• Afterwork
  • Dyson, un cicló contra la bossa de l'aspirador

Dyson, un cicló contra la bossa de l'aspirador

L'enginyer britànic és l'ideòleg d'un electrodomèstic que la indústria primer rebutjava i ara copia i idolatra

Sir James Dyson, el fundador de l'empresa d'aspiradors sense bossa
Sir James Dyson, el fundador de l'empresa d'aspiradors sense bossa
Barcelona
06 de Setembre de 2017

James Dyson va veure la llum mentre passava l’aspirador. No sabem si en una escena rememorant Freddy Mercury a I want to break free. Corria l’any 1978. Dyson va notar que el seu aspirador s'embussava contínuament perquè la bossa s'obstruïa. James va decidir crear una aspiradora sense bossa que funcionés com cal. Ara el seu cognom dóna nom a un imperi present en 65 països i que dóna feina a més de 3.000 treballadors i que, a més, òbviament, l’ha fet multimilionari i cavaller de la Reina d’Anglaterra.

Des de petit, Dyson, va demostrar ser un noi despert i apassionat a qui li agradava desmuntar les coses per després tornar-les a muntar.  Encara que al principi es va decantar per les lletres, poc després es va inclinar cap al món del disseny i l'enginyeria i es va matricular al Royal Collegue of Art de Londres.

Aquell dia de finals dels 70, la frustració per no assolir un nivell de succió òptim per realitzar les tasques de la llar amb satisfacció va fer que Dyson decidís desmuntar l’aspirador que feia servir tot seguint un dels seus lemes a la vida: "Penso que les coses haurien de funcionar bé". Va descobrir que la bossa s’havia obstruït amb la pols i que aquell era el motiu pel qual perdia potència de succió. Dies enrere, l’enginyer havia estat en una fàbrica amb un cicló industrial que separava les partícules de l’aire emprant força centrífuga i es va demanar si aquest mateix principi podria ser utilitzat en una màquina aspiradora.

Es va posar mans a l’obra. 5.127 prototips i cinc anys més tard havia inventat la primera aspiradora sense bossa del món. El G-Force veia la llum, un electrodomèstic molt més potent que els que hi havia al mercat, inspirat en la tecnologia que havia vist en aquella fàbrica. Amb la patent sota el braç, el seu inventor va trucar a la porta de diferents fabricants per intentar vendre el seu producte. Però l’arrogància de la gran empresa és coneguda, tots van tancar-li la porta als nassos.

Ell sabia, però, que aquell producte era bo. I si ningú no volia comprar-lo, ja el vendria ell mateix. El juny del 1993 naixia Dyson Ltd. El principi va ser dur, una major potència no era un argument per dir adéu a l’aspirador de tota la vida. Les coses van millorar quan l’enfocament de l’eslògan de la casa canviar: “Digui adéu a les bosses de recanvi”. En 18 mesos va esdevenir l’aspirador més venut del Regne Unit. I els que abans se’n reien de Dyson ara el veien com una amenaça. La competència va copiar la idea, cosa que només va fer que engrandir el nom de Dyson.

La innovació forma part de la marca britànica. Després del G-Force varen venir altres models com el DC01, un aspirador que captura les partícules més petites i que manté el 100% de succió en tot moment. A més, la marca també ha llançat al mercat productes com el ventilador sense aspes o l’assecador de mans ultra ràpid que hi ha en els aeroports més moderns.

Avui dia les màquines Dyson són presents en més de 65 països arreu del món. Dyson va començar amb una idea i avui dóna feina a més de 1.000 enginyers a tot el món provinents d’àmbits com la fluidromecànica, la robòtica, l’acústica, l’electrònica i la microbiologia. Els plans d’inversió en R+D de la companyia són ambiciosos: compta amb centres al Regne Unit, Singapur i Malàisia.