A Sant Sadurní d’Anoia, les nits de dijous a diumenge refresca una mica més que normalment. Des de l’agost i durant aquest setembre que acabem d’encetar, Els Jardins de Codorníu s’han obert al públic (màxim d’aforament de 120 comensals) amb una proposta enogastronòmica de primer nivell capaç de fer-nos oblidar per un moment efímer la seriositat de la situació tan complicada, que nosaltres, mortals, patim i els que es dediquen al món del vi estan vivint també. Sopars a la fresca maridats amb els seus caves i una proposta gastronòmica (i temàtica segons quina nit escolliu) a preu tancat i a l'aire lliure que va mutant setmana a setmana de la mà del prestigiós restaurant familiar Cal Blay.
“Va ser un treball 100% de l'equip del Visitors Center. En aquest moment tan complex per al turisme al món i conscients que el client internacional no ens visitarà fins al 2021, vam pensar que podríem captar el client nacional que durant molts anys no ha considerat visitar Codorníu. L'aliança amb el nostre partner Cal Blay ha estat tot un èxit i ens ha permès rebre a milers de clients des de l'obertura el passat 1 de juliol”, explica Joan Romero, director d'Enoturisme de Codorníu Raventós.
Fer oci aquest estiu ha estat d’allò més complicat. L’aixopluc dels pobles ha ajudat, però si parlem d’enoturisme (una activitat àmpliament freqüentada a la Catalunya interior durant els mesos de calor en un estiu qualsevol) la cosa no ha anat tan bé. Els cellers han fet mans i mànigues per adaptar les visites a les seves instal·lacions a una nova situació gens fàcil, encarant com poden el fet de tenir part de la plantilla encara en ERTO.
Sopars a la fresca maridats amb els seus caves i una proposta gastronòmica a preu tancat de la mà del prestigiós restaurant familiar Cal Blay
En el cas dels centenaris cellers, l’experiència comença amb una visita a diferents parts del celler modernista (declarat Monument Històric Artístic Nacional el 1976) que Puig i Cadafalch va començar a construir per a la família Raventós el 1898. Unes bodegues encarregades en aquell moment a qui ja era, amb només 31 anys, un arquitecte de renom avalat per les obres com els 4 gats, la casa Macaya o la Casa Amatller del Passeig de Gràcia. "Intentarem que l'experiència es mantingui de forma permanent a l'exterior durant l'any sencer, però mirarem d'acondicionar la nostra infraestructura externa durant l'hivern per fer-ho possible", avança Romero, i afegeix com a repte del grup per a aquest tortuós any que se’ns ha tirat a l’esquena “adaptar-se a aquesta situació tan canviant mantenint una actitud flexible davant aquest complicat moment per al turisme. Considerem que hem de treballar més que mai per posicionar-nos al mercat i estar preparats per respondre a la tornada de la demanda de turisme internacional”.
__galeria__
La visita a l’antiga sala de premsat o a l’antiga bodega, i a d’altres espais continuats per l’arquitecte Lluís Bonet i Garí, es complementen amb l’espectacular casa familiar dels Codorníu Raventós. Les explicacions s’alternen amb degustació dels diferents vins de la firma i aperitius en funció del pack triat (més informació al seu web https://www.visitasCodorníu .com/com-arribar/). En el cas dels sopars, l’activitat segueix amb un àpat a pati obert als jardins, al Mirador de les caves (Subirats), a Cal Figarot (Vilafranca del Penedès) o a El Nàutic (Vilanova i la Geltrú). “Intentem traslladar en aquest entorn privilegiat l’autèntica cuina que és marca dels nostres restaurants i que la gent d’aquí, de Sant Sadurní d’Anoia tan bé coneix”, explica Santi Carda, director general i CEO de Cal Blay.
El seu reputat restaurant, fundat el 1974 per Pere Carda i Maria Torner en un bar que regentaven al poble, pot presumir d’una llarga trajectòria generacional que ha anat sumant més establiments i un càtering que es recolza en unes cuines centralitzades, magatzem logístic i oficines de més de 6.000 metres. “Vam ser els fills els que vam engegar el servei de càtering personalitzat cap a l’any 2000. El 2006 vam obrir una nou seu més gran i moderna a Sant Pere de Riudebitlles on ubiquem tot aquest complex. També, el 2007 vam inaugurar Cal Blay Vinticinc en un antic celler modernista aquí, a Sant Sadurní, i el 2015, la gestió del Mirador de les Caves. Ens sentim pròxims als Codorníu Raventós i aquesta forma d’entendre els negocis familiarment encara que creixin”, resumeix Carda. L'emblemàtica La Masia, a Esplugues del Llobregat, va ser la darrera adquisició del grup, on intenta reproduir la seva cuina planera i plenament tradicional.
Una verema complicada i escassa
La verema d’aquest any (també) està essent molt i molt complicada. Les pluges, la humitat i les altes temperatures dels últims mesos marquen una verema amb una pèrdua important de la producció, expliquen diverses fonts del sector. El míldiu ha proliferat i les varietats com el macabeu i el chardonnay han estat intensament afectades (el xarel·lo és una varietat menys sensible als atacs de fongs). La collita s’ha avançat entre cinc i deu dies i caurà un 20% aquest any.
L'any passat, Codorníu va produir 32 milions d’ampolles. A nivell de grup, Codorníu elabora 60 milions d’ampolles si comptem els vins elaborats a La Rioja, Ribera del Duero, el Priorat i el Penedès, Califòrnia i Argentina. El 45% de la seva producció de cava s’exporta a Bèlgica, que es número u. Si comptem les 240 milions d’ampolles produïdes d’aquests espumós a nivell de l’estat Espanyol, Alemanya, EUA, Anglaterra i Bèlgica són els principals consumidors.
Caves Codorníu
Avda Jaume de Codorníu s/n
Visita guiada al celler + sopar temàtic: 45€