L'emprenedoria social vol ser una eina per a la transformació de la societat, posant el focus en la persona, el seu talent i la innovació. Projectes que prioritzen provocar una millora a la societat que el simple benefici monetari. Alguns d'ells es van presentar a l'acte organitzat per Barcelona Loves Enterpreneursa la Fàbrica Moritz, que pretenia mostrar diverses de les iniciatives més destacades en aquest àmbit.
"La suma de petits esforços pot ser un gran motor de canvi"
"Abans era el típic executiu agressiu, materialista i que no pensa en els altres". Així es presenta Jil Van Eyle, creador del Teaming. Des del naixement de la seva filla, que pateix hidrocefàlia, tot va canviar. Les empreses que han adoptat el Teaming escullen a quina causa destinen els recursos obtinguts de la donació d'un euro de la nòmina de cada treballador que s'hi apunta.
Van Eyle explica que "les causes socials necessiten fons, i aconseguir-ne de dalt a baix és molt difícil. En lloc de demanar una quantitat, és millor treballar en equip". Superar la desconfiança inicial era una trava important, però aquest emprenedor holandès resident a Barcelona assegura que "l'important és creure un 100% en el projecte, i creure-hi de cor; així passen les pors i algun miracle".
Poder comptar amb el suport de l'exentrenador del Barça i compatriota seu, Frank Rijkaard, va ser el seu miracle particular, i l'inici "d'una bola de neu que no ha deixat de rodolar".
"Amb petites accions podem canviar el món"
Anna Closas és una de les creadores de The Social Coin: una moneda que insta a qui la rep a realitzar una acció desinteressada per ajudar algú, i després fer-li entrega de la moneda perquè segueixi la cadena. "Vaig col·laborar en diverses accions de voluntariat i ajudant la gent dues hores a la setmana em sentia molt feliç", explica Closas. Quan la maternitat impedia seguir dedicant-s'hi, es va gestar la idea de la moneda social.
Per Anna Closas "emprenedoria social és generar el canvi". Creu que un món millor és possible i a l'abast, i no dubta a ressaltar la importància dels "microesforços". I és que "amb petites accions podem canviar el món, tots podem fer coses pels demés que generin un canvi, per insignificants que puguin semblar".
"Crowdfunding social és molt més que aportar diners"
Enric Senabre és coordinador de projectes i community manager de Goteo, una plataforma que treballa per aconseguir finançament per causes socials. "Vam viure la necessitat de fer sostenibles projectes de tot tipus perquè encara que una idea sigui bona, sempre hi ha la dificultat de trobar recursos econòmics", explica.
Goteo va més enllà del simple crowdfunding i vol reforçar els béns comuns. "Finançar socialment quelcom que tindrà un impacte social", detalla Senabre; qui adverteix que tot i que "l'objectiu principal és l'aportació monetària, també es poden aportar altres coses com materials, eines o coneixements".
"Quina és la professió per fer un món millor?"
Aquesta pregunta es va repetir moltes vegades al cap de Clara Navarro abans de crear Ship2B. "El meu somni des de petita era fer un món millor", assegura qui va deixar l'assessorament en la lluita contra el canvi climàtic a grans empreses londinenques per tornar a Barcelona a complir un somni.
"Vaig trobar que a Barcelona hi ha una gran oportunitat de desenvolupament", explica Navarro. Al seu entendre "la majoria de l'ecosistema està enfocat a donar suport a empreses que ja s'han creat i estan creixent. Però no a gent que només estigui gestant una idea".
Ship2b es fonamenta en quatre pilars: talent, idees, experts i inversors. I utilitza el símil nàutic per definir-se com unes "drassanes de l'emprenedoria social". S'implica amb emprenedors amb idees socials ajudant-los a crear el seu projecte.
"Busquem talent emprenedor, idees noves o que funcionen al món", diu Navarro. "Dissenyem el projecte, busquem finançament i després el construïm". Un cop el vaixell ja és una realitat el segueixen orgullosos des del port.
Idees per canviar el món
L'emprenedoria social pretén impulsar projectes amb un objectiu comú: fer un món millor
16
d'Octubre
de
2013
Act.
22
d'Octubre
de
2013