• Afterwork
  • La joia de la corona anglesa és un McDonald's

La joia de la corona anglesa és un McDonald's

Al marge dels impostos dels contribuents, Isabel II compta amb els ingressos generats per The Crown Estate, una societat monàrquica creada a mitjans del segle XVIII

La reina d'Anglaterra | iStock
La reina d'Anglaterra | iStock
Barcelona
03 de Novembre de 2017

A Europa persisteixen en l'actualitat deu monarquies, totes elles mantingudes pels contribuents dels respectius països. La més costosa de totes, la britànica. El cos reial encapçalat per la Reina Elisabet II suposa una despesa anual d'uns 46 milions d'euros, segons la mateixa corona. Alguns mitjans multipliquen la xifra fins als 384 milions.

El sistema financer de la monarquia britànica, però, compta amb una peculiaritat, com és la societat The Crown Estate, propietària de diversos negocis i que destina el 15% dels seus beneficis al manteniment de la família reial. Una història coneguda, però que els darrers dies ha ocupat diverses pàgines als diaris per l'adquisició d'un local McDonald's a uns 100 quilòmetres de Londres.

De la relació entre la monarquia britànica i la cadena de menjar ràpid se'n parla des que la premsa sensacionalista del país va publicar que la princesa Diana portava cada cert temps als seus fills a gaudir del seu Happy Meal. A escala empresarial, aquesta tampoc és la primera inversió de The Crown Estate a McDonald's. El 2008, la societat monàrquica va invertir 92 milions de lliures en la compra d'un restaurant de la marca al sud del país.

De fet, aquests McDonald's són, en realitat, part d'una compra molt més gran. En aquella operació del 2008, s'hi incloïa tot un recinte comercial amb botigues d'esports, de roba per nadons i una botiga especialitzada en barbacoes. De fet, el propietari d'aquest últim local va tenir l'ocurrència d'anunciar als mitjans que, donada la nova propietat, canviaria el nom del negoci per dir-li B&Queen des d'aquell moment.

Un bon inversor

L'arribada de The Crown Estate és vista com un regal caigut del cel pels emprenedors britànics. La mateixa monarquia definia la societat com "el millor inversor en temps de crisis", i la seva trajectòria així ho corrobora. La companyia es va inaugurar el 1760, quan George III, el Rei Boig, va voler fundar una societat capaç de gestionar tots els béns acumulats per la família i, alhora, generar beneficis que li permetessin mantenir el seu ritme de vida.

Tot i l'extravagància de comptar amb restaurants McDonald's i botigues especialitzades en barbacoes, aquests no són els sectors preferits per les inversions de The Crown Estate. La societat de la reina d'Anglaterra es nodreix sobretot d'empreses petites i, en major part, de tot el patrimoni en immobles i terrenys del que disposa la monarquia, molts d'ells arrendats a companyies agrícoles per a la seva explotació. 

The Crown Estate no és una anècdota. Aquest 2017, l'empresa aportarà 97,1 milions de lliures a la monarca actual, i ja ha previst un augment de l'assignació fins als 104,7 milions per l'any que ve. Un comodí que podria ser molt útil en cas que algun monarca s'endeutés sense remei, si no fos perquè el volum de propietats que gestiona és tan important i de tan alt valor històric que és considerat un bé estatal que no està en venda.