• Afterwork
  • Els diners i els torrons, per a les ocasions

Els diners i els torrons, per a les ocasions

Una setmana marcada per la pluja a València en què empresaris familiars i emprenedors han tret els paraigües... i la bona actitud

A l'esquerra, una coneguda torroneria del centre de València, aquests dies de pluja | NNG
A l'esquerra, una coneguda torroneria del centre de València, aquests dies de pluja | NNG
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
06 de Desembre de 2019
Act. 09 de Desembre de 2019

La dita valenciana afirma que "els diners i els collons, per a les ocasions" però em sap greu posar una paraula malsonant al titular. Digueu-me pudorosa. L'expressió fa referència a eixe moment en què tenim ocasió de fer una cosa que ens abelleix, un moment excepcional: ací és on es treuen els diners. Si us agrada, he trobat una marca valenciana que ven online tasses amb aquesta inscripció: és l'alacantina Dues Tasses, una xicoteta firma que van muntar dos emprenedors de La Torre de les Maçanes (Camp d'Alacant) a través d'un Verkami. Ho expliquen molt bé en la seua e-commerce, des d'on podeu comprar aquesta i altres expressions purament valencianes impreses en coixins o bossetes de tela. Emprenedoria en estat pur.

 

Desayuno crecimiento EF VALENCIA
Ballester, Escribá i Gimeno, en el desdejuni al Valencia Palace | AVE

Certament, els diners es treuen del calaix (o del banc) quan arriba un moment excepcional. És el que han fet empreses grans i potents com Grupo Gimeno o Grupo Alimentario Citrus abans de créixer. Siga per l'adquisició de nous actius o pel negoci amb altres empreses, el creixement els ha exigit diners, o cosa equivalent, inversió. De tot això han parlat aquest dimarts els seus directius en un desdejuni celebrat a l'hotel Valencia Palace de la mà de la Càtedra d'Empresa Familiar UV que dirigeix l'amable Alejandro Escribá i amb l'organització de l'Associació d'Empresaris Valencians (AVE). "Ha vingut fins i tot Juan Roig, l'has vist?", comentaven dos assistents al tancament de l'acte, l'últim del cicle 2019. El sempre discret president de Mercadona, sense corbata en un saló ple de vestits de cavaller, també té per desdejunar suc de taronja mentre escolta els relats de Myriam Gimeno i Joaquín Ballester, qui proveeix el seu supermercat d'amanides envasades i purés de fruita per a bebés.

 

  

De diners també es parla, però menys, en la presentació de l'estudiEl treball en plataformes digitals a la Comunitat Valenciana que explica amb èmfasi el docent de Dret del Treball a la Universitat de València, Adrián Todolí. Al text, l'investigador assenyala que els treballadors de plataformes digitals no solen disposar d'una retribució fixa: la realització de tasques de crowdworking implica escassa retribució i, a més, si el treballador de la plataforma queda extramurs de la protecció de la normal laboral, no gaudeix del dret a un salari mínim que la plataforma hauria d'abonar periòdicament. Una reflexió entre les moltes que planteja el seu informe i que el mateix Todolí tradueix: necessita més dades per analitzar què passa al País Valencià. Al seu costat, el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, assumeix que l'Administració també ha de repensar nous mecanismes reguladors. Per a la resta de mortals, la conclusió és que aquests treballadors estan mal remunerats i poc protegits laboralment, per tant, abans de demanar una pizza a mitjanit en un dia de pluja, pensem en qui la porta. Només és un pensament.

   

En una setmana especialment plujosa –tot un esdeveniment per a la ciutat de València, que gaudeix de sol pràcticament 300 dies a l'any-, l'agenda de la tech city continua rodant. L'Escola de Negocis Lluís Vives de la Cambra de Comerç de València ha acollit la celebració del GoDigital 2019, una trobada amb més de 40 experts en management, tecnologies i recursos humans. La tríada del segle XXI que, m'expliquen, ha aportat contingut d'alt nivell.

La mateixa vesprada, i a pesar de la constant pluja, Convent Carme reuneix una conversa a quatre entre Antonio Rodríguez de las Heras, catedràtic d'Humanitats a la Universidad Carlos III de Madrid; Bianca Dragomir, CEO d'AVAESEN; Ramón Ferri, cap de l'Oficina Ciutat Intel·ligent en l'Ajuntament de València; i Joan Olmos, doctor enginyer de Camins i professor d'Urbanisme en la UPV. Organitza la firma Cuatroochenta per a dialogar sobre l'impacte de la tecnologia en la societat i modera la periodista Mariola Cubells, qui fa uns anys (2003) va publicar un llibre sobre televisió que se m'antulla absolutament imprescindible per entendre aquell model de televisió autonòmica valenciana que va morir (o no?). Però això és un altre tema.

Raúl Mir: "Ha canviat la mentalitat de les persones que tenen patrimoni. Ja no inverteixen només en el totxo o en la seua empresa"

La tech city continua lluitant contra els aiguats fins i tot abans d'aquest pont-caramel pel sector turístic. Abans de tancar la crònica ens acostem al Scale UP Investors Day​ en el centre ADEIT de la Universitat de València.

Raúl Mir i Teresa Doménech, en l'acte Scale UP | Cedida
Raúl Mir i Teresa Doménech, en l'acte Scale UP | CEEI

M'avisa de la cita Teresa Doménech, cofundadora de la startup gastronòmica Uncovercity i ara en Comunicació del Centre Europeu d'Empreses i Innovació (CEEI) de València. Ella i Raúl Mir, CEO Ángela IE i soci de Speed Out, dialoguen sobre el joc de la conquista entre inversor i startup. I sí, ací també hi ha diners: "Us assegure que hi ha diners per a inversions. Hi ha quantitat de diners de fons, d'Administracions públiques, d'inversors... perquè ha canviat la mentalitat de les persones que tenen patrimoni. Ja no inverteixen només en el totxo o en la seua empresa perquè el tipus d'emprenedor ha canviat molt", afirma Mir.

  

Parlem de diners, però els torrons també són, sense dubte, només per a les ocasions. I jo ja he pecat. L'ocasió és l'esmorzar nadalenc a què aquesta setmana el degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Salvador Puigdengolas, ha convidat als mitjans de comunicació. L'acompanyen la presidenta de la seu de València, Nieves Romero, i la secretària, Amparo Gil. Entre trufes de xocolata, polvorons d'Estepa i molta conversa, els enginyers ens expliquen que l'any 2020 celebraran una efemèride important: el 70 aniversari de la institució tindrà festa pròpia el 17 de juliol al Museu de les Ciències Príncep Felip, coincidint amb la IV Nit de la Indústria. Sense dubte, aquest gremi té molt a celebrar, tot i la recessió i els seus efectes a la indústria, ja que el Col·legi valencià només compta amb un 3% d'aturats. I això, siga amb torrons o sense, sí que és per a celebrar. Bon pont!