Il·lusió, compromís i lideratge. A Barcelona ha nascut una nova comunitat de joves disposats a liderar el canvi cap a una societat més justa, sostenible, solidària i digital. "Si no és ara, quan? Si no som nosaltres, qui?". Ho pregunta Tomàs Güell a les més de 400 persones que han assistit a l'acte de presentació de Liderem, al Col·legi Jesuïtes de Sarrià. Güell, president de la plataforma, ha presentat aquesta xarxa "de suma, cooperació i respecte" rodejat de l'equip fundador i de personalitats destacades del món de la política i l'empresa.
Maria Eugènia Gay, delegada del Govern espanyol a Catalunya, ha donat el tret de sortida amb una fantàstica dissecció sobre com ha de ser el lideratge: transformacional, "la nostra missió a la vida és fer progressar la humanitat, formar part de la història i construir un món millor"; emotiu, "sigueu apassionats per la vida, per la feina i per la gent", els ha animat Gay; democràtic i plural; persuasiu, "lluita per les causes que t'interessen, però fes-ho d'una manera que els altres s'uneixin a tu"; i responsable, "els interessos partidistes i els egoismes excloents han de claudicar", ha sentenciat Gay, afegint: "La pau es defensa des de moltes petites responsabilitats".
D'actors i espectadors
Liderem es presenta com una comunitat de joves -ara mateix més de 200- que, de manera altruista decideix "posar en comú el seu potencial, la seva manera de fer i la seva xarxa de contactes perquè tots i totes puguin créixer personalment i grupalment". Així ho presenta Xavi Garcia, vicepresident de Liderem, qui acompanya l'explicació amb una metàfora que Sandro Rosell, expresident del FC Barcelona, va compartir mesos enrere amb membres de la plataforma en un sopar: "a la vida hi ha dos perfils, l'actor i l'espectador. L'actor és la persona que dirigeix i lidera aquell espai, mentre que l'espectador es limita únicament a gaudir. Tingueu clara una cosa: volem ser actors que liderin un espai que en aquest moment està off".
Tarinas: "Un país es pot permetre un mal moment econòmic, però el que no es pot permetre és tenir una societat poc involucrada, amb poques ganes de fer coses o desmotivada"
Justament sobre la necessitat de tenir agents amb actitud proactiva a la societat, Claudia Tarinas, portaveu i responsable legal de l'entitat, apuntava: "un país es pot permetre un mal moment econòmic, però el que no es pot permetre és tenir una societat poc involucrada, amb poques ganes de fer coses o desmotivada". La seva filosofia? "Rebre el fracàs amb les mans obertes, tornar-ho a intentar, fer-ho millor".
Ser espectador, de fet, és temptador. "És dedicar-te als hobbies, estar a les xarxes, connectar amb la gent, pensar en un mateix... Però una societat millor només la podem construir amb gent compromesa. L'evolució comença amb un mateix", així ha compartit Patrícia Pallarès el seu propi manifest com a vicepresidenta de Liderem, posició des de la qual ha remarcat que vol donar "exemple de compromís".
"No només ens preocupa el món laboral, reconeixem la importància del canvi climàtic- ha anunciat Mariona Isern, responsable de màrqueting digital i sostenibilitat de Liderem-, una situació sense precedents que serà, sense dubte, el repte del nostre futur". Per a fer-ho, assegura que es centraran en allò que els uneix a tots: l'humanisme. "Serà el criteri que seguirem per poder fer realitat la voluntat de deixar un món millor que el que ens hem trobat".
Gay: "Els líders de futur que han de ser més emotius dels líders que hem tingut fins ara"
Aquesta sensibilitat per les generacions presents i futures està molt vinculada amb el lideratge emotiu que comentava Gay, qui apuntava que, en aquest torn de canvi generacional del lideratge, els joves poden aportar assertivitat, intel·ligència emocional, flexibilitat i empatia. "Els líders de futur que han de ser més emotius dels líders que hem tingut fins ara".
Agenda 2022
Davant de tantes pretensions i il·lusions, però, cal baixar de peus a terra. Com es materialitza Liderem? La plataforma té un pla estratègic a l'agenda 2022 basat en tres principals línies d'activitat: aportar coneixement amb formació per part d'experts i personalitats destacades, crear espais de debat des de l'educació i "la no política" i crear oportunitats mitjançant trobades, festes i reunions per donar lloc a les sinergies.
Les atxes per la cloenda
La clausura ha anat a càrrec del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, qui admet que havia estat a punt de no assistir. "Però em van insistir moltíssim", explica. I ho van aconseguir. Potser aquest és un reflex de la filosofia del grup envers la voluntat i l'esforç. En aquest sentit, Sánchez Llibre, parafrasejant el moviment de la Internacional Situacionalista, els ha recomanat que siguin realistes i que demanin l'impossible a l'hora de "construir una societat i un ecosistema social i econòmic que pugui ser un èxit per a les pròximes generacions". Ha definit l'entitat com "un ecosistema humanista i social capaç d'influir, des de la societat civil, en el sistema econòmic.
"S'ha acabat el bròquil, endavant les atxes!", els ha animat. No sembla que parli d'atxes d'una manera literal, sinó metafòrica. En aquest cas: la il·lusió, la voluntat, el compromís i, sobretot, el lideratge. De fet, Garcia ha dit el mateix, però a l'estil Liderem: "Les coses no s'arreglen soles. Aquí i ara, liderem."