• Afterwork
  • Espai Cràter, l’auge del turisme de volcans

Espai Cràter, l’auge del turisme de volcans

Un espai únic al cor de la Garrotxa on els infants busquen lava i foc per recrear el volcà Cumbre Vieja de La Plama

Espai Cràter a Olot. | Isabel Godoy
Espai Cràter a Olot. | Isabel Godoy
Olot
14 d'Abril de 2022

Profe, on és la lava? Sortirà foc pel cràter? Sentirem explosions?” Són les preguntes dels alumnes que visiten l’Espai Cràter d’Olot, un projecte que  s'ha construït en menys de dos anys, ha comptat amb un pressupost de 4,5 milions d'euros i ha obert amb èxit les portes al públic el mes de març. L'objectiu de l’edifici és convertir-se en el centre de referència en l'àmbit europeu per a la divulgació i la recerca científica entorn el vulcanisme. I la ubicació marca la diferència, soterrat dins el volcà del Puig del Roser i als peus del volcà Montsacopa. La veritat és que impressiona.

Els impulsors d'Espai Cràter expliquen a VIA Empresa que l'erupció del volcà de La Palma a les Illes Canàries - que va durar 83 dies i va finalitzar el 25 de desembre del 2021- els ha provocat un boom de visites, sobretot per part de les escoles catalanes. "Els alumnes ho van estudiar a fons durant l'erupció de Cumbre Vieja i els equips docents han volgut venir a la Garrotxa per veure-ho en directe", continuen. "Constantment hem de desmentir que hi hagi lava i foc per Olot o que els volcans estiguin a punt d'explotar, ja que són les preguntes que ens trobem d’entrada", somriuen els educadors del projecte.

Impulsors de l’Espai Cràter: "Constantment hem de desmentir que hi hagi lava i foc per Olot o que els volcans estiguin a punt d'explotar”

Com a curiositat, el tipus de volcà a La Palma és el mateix que a la Garrotxa, però els experts asseguren que és molt poc probable que passi, almenys en un futur pròxim. El geòleg i vulcanòleg Joan Martí apunta que l’última erupció a la Garrotxa va ser fa 10.000 anys. Així mateix, des de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) asseguren que els moviments sísmics que hi ha al territori català "no tenen res a veure" amb l'activitat volcànica.

Les peculiaritats de l’Espai Cràter

Aquest nou centre expositiu, que substitueix el Museu dels Volcans del Parc Nou d'Olot –després de trenta anys d'existència– és un edifici de 1.272 m², concebut, ell mateix, com una experiència volcànica per a explicar els volcans de la Garrotxa i del món, "un viatge al centre de la vida", com apunten els impulsors.

L’Espai Cràter s'ha construït en menys de dos anys i ha comptat amb un pressupost de 4,5 milions d'euros

De moment compten amb 7 treballadors i les entrades per a tots els garrotxins són de franc. Pel que fa als visitants, el 60% provenen de la comarca, la resta de la província de Barcelona i fins i tot de França. El museu interactiu està pensat perquè sigui accessible per a tothom.

Entre les principals activitats es recrea com és per dins un volcà, s’aprèn com es va formar la Garrotxa fa milions d'anys, es registra el moviment sísmic, hi ha activitats per posar a prova els coneixements sobre vulcanologia i fins i tot hi ha diversos esdeveniments culturals a la Sala Magma. Una visita sorprenent des de l'inici fins al final. I, també per afegir en la nova oferta turística del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Espai Cràter en Olot. | Isabel Godoy

Espai Cràter a Olot. | Isabel Godoy
 

L'Espai Cràter detalla la particular relació entre els volcans i el seu entorn. Ho fa de manera totalment interactiva i mitjançant diversos llenguatges expositius: audiovisuals, experiències immersives, fotografies, realitat virtual o vídeomapatge. Una manera divertida d’aprendre i de conèixer el territori. Alhora, també vol generar noves oportunitats per als diferents sectors d'Olot, especialment per al comerç i l’hostaleria, que en els darrers dos anys han estat molt perjudicats arran de la situació generada per la pandèmia.

I pels garrotxins que vulguin prevenir més que curar, tal com vam explicar a VIA Empresa, l'erupció del volcà Cumbre Vieja ha provocat moltes consultes sobre les assegurances en situacions catastròfiques. El més important: tenir una assegurança de la llar i estar al corrent de pagament de les quotes. I estar a l’expectativa d’un món cada vegada més imprevisible. Espai Cràter, un viatge al centre de la vida entremig de volcans que val molt la pena.