Quants cops has estat a punt de topar-te amb algú pel carrer perquè anaves mirant el mòbil i, quan has aixecat la vista, l'has tingut gairebé o a sobre? O bé perquè aquesta persona mirava el seu telèfon i no has tingut marge suficient per apartar-te? En la nostra societat, aquestes dues situacions s'han convertit en una cosa habitual. Són dos moments que "parlen de la nostra condició", com afirma el professor de l'Escola d'Informació de la Universitat de Washington David M. Levy.
Es tracta d'una condició d'addicció a la tecnologia, motivada per l'ús absorbent dels dispositius digitals. El problema per al professor, però, és que "si no fossin més que això, els catalogaríem amb les drogues il·legals i invertiríem milers de milions de dòlars en perseguir-los i destruir-los". I és que són útils per al nostre dia, tant personal com professional. Tenint això en compte, s'hi pot posar remei?
Al llibre Mindfulness digital(Plataforma Editorial, 2016), Levy reflexiona sobre els errors que cometem les persones davant la utilització de la tecnologia i proposa superar l'addicció a través del mindfulness.
En aquest manual pràctic, el seu autor fa una reflexió prèvia per conscienciar el lector. Per això, l'observació és el mètode que assenyala perquè un individu pugui adonar-se del context en què viu. Què fa el seu entorn? Quina és la seva relació amb el telèfon o l'ordinador? Com repercuteix això la seva vida? A partir d'aquí, toca posar-se les piles i començar a treballar amb els cinc exercicis que l'autor detalla per desenganxar-se de la tecnologia.
Si la feina ha sigut efectiva, el lector serà capaç de veure la diferència que hi ha entre "el món ràpid" – les interaccions a través d'una pantalla- i "el món lent"–la vida real.
Autor: David M. Levy | |
|