La Catalista és un projecte femení; un restaurant catalitzador de sensacions on assaborir, aprendre i gaudir. Això és, comandat per dues dones i de gran sensibilitat i altura. La xef Laila Bazham i la sumiller Erin Nixon s'han embarcat en un bar a vins al barri de Santa Caterina que uneix les seves dues passions: la gastronomia sud-est asiàtic i els vins de petits productors catalans.
Nixon era executiva en LinkedIn i Bazham (de qui ja us hem parlat quan vàrem ressenyar Hawker 45) va estar envoltada de carpetes i presentacions una bona part de la seva vida a JP Morgan. Però un millor futur com a empresàries era possible per a ambdues.
Al capdavant de la Catalista s'ha quedat Nixon, que s'encarrega de buscar referències catalanes singulars, petits vins biodinàmics capaços de sorprendre els seus clients. "Tenim 40 referències en total i només treballo amb productors que conec, els vaig a visitar sempre que puc i quan demano vins a un distribuïdor em miren com una bestiola rara perquè potser solament vull que m'enviin un vi en particular quan l'habitual és que et muntin la carta", explica.
Obert fa escassos 5 mesos, el petit bar respira un esperit confortable malgrat els seus recudidas dimensions (no més de 80 metres i servei per 30 persones) que conviden a quedar-se i demanar una copa més. La inversió ha estat modesta –"d'uns 50.000 euros, i això comptant el mobiliari" explica l'empresària-. Per a nosaltres era important que el lloc fos lluminós, que tingués encant i que poguéssim fer créixer aquest projecte sense presses.
"Tenim 40 referències en total i només treballo amb productors que conec, els vaig a visitar sempre que puc"
Natural de Texas i amb una vida passada plena de viatges i aventures –el seu marit i company en aquestes lides es dedica a l'aviació- Nixon tom l'oportunitat de venir a establir-se a Barcelona amb molta il·lusió: "Vaig pensar molt quin local escollir i quin barri. Òbviament Gràcia o el carrer Enric Granados estaven entre els meus favorits. Però aquest local em va atrapar", recorda.
A nosaltres ens ha atrapat la proposta de vins a copes amb plats per maridar (que no a l'inrevés) presentada en una carta escalonada visualment que es defineix a si mateixa: caves, vins blancs, negres, rosats i vins dolços. Nixos busca les històries darrere dels ceps, els valents que aposten per varietats recuperades com el Trepat de la Conca de Barberà i petits productors, herois en un ofici que requereix paciència i amor. "Hi ha coses, sobretot en tema de vins, que no pots aprendre en els llibres", arguye. Recordem el desastre en el celler Rendé Masdeu, parlem de Marco Abella i d'un negre que ens té enlluernats a tots: Vega Aixalà – Viern 2011, de Vilanova de Prades.
El servei entre taules és àgil i interfereix el just entre elaboració i elaboració –totes marcades per la creativitat d'una xef que ha fet de l'amalgama de sabors panasiàtics la seva carta de presentació-. Provem unes aletes que criden a la memòria gustativa d'un Hawker en la seva primera etapa: un cruixent consistent, però lleuger i dues salses amb un peu a Corea i un altre a Japó. El pop amanit amb llegums i ple de textura i contrastos és exemplar. També hi ha un esforç en el caneló, un dels best sellers de la casa –ens avisa-: "Pot ser que la setmana passada venguèssim uns cinc al dia, rememora.
Bravo també per la taula de formatges –d'una parada del proper mercat de Santa Caterina-: Payoyo (gadità), Idiazábal (basc) i Pirineus (català), petit recorregut làctic pel que és Espanya. Ens quedem amb ganes de provar aquesta llesca amb ou amb gelat de caramel salada i coronar-la amb la Melvasia Verema Tardana Vega de Ríos. Això serà en una altra ocasió.
La Catalista Wine Bar and Kitchen
Adreça: Carrer dels Carders, 11, Barcelona
Telèfon: 932 68 31 78
Preu Mitjà: 30 euros