El català Disfrutar ja és el millor restaurant del món

Disfrutar és el tercer restaurant català que es proclama millor restaurant del món al 'The World's 50 Best Restaurant'

Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch a la gala 'The World's 50 Best Restaurant' a Las Vegas | Camila Almeida / The World's Best Restaurants 2024 Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch a la gala 'The World's 50 Best Restaurant' a Las Vegas | Camila Almeida / The World's Best Restaurants 2024

El Disfrutar ha culminat el seu fulgurant ascens a l'olimp de la gastronomia mundial i ja és el millor restaurant del món, segons el prestigiós rànquing The World's 50 Best Restaurant. L'establiment, que no fa ni una dècada que va aixecar la persiana en plena Eixample de Barcelona, ha seguit així els passos d'El Bulli, escola de formació dels seus tres xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch; i ha portat la cuina catalana fins al màxim reconeixement mundial. La seva aposta per la gastronomia avantguardista i creativa es va situar l'any passat en el segon lloc. Al novembre va aconseguir la tercera estrella Michelin. La gala de The World's 50 Best Restaurant ha tingut lloc aquest dijous a Las Vegas.

El Disfrutar és una aposta cuinada a foc lent. No és la primera experiència en solitari d'aquestes xefs que, una vegada va tancar el restaurant de Ferran Adrià, van decidir refermar el què havien après obrint el Compartir a Cadaqués el 2012. L'experiència del trio format per Casañas, Castro i Xatruch va funcionar i va ser llavors quan van ampliar horitzons amb un segon establiment d'alta gastronomia a Barcelona, que té un equip de 65 persones i una llista d'espera de mínim un any vista.

És un altre èxit de la cuina catalana a escala mundial, després que El Bulli i El Celler de Can Roca ja assolissin la primera posició al The World's 50 Best Restaurant.

Més info: El restaurant Disfrutar, el "rei de la gastronomia" que aconsegueix la tercera estrella Michelin

L'emoció dels xefs

Visiblement emocionats, els tres xefs han pujat a l'escenari de Las Vegas a recollir el guardó. Oriol Castro ha qualificat el moment de "màgic" i assegura que han rebut el reconeixement amb "sorpresa i emoció": "Volem agrair i felicitar els companys d'ofici que estan a la llista i que cadascú, amb el seu projecte, ha aportat el seu granet de sorra per construir la gran gastronomia".

Per la seva banda, Eduard Xatruch ha dedicat el premi a la gastronomia "de la terra" i a tothom que "ha treballat i treballa dia a dia per fer aquest ofici meravellós" i ha recordat l'equip del Disfrutar, que en aquell moment seguia la gala des del restaurant: "Sense els equips que ens han acompanyat des del primer dia no som res".

Finalment, Mateu Casañas ha garantit que cap dels tres es podia imaginar arribar mai a coronar la llista The World's 50 Best Restaurant, tot i que l'últim any hi havien somiat "molt". Alhora, ha recordat El Bulli i s'ha mostrat orgullós d'haver ajudat a fer-lo arribar fins al millor restaurant del món, però ha reconegut que ser a Las Vegas amb el propi projecte és "molt diferent".  

L'èxit de la cuina catalana

El 2018, el Disfrutar va assolir la 18a posició i va endur-se el premi a la millor entrada a la llista de l'any. La perseverança dels tres xefs els va portar, el 2023, a ocupar la segona posició i a esdevenir el millor restaurant de tot Europa.

La cuina catalana ha ocupat la primera posició del The World's 50 Best Restaurant en diverses ocasions. El Bulli la va ocupar el 2002 i va revalidar-lo el 2006, 2007, 2008 i 2009. El Celler de Can Roca li va prendre el relleu poc després i va ostentar el primer lloc del rànquing el 2013 i el 2015. Les normes del rànquing van canviar i una vegada s'assoleix la primera posició, ja no es pot revalidar i l'establiment passa a formar part de la categoria The best of the best.

El basc Asador Etxebarri ha aconseguit la segona posició i el Diverxo, de Dabiz Muñoz, s'ha situat en quarta. Table By Bruno Verjus (París) completa el podi. També figuren a la llista el Quique Dacosta (14) a Denia i ElKano (28) de Getaria.

Avui et destaquem
El més llegit