Ronda Sant Pere, 74) va ser una de les ferreteries històriques de la ciutat. Molts veïns d'Arc de Triomf encara recorden quan va abaixar la persiana el 2013. El disgust va durar poc. Reconvertida en restaurant, reobria portes de la mà del Grupo Balcastro, el 2017.

Bruno Balbas i Sofi Matarazzo són ara els seus propietaris. En una reforma que va suportar una inversió propera als 2 milions d'euros, van conservar la seva espectacular façana on es llegia: "Drogueria, utensilios domésticos, tornilleria, herramientas, cerrajeria". Ara, trobem: "nº 74 Comidas y bebidas. Casa Rafols 1911". Recordem que en l'era pre-Google aquesta definició a peu de carrer podia ajudar molt a identificar un negoci. Ells l'han seguida. Tot i que no en saben de vendre caragols ni claus Allen, l'antic esperit de la Casa Ràfols perviu entre les parets del restaurant. I no és una metàfora.

Fundada el 1911 pel Sr. Rafols (una preciosa placa de ferro forjat ho deixa claríssim), des del 1956 fou la família Ribó qui manava darrere el taulell. Els antics amos ja van fer del seu soterrani mig restaurant clandestí. La seva masmorra -on hi ha actualment la sala Club 61, un espai per prendre copes fins tard- es comunicava amb una fonda durant els anys 30 i es feia servir per servir sopars clandestins. Ara, la clandestinitat ha deixat pas a una proposta gastronòmica que mira el receptari mediterrani, de mercat i recolzada en un grapat de proveïdors triats amb criteris de proximitat, km.0 i producció artesanal (entre ells, la bacallaneria Ràfols, Anchoas Pepe, Rougié o la fleca Solà d'Argentona que data del 1615). La seva aposta convenç 1.700 comensals la setmana i compta amb un equip de 42 persones​.

Gastronomia mediterrània de mercat i de proximitat és la proposta de Casa Rafols, un restaurant que alimenta 1.700 comensals a la setmana i dóna feina a 42 persones

A la seva carta (concebuda per compartir) trobem platerets amb peixos fumats i marinats a la casa, com el salmó, el bacallà, les sardines o els seitons. Que, si us agraden, podreu comprar al mateix establiment perquè tenen una gamma pròpia de conserves, olis i vins de gran qualitat i personalitat, creats també sobre la base de la confiança de l'equip de cuina i els productors locals. El foie, també casolà, és una de les delícies dels entrants. La carn, Dry Aged de vaca vella gallega amb una maduració mínima de cinc setmanes, que se serveix a partir de 100 grams, personalitzant les racions a gramatge segons la gana del comensal, és un altre dels hits. Com també ho és el risotto de pasta amb tartufata. "Se'n serveixen prop de 425 racions setmanals" apunta Balbas.

I tot en un embolcall de principis segle XX o, en el cas del seu soterrani, sota voltes de creueria invertides que daten del 1871. És part de la història personal que té el local que va encisar en Bruno i na Sofi. Però la seva història personal i empresarial comença a Andorra, deu anys abans. Balbas va començar la seva aventura com a emprenedor a Castell de Perelada, Planet Hollywood, Gran Valira (formant part del procés que va transformar Soldeu el Tarter en aquest gran grup empresarial) i Aramón. Allà va conèixer la Sofi Matarazzo futura directora de centre de Gran Valira, primer, i del Formigal (grupo Aramon), després. Junts es van traslladar a Barcelona, era el 2010 i volien emprendre junts un projecte propi. Va vindre de la seva mà la famosa sangria Lolea, i, el 2011, el gastrobar Elsa y Fred. El projecte Casa Rafols és la tercera aventura gastronòmica de la parella que fa mes i mig ha obert una Casa Lolea al cor de Madrid (C/Libertad, 26). El desembarcament a Miami és la nova aventura que preparen actualment.

__galeria__

Fins que puguem viatjar a la costa oest i torrar-nos al sol californià com unes anxoves podrem assaborir la cuina feta amb cura d'aquesta neoferreteria de gust culinari.

Casa Ràfols

Adreça: Ronda de Sant Pere, 74, Barcelona.

Horari: de 10h a 00h cada dia de la setmana amb cuina ininterrompuda.