• Afterwork
  • El 4G i altres reptes de les 'telecos'

El 4G i altres reptes de les 'telecos'

El degà dels professionals de les telecomunicacions: "La capitalitat del mòbil no ha estat ben explotada encara"

Les telecomunicacions prometen futur, però els seus professionals demanen canvis
Les telecomunicacions prometen futur, però els seus professionals demanen canvis
Damià Bonmatí
07 d'Octubre de 2013
Act. 07 d'Octubre de 2013

Els professionals de les telecomunicacions confien en el futur i en les oportunitats que neixen a Catalunya per a aquest sector. Coincidint amb la Diada de les Telecomunicacions, n'han fet balanç. El degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC), Ferran Amago, explica quins són els reptes i les esperances en aquest sector.

Desenvolupar el 4G en tot el territori
Fins a tres operadors estan desplegant la tecnologia 4G a l'àrea de Barcelona. De moment però, l'internet mòbil de major velocitat crea llocs de treball de manera "limitada". "L'autèntica creació d'ocupació -preveu el degà- serà quan es desenvolupi a tota Catalunya. Llavors sí que tindrem molta revisió creant noves infraestructures en nous emplaçaments i fent revisió de les xarxes".

Enllestir la fibra òptica
Més avançada està la tecnologia de fibra òptica. És un camp, segons el degà, que sí que està creant ocupació de manera més clara i sí que ha progressat a escala de tot Catalunya. "Tindrà molt recorregut i donarà més competitivitat, tant a les llars com sobretot a les empreses". 

Explotar a fons la capitalitat del mòbil
"La capitalitat del mòbil no ha estat ben explotada encara", lamenta el degà dels professionals de les telecos. D'una banda, demana millorar l'ecosistema empresarial de la capital catalana per aconseguir que companyies internacionals s'instal·lin a casa i per incentivar la creació de start-up tecnològiques. D'altra banda, que tot el que passi a Barcelona integri la última tecnologia mòbil i que els turistes siguin conscients que estan visitant la capital mundial d'aquest sector. "Barcelona ha de ser una ciutat de prova amb tot el vinculat al mòbil", comenta.

Perfilar el professional del futur
La formació professional, una aposta actual a Catalunya, està "evolucionant molt cap a les TIC", avalua Amago. "Per tant, l'enginyer s'haurà de posicionar d'una nova manera en el mercat laboral". El degà destaca la importància de perfilar "el professional del futur" i d'adaptar-lo a les telecomunicacions i l'audiovisual, dos sectors en què Catalunya destaca.