L’Empordà és un dels pocs llocs al món que arrepleguen els tres colors possibles en garnatxes (blanca, roja i negra) i els dos (blanca i negra) de les carinyenes. Una regióvinícola situada en les comarques de l'Alt i Baix Empordà, beneïda per una climatologiamarinera i continental que s’expressa en els seus vins i emparada sota la Denominació d’Origen Empordà o DO Empordà que n'és el paraigua. Les varietats tradicionals de l'Empordà, la garnatxa (lledoner) i la carinyena (o samsó) són gairebé místiques. Conduïdes per aquest vent màgic que és la Tramuntana i filles d'un paisatge referent en sostenibilitat i excel·lència, la regió d'origen, l'anyada i les tècniques de vinificació fan que cada ampolla sigui única.
La DO Empordà és una DO en alça. La seducció dels vins empordanesos es consuma en xifres. Els seus cellers van comercialitzar més de 6 milions d’ampolles l’any passat per primer cop. El mercat gironí va eixugar la major part de les vendes, el 50,4%, però, van augmentar les vendes a la resta de Catalunya, amb el 23,4% del total davant del 20% de l’exercici del 2021. Un increment concentrat a les comarques de Barcelona, on el Consell Regulador de la denominació i els cellers empordanesos han realitzat els darrers anys una intensa campanya de promoció per donar a conèixer els seus vins a través de diverses accions comercials.
La DO Empordà va comercialitzar més de 6 milions d’ampolles l’any passat
Catalunya té nou rutes del vi certificades, ja preparades per ser visitades. Avui llevem el tap a algunes ampolles molt interessants de la coneguda Ruta del vi de la DO Empordà. Fem un mos en una petita ruta exprés per l’Empordà (de Pals al Port de Palamós, tot en un dia). Tastem des dels negres amb cos, complexos i elegants amb criança o sense, a frescos i saborosos blancs. També rosats.
Visita i tast comentat a Celler Mas Geli
Comencem el tast a Pals, a un petit celler a una hora i mitja de Barcelona (139 quilòmetres). Es tracta del Celler Mas Geli, un projecte familiar amb 17 hectàrees en propietat als Masos de Pals, un paratge excepcional flanquejat pels massissos de les muntanyes de Begur i del Montgrí. La personalitat pròpia dels vins que s’elaboren en aquesta terra sorrenca i calcària, està influenciada per la proximitat al mar i el microclima propi de la zona. Conreen la garnatxa blanca, la garnatxa vermella, la garnatxa negra, el samsó blanc, entre d'altres.
Els vins d’aquest i d’altres cellers de la zona han estat protagonistes d’una verema complexa a causa de la sequera i de l’acció de senglars i cabirols que faran disminuir la producció. Les previsions inicials del Consell Regulador de la DO Empordà apunten que la producció podria ser un 20% inferior a la mitjana de la denominació, que és d’uns 60.000 hectolitres. Aquesta disminució és molt heterogènia amb finques que produiran al voltant de la mitjana i d’altres que estan molt per sota de la seva producció habitual.
Les previsions del Consell Regulador de la DO Empordà apunten que la producció podria ser un 20% inferior a la mitjana de la denominació, que és d’uns 60.000 hectolitres
Entre els emblemes del celler MasGeli trobem el Sense Pressa Blanc 2021, elaborat amb Garnatxa Blanca (un blanc gràcil i fresc amb aromes de fruita blanca madura), el Notes de Rosat 2021, elaborat amb Garnatxa Negra (lleuger i fàcil, amb aromes de fruita blanca i poma) i el Sense Pressa Negre 2019, elaborat amb Garnatxa Negra (de color robí intens i amb notes de pebre i pastisseria). El celler ofereix tasts maridats i comentats amb productes artesans i de proximitat. Entre ells, formatges com el Bauma de la Garrotxa, els de la Formatgeria Mas Farró o el conegut Ermessenda de la Seu d’Urgell.
Tast a bord d'un vaixell per la Costa de Palamós
Des de Pals ens desplacem (30 minuts amb cotxe) fins al Port de Palamós per tastar altres quatre referències en garnatxes negres i blanques de cellers de referència que ofereix la DO Empordà. En aquest cas, de la mà de l'empresa local La Gastronòmica i de la coneguda sommelierClaraAntunez. Des de La Gastronòmica, Antunez i el seu equip se centren en l'oferta d'experiències enogastronòmiques singulars que combinen la gastronomia exquisida i el vi de les comarques gironines.
