• Afterwork
  • Gutai Barcelona: ramen a la russa a l'Eixample

Gutai Barcelona: ramen a la russa a l'Eixample

L'empresària Anna Vitoshinskaya obre amb el macrogrup rus Semifreddo una delegació del famós Gutai Moscu

Gutai Barcelona
Gutai Barcelona
Lourdes López | VIA Empresa
Periodista experta en gastronomia
Barcelona
23 de Novembre de 2019

Gastropub de cuina asiàtica amb un peu a Moscou, un al Japó i un altre a l'Eixample. Així podríem definir el restaurant Gutai Barcelona, propietat del hòlding de la restauració rus Semifreddo, amb més de 20 restaurants a Rússia, que acaba d'obrir portes a la ciutat. L'empresària i gastrònoma Anna Vitoshinskaya ha portat fins aquí el seu exitós restaurant homònim ubicat a la seva ciutat natal. Veure per creure.

 

El carrer Mallorca fa olor de curri i a gyozas fregides, però de les bones i presentades en una vaixella, importada i dissenyada pel col·lectiu artístic rus Redneck Ware. A Gutai no veuràs quimonos però, l'estudi de l'omnipresent Lázaro Rosa Violán ha dissenyat per als seus 150 m² un interiorisme lluminós, càlid però urbà i amb aportacions artístiques orientalitzades i picades d'ullet a les tradicionals izakayes. I és que l'original Gutai s'ubica en un edifici antic punt de reunió als anys 70 d'una comunitat d'artistes avantguardistes on el grup va obrir el seu primer bar: Klava.

"Molts pensaven que era el nom curt per Klaudia en rus, però és un abreujament de "Klub [de] avante gardismo". Vam decidir respectar aquesta part de la història del local i fem exhibicions de quadres de pintors russos en les seves parets", explica Vitoshinskaya. "Quan vam decidir obrir Gutai a Moscou va sorgir la idea que fos el nom d'aquest moviment artístic japonès de postguerra", continua. I aquest nexe també és pressent a Barcelona.

 

"Hi ha plats simples, que es poden considerar menjar de carrer, però també tenim una barra de sushi on prestem molta atenció al producte"

Un passadís on es troba la cuina recrea la idea del Yokocho (carreró al costat d'un carrer principal). "Hi ha plats simples, que es poden considerar menjar de carrer, però també tenim una barra de sushi on prestem molta atenció al producte", puntualitza l'empresària, que ha buscat plats que els russos assentats a Barcelona adoren: "Un exemple és la sopa Tom Yum. Per als russos és una sopa bastant especial, ja que és tradició a Rússia viatjar a Tailàndia i escapar-se durant l'hivern a llocs on fa calor. A Barcelona la gent no té aquesta necessitat de viatjar a llocs càlids, de manera que quan hi ha una comanda amb sopa Tom Yum, sé que, en un 99% de casos, és una taula amb gent russa. Això em fa molta il·lusió, veure que diferents persones amb diferents històries sempre poden trobar alguna cosa a la carta amb el que connectar".

El xef del Guati Moscou, Igor Su, signa una carta que toca totes les latituds d'Orient, però que és més potent i càrnia que la del seu germà soviètic. En els aperitius, els jocs de plats diverteixen amb gran presència de finger food en forma de buns (vedella) o tacos (cansalada ibèrica, cranc, gambes i guacamole), amanida d'ànec, albergínia i tomàquet thai, calamar amb salsa coreana o gamba wasabi amb salsa de llet condensada. Vas del Japó a Corea i hi tornes per complements. No són tacos a l'ús, no podien ser-ho: són coques de gyozas fregides. Aquestes, les gyozes, també es poden demanar soles, en aquest cas de porc amb un farcit elaborat a base de citronel·la i dos tipus diferents de soja. "No és fusió, és juxtaposició culinària amb respecte", puntualitza Vitoshinskaya i afegeix: "Fem un joc on canviem ingredients, no l'estètica".

__galeria__

Especialment potent és l'apartat de sopes (miso, ramen o el citat Tom Yum amb gambes). També hi ha dúmplings, sushi, sashimi, noodles i altres plats amb base d'arròs com el Gohan, el saltat amb ou, o amb vedella, gambes, pollastre o verdures. Parem també atenció a un arròs kimchi amb ou (substanciós i amb el gust de picant idealment reconfortant). Els rolls tenen forta presència a carta: de tonyina amb gambes picants, Califòrnia amb tobiko, roll xinès" amb anguila i sèsam o vulcan roll amb snow crab i sriracha. Encara que és el roll from Russia with love, un tamago de cranc snow crab, tobiko, alvocat i salmó el favorit de la casa. I és que el crac i el, llamàntol són, precisament, freqüents i adorats pels russos. Entre les postres, molt recomanable el gelat casolà de te verd, wasabi o maracujà; i el mochi casolà de llet condensada o gingebre.

Servei i còctels de luxe

El servei a sala és importat aquí. Molt professional i molt mesurat, acostant-se a la manera de fer a Rússia, on la pugna pels pocs clients que poden permetre's "anar de restaurants" fa que asseure's a una sala sigui tota una experiència. Això sí, aquí amb camises de floretes.

A l'equip, format per deu persones, hi ha gent de gran vàlua. Començant per la solvència del colombià Julià Duque (cap de sala i summiller, ex Martínez o Marea Alta) atenent els clients confusos amb què triar, la destresa per reversionar clàssics coctelers del bàrman, Ivan Sablin, i arribant al veneçolà Jonathan Arias Rojas (el seu xef, ex de Tomate o Fismuler).

Els còctels d'autor amb segell rus són un altre dels reclams del local. Ideats pel bàrman executiu del negoci de la capital russa, Ivan Sablin, se serveixen tot el dia. Per exemple, el Good Guy Gutai, còctel insígnia amb whisky japonès, cordial de yuzu i flors; el Bangkok Mule, un vodka amb espècies, xarop de galanga, suc de cítrics i cervesa que et trasllada a la capital tailandesa o el CurriyMargarita, amb xarop casolà a base de pinya natural, s'utilitza un tequila 100% d'atzavara blava infusionada amb cúrcuma són molt recomanables.

Vitoshinskaya -culé declarada i enamorada de la ciutat-, va viure a Barcelona entre els 15 i els 19 anys i la seva mare ha establert la residència a la ciutat. "Sempre vaig voler fer alguna cosa a Barcelona i fins i tot, en un futur, m'agradaria basar la meva vida en aquesta ciutat. Així que obrir aquest Gutai.