La reducció de la petjada ambiental, el compromís amb la sostenibilitat i el turisme responsable són marca de l’experiència que ofereix La Gastronòmica
La reducció de la petjada ambiental, el compromís amb la sostenibilitat i el turisme responsable són marca de l’experiència que ofereix La Gastronòmica que adapta als gustos i desitjos dels clients, cosa que garanteix que cada esdeveniment sigui únic. El port i la costa de Palamós proposen una experiència turística que fusiona de cultura pesquera, bellesa paisatgística de primer nivell i activitats aquàtiques. Entre els raconets amagats i inaccessible per qüestions òbvies que vam poder visitar en el marc d’aquesta sortida incloem Cala S'Alguer, amb les seves petites cases de color que no estan a la venda, però que sí que hem pogut veure retratades en l'anunci estiuenc d’una popular marca de cerveses.
Tornant al vi, la selecció de garnatxes i carinyenes proposada per degustar a bord demostra l’expressivitat d’aquest entorn i que cada celler, cada viticultor i cada vinya tenen una història a explicar:
- Cartesius Blanc 2022 (Celler ArchéPagès) una Garnatxa Blanca de caràcter, madurada en botes de roure francès nou de 500 litres i amb una fina criança amb les mares durant quatre mesos.
- 6.19 Blanc 2019 (Celler Vinyesd’Olivardots). Un celler d’alta qualitat si pensem que el seu VD' O2 va convertir-se l’any passat en el primer vi de la DO Empordà en obtenir la distinció Vi de finca qualificada. En aquest elegant blanc elaborat amb l’autòctona i poc cultivada Carinyena Blanca, es reflecteix com es treballa a un celler de qualitat.
- Un espumós de Garnatxa Blanca amb mètode tradicional és tot un luxe. El Kremant Escumós 2019 (CellerMasiaSerra) és tan punk com la seva bonica etiqueta.
- Finalment, el Missatger Samsó Negre 2021 (Celler PujolCargol) va ser la Carinyena negra proposada pel celler que és pura expressió de la varietat amb la qual va estrenar-se. La lletra petita del seu nom diu que “és la responsable de transportar la nostra filosofia, el nostre sentiment, el sentir de les nostres vinyes, el sabor únic dels nostres raïms... i donar-los a conèixer al món”.
Showcooking en l'Espai del Peix
Desembarquem a port i creuem fins a l’Espai del Peix, una aula gastronòmica i taller gestionat per la FundacióPromediterrània. L’espai divulga la bona gastronomia cuinada amb peixos i mol·luscos de primera qualitat, però equivocadament anomenats a vegades “de segona”. Entre els seus objectius estan oferir una experiència sensorial i gastronòmica que ens apropi al món del peix i la pesca per revalorar l'ofici de pescador. Per fer-ho, ofereix dinars maridats (o no). En el menú d’aquesta experiència, un Bissó en escabetx, Rossejat d’Arròs amb gamba blanca de Palamós i bròtola, Cananes a la marinera amb gamba blanca i Coca de poma de Girona.
El tast va començar amb l’Anhel Blanc 2022 (Celler PereGuardiola), una Garnatxa Blanca afruitada, amb notes florals i un subtil toc de fruites tropicals i cítriques. Continuà amb l’Oriol Rosat 2022 (Celler VinyesdelsAspres) captura la passió de la Garnatxa Roja en un rosat captivador, vibrant. L’Antima Negre (Celler Empordàlia), vi emblemàtic del celler elaborat amb vinyes velles de Garnatxa Negra i Carinyena Negra de 70 anys, espectacular assemblatge amb notes torrefactes i de regalèssia molt marcades ens va captivar.
Per acabar un dolç, el Somnis de Gerisena Dolç (Celler Gerisena), una Garnatxa Roja feta elixir confitat, envellida en damajoanes de vidre al terrat del celler, suportant els canvis de temperatura entre hiverns i estius. Un vi dolç excepcional per a postres d’un celler que va triomfar amb el Somnis De Gerisena Sol I Serena Rosat 2010 a la darrera edició de 2023 del concurs de Garnatxes del Món, un concurs on es degusten més de 800 vins de garnatxa de tot el planeta.
L’enoturisme ens encanta. Es calcula que el turista enogastronòmic fa una despesa 3,5 vegades superior a la mitjana i és el que més contribueix a la desestacionalització. Per això, a Catalunya s’organitzen més de 180 esdeveniments enogastronòmics l’any i rutes com aquesta, per divulgar, tastar i mirar el paisatge i els seus fruits amb uns altres ulls.